Това е голямата разлика


Това е голямата разлика
Инвестиране за научни изследвания и развитие в Китай, Германия, Япония, Южна Корея, Канада и САЩ. Колонките показват промените в проценти за 2013, сравнени с 2012 г. Тази фигура е публикувана в едно от най-реномираните биомедицински списания, наричано „Кл
09 Април 2015, Четвъртък


Докато другите държави увеличават непрекъснато парите за научни изследвания, у нас мощно се финансира... санирането на жилища



Защо тези, които сричат, лъжат и крадат, управ­ляват онези, които създават знания, поезия, театър, музика? И докога ще действа „Министерството на истината“ от „1984“ на Джордж Оруел, в което „Невежеството е сила“?

На китайски „корен“ и „книга“ се изписват с едни и същи знаци, защото китайците вярват, че корените на знание­то са в книгите. Китай има най-високия процент на увеличаване на финанси­рането за научни изследвания – с 15 % през 2013 в сравнение с 2012 г. В Германия, Япония и Южна Корея това увеличение е 5 %, докато Канада и САЩ имат намаление съответно с 3 % и 5 % . Така е, защото водещите политици в  тези страни се различават позитивно от водещите политици в други страни.

Например, преми­ерът Ху Цзинтао често произ­насяше посланието „Да възродим науката“. 
Ние как да сме „Напред! Науката е слънце“ с такъв министър на образованието и науката. И с такъв президент, който в обръщението си към народа жонглира с евроатлантически клишета и с подкрепа на програмата за саниране на жилища. И въобще не отронва и дума за българското образование и наука.

Докато президентът Обама в своята едночасова оратория за Състоянието на САЩ, произнесена на 20 януари 2015 г., говори как достъпното здравеопазване помага и на икономиката. И предложи Инициатива за прецизна медицина. „Аз искам страна, която премахва замърсяването и картографира човешкия геном, и така да се роди една нова ера в медицината, която да прави точното лекуване в точното време – казва той. И продължава: – За да ни доведе по-близо до възможността да се лекуват болести като рак и диабет и да дадем достъп на всички до персонализирана информация, необходима ни, за да бъдем по-здрави – ние и нашите семейства.“

И големият наш генетик професор Иво Кременски говори за инициативата на президента Обама пред двама български телевизионни журналисти, но те се надпреварваха да не го разбират. Такова разминаване между телевизионни водещи и техни ерудирани гости е често явление в нашите екрани.
Разминаване понякога има и между самите гости – например, неврохирургът  д-р Емануил Найденов от Гражданската инициатива „Млади лекари за ново здравеопазване” изказа пред очите на двама професори-хирурзи критичните си съмнения в стойността на изборите за професори и доценти.

И запита професорите как така само с 1–2 научни публикации в реномирани международни списания са станали професори? И O tempora, o mores! – един от тях отговори нещо като „Какво като нямаме публикации, ние сме добри хирурзи“! Младата инициатива настоява също така да бъде проверен изборът за доцент в Софийския университет „Св. Климент Охридски” на д-р Лъчезар Иванов.

Всичко човешко е резултат на генетика и меметика – каза младият имунолог д-р Трифон Червенков по време на лекцията си „Еволюция и канцер“. Гените са молекули на ДНК, в които е кодирана биологична информация, която се унаследява. Мемите (гр. mimemе, mimetismos – имитиране) са репликатори на културна информация, която се „имитира“, научава.  При мемите  разликата – това кой колко и какво е „имитирал” – може да бъде много голяма сред хората.

„Два разделени пътя в гората и аз по-запустелия път си избрах. И в това е цялата разлика”, както е забелязал американският поет Робърт Фрост, роден на  26 март преди 141 години в Сан Франциско, Калифорния.
д-р Георги Чалдъков


В категории: Горещи новини , Трибуна

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки