Неспазени клаузи по договор за строителство


Неспазени клаузи по договор за строителство
09 Април 2015, Четвъртък


Преди години сключих договор за строителство на жилищна кооперация с варненска фирма, съгласно клаузите на който трябваше да получа


Автор: Христиан Митев юрисконсулт

два апартамента и един мезонет. Условието беше те да ми бъдат предадени напълно завършени до ключ. Това обаче не се случи. Довършителните работи бяха за моя сметка като за всяка една дейност съм приложила и фактури за направените разходи.
Заведох дело за неспазените условия на договора, като в иска си настоявах и за обезщетение за просрочването на изпълнението на договора с повече от две години.
Както можете да се досетите, делото също се проточи в годините, междувременно обектът беше построен, но аз отказах да подпиша приемателно-предавателен протокол, тъй като чаках решението на съда. А то, обратно на очакванията ми, беше в полза на ответника.

Оказа се, че съдът е взел под внимание фалшиви фактури и подправени документи, представени от строителната фирма. По делото имаше ангажиран съдебен експерт, който категорично доказа правотата ми, но в крайна сметка становището му не бе зачетено. Съдът застана на страната на доказано виновния.
Загубих делата на всички възможни инстанции, включително и на ниво ВКС. Пазя цялата документация по делото, която е огромна по обем и няма как да я приложа към писмото си, но имам готовност да докажа всяка една своя дума.
Посъветвайте ме какво да правя, има ли изобщо изход и спасение от корупционната ни съдебна система?
Лидия Спиридонова,
Варна

Гражданският процесуален кодекс (ГПК) предвижда специално производство за отмяна на влязло в сила съдебно решение – чл. 303 чл. 309. Отмяна на влязло в сила решение може да поиска заинтересованата страна, когато:
1. се открият нови обстоятелства или нови писмени доказателства от съществено значение за делото, които не са могли да бъдат известни при решаването му или с които страната не е могла да се снабди своевременно;

2. по надлежния съдебен ред се установи неистинност на документ, на показания на свидетел, на заключение на вещо лице, върху които е основано решението, или престъпно действие на страната, на нейния представител, на член от състава на съда или на връчител във връзка с решаването на делото;
3. решението е основано на постановление на съд или на друго държавно учреждение, което впоследствие е било отменено;

4. между същите страни, за същото искане и на същото основание е постановено преди него друго влязло в сила решение, което му противоречи;
5. страната вследствие на нарушаване на съответните правила е била лишена от възможност да участва в делото или не е била надлежно представлявана, или когато не е могла да се яви лично или чрез повереник поради особени непредвидени обстоятелства, които не е могла да преодолее;

6. страната при нарушаване на съответните правила е била или съответно не е била представлявана от лице по чл. 29 от ГПК;
7. Европейският съд по правата на човека с окончателно решение е установил нарушение на Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи, съставена в Рим на 4 ноември 1950 г. (ратифицирана със закон - ДВ, бр. 66 от 1992 г.) (ДВ, бр. 80 от 1992 г.; изм. с Протокол № 11 от 1994 г.), или на протоколите към нея и новото разглеждане на делото е необходимо, за да се отстранят последиците от нарушението.

Не се допуска отмяна на решение, с което е постановен развод, унищожаване на брака или бракът е признат за несъществуващ. Не може да се иска отмяна на влязло в сила неприсъствено решение по причина, по която е могло да се иска или е искана отмяната му по чл. 240, ал. 1 от ГПК, или е могло да се предяви или е предявен иск по чл. 240, ал. 2 от ГПК – разпоредби предвиждащи реда за защита срещу неприсъствено решение.
Отмяна на решението може да иска не само заинтересована страна по предходното дело, но и третото лице, спрямо което решението има сила, независимо че то не е било страна по делото.

Молбата за отмяна се подава в тримесечен срок, считано от деня:
1. в който на молителя е станало известно новото обстоятелство, или от деня, в който молителят е могъл да се снабди с новото писмено доказателство - в случаите по т. 1;
2. на влизане в сила на решението или узнаване на присъдата, но не по-късно от една година от влизането й в сила - в случаите по т. 2;
3. на узнаване на акта за отмяна, но не по-късно от една година от влизането му в сила - в случаите по т. 3;

4. на влизане в сила на последното решение - в случаите по т. 4;
5 на узнаване на решението - в случаите по т. 5 и 6.
В случаите по т. 7 молбата за отмяна се подава в 6-месечен срок от деня, в който решението на Европейския съд по правата на човека е станало окончателно.

Молбата за отмяна трябва да съдържа точно и мотивирано изложение на основанията за отмяна и да съдържа:
1. името и адреса на страната, която я подава;
2. означение на обжалваното решение;
3. указание в какво се състои порочността на решението;
4. в какво се състои искането;

5. новооткритите и новонастъпилите факти, които жалбоподателят иска да се вземат предвид при решаването на делото от въззивната инстанция, и точно посочване на причините, които са му попречили да посочи новооткритите факти;
6. новите доказателства, които жалбоподателят иска да се съберат при разглеждане на делото във въззивната инстанция, и излагане на причините, които са му попречили да ги посочи или представи;
7. подпис на жалбоподателя.

Ако молбата не отговаря на тези изисквания, на страната се изпраща съобщение за отстраняването им в едноседмичен срок.
При неотстраняване в срок на нередовностите на молбата за отмяна тя се връща от въззивния съд. Разпореждането за връщане може да се обжалва с частна жалба.
Молбата се подава чрез първоинстанционния съд. Към молбата се прилага препис, който се връчва на насрещната страна. Тя може да даде отговор в едноседмичен срок от получаване на преписа.

По допустимостта на молбата за отмяна Върховният касационен съд /ВКС/ се произнася в закрито заседание. Молбата за отмяна се разглежда от ВКС в открито заседание, в което се изслушват страните и се събират необходимите доказателства.
Когато се иска отмяна на решение на Върховния касационен съд, молбата се разглежда от друг тричленен състав на ВКС. Ако прецени молбата за основателна, Върховният касационен съд отменя решението изцяло или отчасти и връща делото за ново разглеждане в надлежния съд от друг състав, като посочва и откъде да започне новото разглеждане на делото.

В случая, когато между същите страни, за същото искане и на същото основание е постановено преди него друго влязло в сила решение, което му противоречи, съдът се произнася като отменя неправилното решение.
При новото разглеждане на делото, решението по което е отменено, се прилагат общите правила.

Подаването на молба за отмяна не спира изпълнението на решението. По искане на страната съдът може да спре изпълнението , като в този случай поискалият е длъжен да представи надлежно обезпечение. Размерът на обезпечението се определя:
1. по решения за парични вземания - присъдената сума;
2. по решения относно вещни права - обжалваемият интерес.

Ако решението бъде отменено, изпълнението му се спира. В случай че новото решение е различно от предишното съдът, който е постановил решението, издава изпълнителен лист на длъжника срещу взискателя за връщане на сумите или вещите, получени въз основа на допуснатото предварително изпълнение на отмененото решение.
От изложеното става ясно, че във вашия случай ако по надлежния съдебен ред с влязло в сила решение или присъда се установи неистинност на документ, върху който е основано решението или престъпно действие на член от състава на съда, може да поискате отмяна на влязлото в сила решение.

Препоръчваме ви да ползвате адвокатска защита и съдействие.
Настоящият отговор не изключва, а предполага консултацията с адвокат.


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки