Постройка на границата между два имота


Постройка на границата между два имота
09 Април 2015, Четвъртък


Наскоро прочетох в рубриката ви „Кантора Десант“ коментар на тема "Строителство на границата на два имота", която отхвърля възможността


Автор: Христиан Митев юрисконсулт

да се вдигат сгради на такова място без изричното съгласие на съседите. Вярно, публикацията е от юли 2012 г., но не вярвам за това време нещо да се е променило.
Затова аз и семейството ми бяхме спокойни, че такова нещо няма как да ни се случи. В мое отсъствие обаче съседът ми все пак е нарушил закона като е построил сграда с височина откъм моя двор 2,70-2,90 м.
Досега жалбите ми до кмета (на гр. Панагюрище) са безрезултатни. Във форума на lex.bg чета за много възможности за корупционни практики в настоящия ЗУТ. Какво да правим?
Васко Бакалов,
Панагюрище

Действително няма промяна в разпоредбата на чл. 42, ал. 3 и 4 от Закона за устройство на територията /ЗУТ/. При свободно разполагане постройките на допълващото застрояване са с височина до 3,6 м и на разстояние от вътрешните граници на урегулирания поземлен имот най-малко 3 м, а когато са с височина до 2,5 м, са най-малко на 1,5 м от южната, югозападната и югоизточната граница към съседния урегулиран поземлен имот при отклонение от южната посока до 45 градуса.

Свободно разположените полуподземни постройки с превишение до 1,2 м над прилежащия терен се допускат на разстояние не по-малко от 1,5 м от вътрешната граница на урегулирания поземлен имот.
За строежите от първа, втора и трета категория компетентен е началникът на Дирекцията за национален строителен контрол или упълномощено от него длъжностно лице, а за строежите от четвърта, пета и шеста категория кметът на общината или упълномощено от него длъжностно лице.

След като не сте получили съдействие от кмета на общината, ви препоръчваме да се обърнете с жалба към Регионалната дирекция за национален строителен контрол, районната прокуратура и националния омбудсман, с която да ги сигнализирате за бездействието и неизпълнението на задълженията, вменени със закон от страна на кмета.   

Препоръчваме ви да ползвате адвокатска защита и съдействие.
Настоящият отговор не изключва, а предполага консултацията с адвокат.


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки