Лечение на сенна хрема с народни средства


09 Април 2015, Четвъртък


Билки и специфична диета облекчават симптомите на това неприятно състояние


Сенната хрема е състояние, от което страдат мнозина през пролетта и лятото, по време на цъфтене на различните растения. Наречена е така още преди около 200 години от  лекар, който винаги, когато влизал в плевня със сено, започвал неудържимо да киха.
Сенната хрема идва през март и април, когато започва опрашването на растенията. Тъй като тя не свършва само с този сезон, може да продължи и до последните месеци от лятото поради размножителните процеси на различните плевели и треви.

Сенната хрема не е заболяване, а алергия, изразяваща се в повишена чувствителност на организма към безвредни субстанции в околната среда, наречени антигени. Точно тези вещества - като прах, полени или хранителни продукти, се възприемат от някои хора като чужди елементи и съответно предизвикват имунен отговор на организма.
Обикновено се изразява в кихане, сърбеж в носа, очите, устата, силно повишена секреция и чувство за отпадналост. Тези симптоми се засилват, когато е слънчево, сухо и ветровито, и съответно намаляват своята интензивност при дъждовно време.

Според някои изследвания, направени в последно време, от сенна хрема страдат хора с по-активна от нормалното имунна система. Твърди се и че това състояние по-често засяга хората в големите градове поради наличието на повече въздушни замърсители там, които, съчетани с прашеца на размножаващите се растения, предизвикват неадекватния отговор на организма.

Лечението на сенната хрема с народни средства е безвредно, но във всички случаи трябва да се провежда с голямо внимание. Необходимо е точно да се установи кои растения предизвикват алергичната реакция на дадения човек, за да не се стигне до по-тежки състояния.
Също така да се опознае добре и действието на билките, които имат свойството да снижават степента на имунния отговор на организма. Когато човек се придържа към тези препоръки, лечението на това състояние с народни средства може да даде много добри резултати.

Дихателни упражнения

За облекчаване и премахване симптомите на  сенната хрема изключително много помагат и дихателните упражнения. Чрез тях се изчиства образувалият се и натрупан секрет в бронхите и белите дробове, възстановява се слизестата им обвивка, повишават се техните защитни свойства. Допълнително тази процедура спомага и за ликвидирането на възпалителните процеси.

Практикуват се двата вида дишане – коремно и гръдно. При първото дясната ръка се слага на корема, вдишва се и той се издува. При издишване се прибира. Поема се въздух през носа, а се изпуска през устата.
След това се поставя лявата ръка на гърдите, дълбоко се вдишва, за да се разширят те максимално. После въздухът се изпуска без прекъсване.

При третия елемент на упражнението ръцете се разперват настрани с дланите нагоре и се поема въздух максимално дълбоко. При издишването ръцете се прибират и в края обгръщат раменете.
Тези упражнения се повтарят от 5 до 15 пъти. Ако (най-вече при пушачите) се усети виене на свят, трябва да се прекратят. Следващия път да се започне от 1-2 пъти от всеки вид, като с течение на дните постепенно се увеличава броят на дихателните упражнения.

И няколко конкретни рецепти

Рецепта 1: 1 ч.л. от връхчетата на триделен бутрак се заливат с половин литър вряла вода. Оставя се за 20 мин. Течността трябва да е прозрачна и със златист цвят. Ако  е мътна или зеленикава, значи билката е остаряла и настойката не трябва да се използва. Пие се по една чаша 3 пъти на ден като чай.
Предупреждение: Дългият прием на настойка от бутрак може да предизвика раздразнителност, повишена нервна възбудимост, а също така в някои случаи може да доведе до рязко падане на стойностите на кръвното налягане.

Рецепта 2: Много добре повлиява на сенната хрема следната комбинация. Първоначално се приема настойка от невен. 1 с.л. от билката се залива с 1 ч.ч. вряла вода. Оставя се да стои 30-40 мин. Взема се по 1 с.л. преди храна 3-4 пъти на ден.
След това в течение на един месец се прави следното: по 2 части цветове лайка, подбел, червена теменуга се смесват с по 1 част листа от широколист живовлек и цвят от червена детелина. Разбъркват се добре и 1 с.л. от сместа се залива с 1 ч.ч. вряла вода. Ври 10 мин. на водна баня, след което се оставя да стои 30 мин. Прецежда се и се приемат по 2 с.л. 3-4 пъти на ден 30 мин. след храна. Лечението продължава 1 месец.
Тази терапия се препоръчва да се започне няколко месеца преди началото на опрашването на растенията. В този случай алергичната реакция на организма е съвсем слаба.

Рецепта 3: За избавяне от сенната хрема и за общо очистване на организма се използва овесена отвара. За приготвянето й се вземат 200 г овес, който хубаво се измива под течаща вода. Поставя се в подходящ съд и се залива с 2 л прясно мляко. Оставя се да ври, докато кипне. Оставя се да престои една нощ, после се прецежда. Отварата се изпива в продължение на едно денонощие на малки порции.
При това лечение не трябва да се яде кисело, люто, солено, да се изключи от менюто пърженото и тлъстото, както и да не се употребява алкохол. Курсът на лечение е 2 месеца. След първите две седмици настъпва облекчение.

Рецепта 4: Добър резултат при лечението на сенната хрема дава спазването на определена диета, тъй като неправилната работа на стомаха, черния дроб и задстомашната жлеза засилва този вид алергия. Поради това е много важно да се нормализира дейността на стомашно-чревния тракт. За целта се прави очистваща диета с помощта на каши.
Препоръчва се в течение на 1 седмица 1 път на ден да се изяжда по малко пшеничена, ечемичена, оризова или овесена каша.

Зърната добре се изчистват и измиват, после се заливат с изстудена преварена вода и се поставят в хладилник. През деня тя се вари непосредствено преди всяка хранене. Вземат се 2 с.л. с връх и се варят без сол в продължение на 3-4 мин. Половин час преди да се изяде кашата се изпива 1 ч.ч. подсолена вода (солта е на върха на ножа).
След първата седмица освен кашите се преминава на плодово-зеленчукова диета, като месо се яде максимум 2-3 пъти на седмица.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки