В отговор на вашите въпроси


09 Април 2015, Четвъртък


Интересувам се има ли изпитани рецепти от народната медицина,


които да помагат при пърхот.
Георги Росенов, Бургас

Пърхотът или т. нар. себореен дерматит се дължи на анормалното развитие на гъбичката Malassezia furfur. Тя всъщност е налична при всички хора. Проблемите започват, когато количеството на специфичния мастен секрет, наречен себум, на главата на човека се промени.

Себумът се отделя от мастните жлези и предпазва главата едновременно от прекомерното навлизане на вода, както и от прекомерната й липса. Чрез него към повърхността на кожата се транспортират антимикробни липиди, антиоксиданти, феромони и други, които изграждат антибактериална и антигъбична бариера.

Прекомерната му секреция води до запушването им и появата на акне. Обратно, когато е недостатъчен, кожата изсъхва, опъва се и се напуква. Така се появява и пърхотът, който всъщност представлява парченца изронена изсъхнала кожа по главата.
Заболяването преминава през различни фази – от подобрение, до обостряне. Освен познатите люспи в косата, по кожата на главата се образуват и зачервявания, които в по-тежките форми могат да се разпространят и по лицето.

Начини за лечение:
Рецепта 1: При суха кожа на главата косата се навлажнява и се втрива малко сода за хляб. Добре е няколко дни да не се употребяват други миещи средства, а само сода. В началото кожата на скалпа малко ще се изсуши, но след второто или третото натриване ще започне да произвежда натурална мазнина, която омекотява косата и предотвратява лющенето.

Рецепта 2: Подходящо средство със същата цел е лимонът. Действа се по същия начин – втрива се малко сок в кожата на главата, изчаква се няколко минути, след което се изплаква обилно с топла вода. След това в 1 ч.ч. във вода се разтваря 1 ч.л. лимонов сок и се изплаква и косата. Когато това се прави ежедневно, люспенето на кожата изчезва.

Рецепта 3: Добра комбинация за подхранване на кожата и същевременно на косата е смес от равни части морски водорасли, хвощ, салвия и розмарин. Други билки, които помагат в борбата с пърхота, са гинкобилоба и люцерна.

Рецепта 4: Природни лечители препоръчват приготвянето на разтвор от две препълнени ч.л. мащерка, която се вари 10 минути в 1 ч.ч. вода. Изстива до телесна температура, след което разтворът се нанася върху предварително измитата с неутрален сапун върху влажна коса. Оставя се да изсъхне с косата. Мащерката унищожава бактериите и намалява лющенето на кожата.

Освен тези рецепти има и няколко съвета за справяне с проблема. А те са храненето да е балансирането и да се приемат повече витамини. Отказ от алкохола и цигарите. При липса на ефект трябва да се направят пълни изследвания, включително и хормонални. И най-важното – да се избягват стресът и хроничната умора.

Прилагането на рецептите не изключва
консултация с медицински специалисти


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки