По-добри условия за земеделие ще има в края на април


По-добри условия за земеделие ще има в края на април
07 Април 2015, Вторник


Наднормените валежи през март, надвишили на места в Южна България три пъти месечната норма (Пазарджик – 143л/м², Чирпан – 122л/м²,

Автор: Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ-БАН

Кърджали – 180л/м², Хасково – 183л/м²), поддържаха преовлажнени горните и дълбоките почвени слоеве, което възпрепятства провеждането на сезонните полски работи; подхранването на есенниците с минерални торове, предсеитбените обработки и сеитбата на ранните и средноранните  пролетни култури и пр. В Южна България бяха наводнени хиляди декари с есенни посеви, при част от които повредите от преовлажнение са непоправими (изгниване на кореновата система на растенията).

В началото на април агрометеорологичните условия ще се определят от променливо и хладно за сезона време. Прогнозираните стойности на минималните температури, на места до минус 2-3оС, при по-продължително задържане ще бъдат критични за цветовете и завръзите на раноцъфтящите овощни видове.
Очакваните валежи в началото на месеца допълнително ще забавят провеждането на агротехническите мероприятия, а на места ще поставят под въпрос пролетната сеитба.

Очакват се сериозни закъснения при сеитбата на слънчогледа. В края на март изтекоха агротехническите срокове за неговото засаждане в Южна България. До средата на първото десетдневие на април е агротехническият срок за сеитбата му в Дунавската равнина, а до края на десетдневието – в Североизточна България, в крайморските райони и високите полета на Югозападна България.

След хладното време в края на първото десетдневие на април се очаква подобрение на топлинните условия. До средата на месеца вегетацията на есенните посеви ще протича с умерени темпове, при температури близки до климатичните норми.  През този период при пшеницата и ечемика ще протича масово фаза вретенене. 

През втората половина на април се очаква повишение на температурите и ускоряване темповете на развитие при земеделските култури. При пшеницата и ечемикът, вретенили най-рано в средата на март (Новачене, Сандански, Садово, Асеновград, Харманли), през третото десетдневие на април ще се наблюдава фаза изкласяване. През десетдневието при рапицата ще протича фаза цъфтеж.

В края на второто десетдневие в полските райони почвените температури в 10-сантиметровия слой ще достигнат подходящи стойности  за сеитбата на царевица за зърното, а в края на месеца – и за топлолюбивите пролетни култури (памук, фъстъци, фасул, дини и пъпеши и др.).
През април по-подходящи условия за провеждане на растителнозащитните пръскания при овощните култури ще има от средата на второто до средата на третото десетдневие на месеца.


В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки