Ще изнася ли страната ни телета за турския пазар?


Ще изнася ли страната ни телета за турския пазар?
07 Април 2015, Вторник


Свитият обем на животновъдството у нас прави тази възможност хипотетична


Турция отваря пазара си за български живи мъжки и женски телета до 300 кг. Те ще могат да бъдат изнасяни за клане или отглеждане в южната ни съседка, съобщи тези дни министърът на земеделието Десислава Танева. Новината звучи чудесно и обнадеждаващо, но в състояние ли е страната ни да експортира животни, при положение че производството на месо у нас, по данни на Евростат, е само 12% от годишната земеделска продукция?

От друга страна, пазарът ни е залят с месо, внос от Европа, САЩ и Бразилия. А и предишни управляващи обявяваха прекрасните си идеи за експорт на агнета за Катар и Франция, но впоследствие те се пукаха като поредния балон, надут от властта.
Според официална информация от Земеделското министерство, след посещението на министър Танева в Турция е била проведена техническа среща между двете страни за стимулиране износа на живи животни и други продукти за южната ни съседка.

Дезинфекционните площадки на границата с Турция ще бъдат премахнати, когато главните ветеринарни лекари на двете държави вземат решение за това, обясни след срещата тя и допълни: „Сега, след изпълнение на поетите ангажименти, българските производители и износители ще могат да реализират продукцията си в Турция, след като дълго време нямаха такава възможност.“

Не става ясно обаче кога ще стане това и всъщност какви количества месо сме в състояние да изнесем, след като годишно произвеждаме общо едва 6000 тона говеждо и телешко месо. Единствените държави с по-малък обем в ЕС по този показател са Малта и Кипър.
По показателя дял на производството на месо от общото производство на селскостопанска продукция сме на последно място в страните от Европейския съюз. Конкурира ни само Румъния, където делът на продукта заема 13 на сто от общата селскостопанска продукция.

По данни на отдел "Агростатистика" към Земеделското министерство през 2014 г. кланиците са обработили 3,18 хил. телета до 1 година, 14,04 хил. юници и крави, 5,43 хил. други говеда, 816,67 хил. свине и 329,84 хил. агнета, кози, биволи и еднокопитни. Така полученото там червено месо за годината е общо 1169,16 тона.
Според анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ) най-тревожни са числата при едрия рогат добитък, какъвто страната ни сега възнамерява да изнася за Турция. Добитите продукти от тези животни са буквално символични на фона на нуждите в страната, отчита ИПИ. През 2011 г. то е задоволявало едва 16,6% от търсенето.

Така от 4,9 хил. тона общо производство през 2011 г., телешкото (от телета на възраст до 8 месеца) е 1%, говеждото (животни между 8-12 месеца) – 14,4%, а останалото е от крави, бикове, волове и юници. При това половината е от добитък, отпаднал по различни причини от млечното направление.
Единствено положението при дребния рогат добитък (основно агнешко) позволява да се осигури вътрешното потребление и да останат количества за износ, констатират авторите на доклада. В същото време те отчитат и трайна тенденция на спад от 2005 г. насам, като промишленото производство е намаляло над три пъти.

Обяснението може да се търси както в понижената консумация на агнешко, така и в засиления износ на живи агнета (ръст от 175% за 2011 спрямо 2010 г.). На фона на тези числа намеренията на управляващите да изнасят телета за Турция изглеждат по същия начин, както намеренията на предишни правителства за експорт на агнета за Франция и Катар. Добри, но неосъществими.

По прословутата "катарска сделка" арабската държава внесе депозит от 50 милиона долара. Парите бяха гаранция за интереса на тази страна към съвместното отглеждане на агнета у нас, като парите трябваше да се отпускат под формата на безлихвени заеми на овцевъдите. Те, от своя страна, щяха да са задължени да ги инвестират в животни, фураж и технологии.
Но след като държавата в продължение на две години разсеяно се мота, срокът на депозита изтече и в края на 2013 г. с тази дейност се зае частната фирма "България - Катар Селскостопанска компания" ООД, целево създадена за този експорт.

Нямаха по-голям успех и намеренията на предишните управляващи да изнасят български агнета за Франция. В началото на 2013 г. бе подписано споразумение за сътрудничество от браншовите организации на животновъдите от двете страни, според което за Франция щяхме да изнасяме агнета, угоени до 35 кг.
Франция е втора по овцевъдство в Европа след Испания, но същевременно има 60-70% недостиг на такова месо, бе съобщено при обявяването на намеренията за експорт.

При сключването на спогодбата президентът на "Селекция на породи овце от планински масиви" Жан-Люк Шовел дори обясни, че проектът се подкрепя на европейско равнище от ЕК. Така или иначе обаче, две години по-късно върволици от български агнета все още не са потеглили към Франция.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки