Вечер на българската история в Лондон


Вечер на българската история в Лондон
Кристофър Бъкстон представя последната си книга на българската вечер в Лондон
06 Април 2015, Понеделник


В посолството на Република България в Лондон тези дни се състоя вълнуваща вечер, посветена на българската история.

Автор: Никола Филипов, Лондон

Официално тя бе организирана от Британско-българското общество и Българския културен институт към посолството, но в основата на мероприятието бяха няколко души, сред които писателят Кристофър Бъкстон и съпругата му Ани.
В своето експозе английският академик Джон Озбърн жалонира основните моменти от българската история – от възникването й, през времето на Самуил и османското иго, Руско-турската освободителна война и до наши дни. С особено вълнение и трепет присъстващите изслушаха преведени на английски от него произведения на Вазов, Ботев, Гео Милев, Яворов...

Не съм предполагал, че могат да имат подобно въздействие в превод на английски „Опълченците на Шипка“ от Вазов, „Обесването на Левски“ от Ботев и другите рецитирани класически творби. И мисля, че това се дължи не само на качествения превод, но и на прочувственото им изпълнение – често със сълзи в очите!
След това беше представена дигиталната колекция на пътеписи на различни пътешественици, които през средните векове са минали през България. Техни автори са известни политици и дипломати, поети и т. н. Материалите са събрани от Найджъл Мидълмис, който през 70-те години на миналия век е преподавал в Английската гимназия „Гео Милев” в Русе и приходите от покупката на колекцията отиват в подкрепа на това училище.

Ани Бъкстон – съпруга на Кристофър Бъкстон – представи своята книга за дъщерята на цар Иван Александър – Кера Тамара. Разказвайки за женитбата на принцеса Тамара Шишман и Султан Мурад, тя описва падането не само на България, но и на целия Балкански полуостров под османско иго. Книгата разглежда също влиянието на браковете на балканските и османски владетели върху тези политически събития.
Творчеството си представи и Кристофър Бъкстон, който e роден в Англия в семейство на режисьор и актриса. След завършване на Кентския университет той работи като учител в Португалия, Норвегия и България. С пристигането си у нас през 1977 г., по „Людмилино време“, както се изразява самият англичанин, Кристофър се влюбва в страната ни, в нейната история и култура и в бъдещата си съпруга Ани.

Бъкстон е автор на три романа и една пиеса с тематика от българската история, които са издадени и на български език. Има публикувани на английски още два романа, непреведени на български досега. 
„Далече от Дунава“, издаден през 2006 г., разказва за историята на една българка и рицар хоспиталиер през размирния ХІV век, когато в битката при Никопол рицарите претърпяват поражение от войската на султан Баязид.
„Радослава и Викингският принц“ пък е роман за времето на българския цар Самуил и за неговата внучка Радослава, от чието име, колкото и да е чудно, е произлязло името на столицата Осло. 

В „Прудънс и Червения барон“ Кристофър Бъкстон отразява реалностите в съвременна България – разликите между времето на комунизма и, както самият той я нарича, сегашната „уж демокрация“, настъпила след 1989 г. С усет и умение е пресъздадено не само първото му идване в нашата страна и посрещането му, но и времето на борците и мутрите, раздаващи юмручено правосъдие, както и преобразяването и пребоядисването на много от някогашните номенклатурни кадри в днешни бизнесмени и новобогаташи.

„Младите българи днес залитат по чуждото, защото не познават историята си“ – споделя  англичанинът, превел на английски език песните на братя Миладинови, Вазов, Ботев и Яворов, Алеко Константинов, Петко и Пенчо Славейкови, Цанко Церковски, Елин Пелин, Йордан Йовков, Гео Милев, Вапцаров, Димчо Дебелянов и още цяла плеяда класици и съвременни автори. Сега Бъкстон дели времето си между Бургас в България и Колчестър в Англия и продължава да пише и превежда, популяризирайки страната ни и българската история по света.


В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки