Великденското влакче на пролетта тръгна от Бургас


Великденското влакче на пролетта тръгна от Бургас
Учителката Таня Стоянова и нейните възпитанички решават какво ще бъде нарисувано на това вагонче от веселото великденско влакче
06 Април 2015, Понеделник


Веселото влакче, символизиращо идването на пролетта, с много цвят, настроение и детски ентусиазъм тръгна от Бургас.

Автор: Огнян Марков Снимки: Авторът

На 31 март и 1 април, в ранния следобед в центъра на морския град се проведе детски празник, наречен „Рисуван Великден“. Идеята и изпълнението са на възпитаници на СОУ „Св. св. Кирил и Методий“, от класовете със засилено изучаване на изобразително изкуство.
Едно празнично оцветено влакче се композира върху тревната площ до общината и веднага бе заобиколено от награбили четки и бои бургазлийчета. С неподправено емоционално вдъхновение те разкрасиха локомотива и изпъстриха вагоните. А след това малките художници декорираха с великденски мотиви и близката къщичка, която редовно става сцена на различни общоградски мероприятия.

Таня Стоянова е преподавател по изобразително изкуство в училището. Тя и нейните възпитаници разпалено обсъждаха какво трябва да се нарисува на отделните вагони, за да се получи наистина една прекрасна композиция.
„Децата са от V, VI и VII клас и учат в паралелките със засилено изучаване на изобразително изкуство – обяснява тя. – Тази инициатива реализираме вече за трети път. С помощта и с материали на общината правим един вид великденски хепънинг. Идеята е да създадем пролетно и празнично настроение на бургазлии, да им предадем чистото детско настроение, ненатоварено с тежестите на ежедневието.

Всяка година разработваме различна идея. Сега избрахме обект на разкрасяването да бъде влакче. За нас то символизира края на студения сезон, началото на пролетта и идването след това на лятото. Това е и влакчето, което през юли и август разхожда туристите в Морската градина. Искаме с него хората от града да си припомнят хубавите моменти от миналото лято и да очакват още по-хубави от предстоящото.
Малко трудно се получава, защото времето все още е мрачно, но нали това е целта – да покажем, че скоро ни очакват хубави, слънчеви дни, изпълнени с лятно настроение. И да ги предизвикаме да дойдат.“

Сред момичетата, украсяващи влакчето, са и Сияна Карагьозова и Десислава Николова от Vг клас: „Рисуваме зелени листа с плодове по тях. Искаме хората в Бургас да видят нашето весело пролетно влакче, да се зарадват и с хубаво настроение да очакват дните, които предстоят“ - споделят момичетата с нашия екип.
Жителите и гостите на морския град вече няколко години подред с нетърпение очакват проявите в рамките на превърналата се в традиция инициатива на учителите и учениците от СОУ „Св. св. Кирил и Методий“. А сътворената от тях украса се е превърнала в запазена марка на празничния център на Бургас.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки