„Любовен кръговрат“


„Любовен кръговрат“
06 Април 2015, Понеделник


Ще преглътнат ли Шницлер бургазлии

Автор: Веселин Максимов

По интересен и ударен начин започва пролетта бургаският драматичен театър „Адриана Будевска“. „Любовен кръговрат”, скандалната пиеса на австрийския драматург Артур Шницлер, ще види бял свят и на сцената край морето.
Директорът Борислав Чакринов, който е режисьор на постановката, побърза да увери предварително, че показващата десет последователни любовни акта пиеса изобщо не е вулгарна. В нея няма голота, идеята е да бъдат изобразени хора, които се стремят към щастие и любов поне за един миг от своя живот.

Появила се като сензация през 1921 година, тя е била забранявана веднага след първото представление на всяка от сцените, на които е била поставяна. Най-дълго време е играна във Виена, което е напълно обяснимо – австрийската столица по това време на миналия век е била най-радушният гостоприемник за всякакви нови моди в артистичната провокация. Така публиката в културния град е прегърнала здраво текста на своя сънародник – професионален психолог от ранга на Фройд.

Чакринов, обаче, има пълното право да се съмнява в своята публика. Защото „градът на поети и художници“ отдавна не е това, което е бил във времето, когато софиянци са хващали влака, за да дойдат в Бургас да гледат театър (50- те, 60- те години на 20 век).
Днешните почитатели на Мелпомена са доста по-закостенели от тогавашните, сочат неумолимите факти. Вярно, че в съвременните условия на пазарна конкуренция точно те са най-важният фактор за успеха. Но дори и що се отнася до откровено пазарната комедия „Ковачи“, преминала неотдавна на местна сцена, тукашните зрители не показват очебийна разкрепостеност и полет на мисълта.

Социалната сатира за българина емигрант в Германия беше посрещната с откровено възмущение дори от хора, чиито професии предполагат широк мироглед и възприемчивост към артистичното тълкуване на жалкото и грозното. И се чуха десетки гласове на негодувание, а всъщност постановката по Алек Попов беше изключително приятна.
Така че опасенията на екипа, направил „Любовен кръговрат“, и на неговия шеф са напълно основателни. Успех, впрочем!
В ролите – Невена Цонева, Деница Денчева, Розалия Абгарян, Ива Папазова, Димитрина Тенева, Юрий Ангелов, Никола Парашкевов, Асен Лозанов, Стефан Иванов, Тони Минасян и Димитър Мартинов. Представлението е на 20 април.


Борислав Чакринов има повод за притеснение

В категории: Културен Десант , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки