Виртуална разходка по тихия бял Дунав


Виртуална разходка по тихия бял Дунав
Издяланото в скала в румънската част на Дунав в близост до град Оршова 40-метрово каменно лице на последния владетел на даките – Децебал, предлага една от най-екзотичните гледки при пътуването по реката
05 Април 2015, Неделя


С помощта на десетки 360-градусови панорамни снимки човек може да пътешества по реката без да мърда от дома си

Автор: Диана Славчева

Прословутите Велики географски открития са се точили в продължение на три века – от ХV до ХVІІІ в. Оттогава са изминали също горе-долу три столетия и ето че вече не е нужно да късаме чифт след чифт чепици, за да опознаваме света. Научно-техническата еволюция като с топ може да ни изстреля за миг дори до космическите терени. А Земята буквално се оказва тясна за търсещите приключения наши души.

Но пък за съвременния човек не е проблем без дори да помръдва от мястото си, без да похарчи нито стотинка и без да е нужно да мисли за вода и храна, да изкачи спящия в момента вулкан, увенчаващ японската планина Фуджи; да надникне в „живата лаборатория на Дарвин“ в тихоокеанския архипелаг с островите Галапагос; да се гмурне сред екзотичните риби, морски костенурки и корали, плуващи във водите край Големия бариерен риф;  да поброди из джунглата на Камбоджа в търсене на изгубените кралства на кхмерите или да се добере през лианите до покрития с дървета мистичен храм Та Прохм, превърнал се в декор за филма „Лара Крофт:

Томб Рейдър“; или пък да погостува на световната столица на белите мечки в тундрата, превзела канадския бряг край залива Хъдсън... Разбира се, покрай тези по-експресивни дестинации, няма проблем и да хвърли поглед от върха на Айфеловата кула или пък да разгледа панорамата, разкриваща се от най-високия все още небостъргач Бурж Халифа в Дубай; да се завърти покрай пирамидите в Гиза, да пошляпа из каналите на Венеция; да се пусне по течението на река Колорадо, преминавайки през 7 американски щата, две държави и 9 национални парка, или да се разхожда колкото ще около беломраморната индийска перла Тадж Махал.

Тези невероятни пътешествия са възможни не благодарение на някоя нискотарифна туристическа агенция, а на усилията на вездесъщия чичко Гугъл да направи достъпно за всеки световното многообразие, красота и историческо наследство.
С помощта на т. нар. трекер, разполагащ с 15 лещи, монтирани на върха на мачтата му и насочени в различни посоки, са нащракани десетки 360-градусови панорамни снимки, които впоследствие са добавени в платформата Street view, явяваща се част от Google maps.

Най-новите изображения, станали достъпни по този начин до световната публика, предлагат едно вълнуващо виртуално пътуване по тихия бял Дунав – от словашката столица Братислава до румънския град Черна вода. Техниката на чичко Гугъл е заснела най-големия воден басейн на Стария континент в края на миналото лято, като кадрите по течението на реката пренасят интернет пътешествениците през главозамайващи панорами по дунавските брегове на Словакия, Хърватия, Сърбия, Унгария, България и Румъния.

„Заснемането на Дунав е една от най-дългите ни и специални фотосесии. Това е първият път, в който Google прави колекция от изображения, обхващащи 6 страни. Всеки може да си направи круиз по Дунава и да открие незабравими места като Братислава, замъкът Буда, Белград и проломите на Дунава” – отбелязва Улф Шпицер, програмен мениджър на Street view.

А мениджърът по „Бизнес развитие” на компанията Парис Чайлдрес допълва: „Повечето хора никога не успяват да плават по Дунав или да се разходят в този район, пълен с исторически забележителности. Сега Google дава възможност на всички да се насладят на реката от своя стол”.
Тракерът, който е заснел кадрите, е бил монтиран на круизния кораб Treasures (в превод „Съкровище“), който плава по най-голямата европейска река.

За разлика от течението на Дунав в останалите европейски страни, в българския си участък реката очертава граничната ни линия със съседна Румъния.
В България тихият бял Дунав е неизменна част от дългото ни историческо минало и е вдъхновявал не един от българските поети, посветили му емоционални литературни творби.

Понастоящем между двата бряга на тази значима водна артерия има два моста, които свързват нашата страна и Румъния. По тях върви усилен автотрафик, тъй като съоръженията предлагат едни от най-бързите маршрути за достигане до Западна Европа.


А кога се там съзира... българският бряг Гугъл предлага и много снимки от Русе и други градове по дунавското крайбрежие Корабът Treasures, с който е осъществен проектът

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки