Моля, защитете ме!


Моля, защитете ме!
04 Април 2015, Събота


Отворено писмо до Българския хелзинкски комитет

Автор: Веселин Максимов maximov@desant.net

Уважаеми дами и господа! Отнасяйки се с огромно уважение към благородната мисия, която изпълнявате от 1992 година насам, си позволявам да се обърна към вас, защото се почувствах силно заплашен от една закана, видяна в телевизионен репортаж.
Весела и спретната група от възпитани и образовани роми на възраст, на която етносът, от който произхождат, им позволява да правят и раждат деца, се нахвърли срещу репортерката и оператора с нея. Прогони ги от улицата, която по принцип е обществено място и всеки има право да ходи по нея.

След това ги напсува, а на камерата всички роми показаха средни пръсти с крясъци „Българите на кайма” и „Българите на сапун”. По-възрастен техен съсед извика „Махайте са оттука, с таз камера, че ше взема патлака”.
Уважаеми дами и господа! Аз прeдполагам, че „патлак” означава „пистолет”, което ме хвърля в още по-голям ужас. Бидейки колега на репортерката, на мен също може да ми се случи да отида да правя материал в ромска махала. Следователно някой също може да реши да вземе патлак и да стреля по мен с него.

И е напълно възможно да ме убие. Страхувам се за живота си, затова ви моля да се самосезирате, както правите в случай че някой колега нарече ромите „цигани”. Не разбирам защо е така, при положение че съм чувал уважаван ромски лидер да твърди, че това е измислена и смешна дума и те са си живи цигани, но щом вие казвате, кой съм аз, та да заставам срещу толкова човеколюбива и справедлива организация.

Но, на въпроса – уважавани, възпитани, образовани и добронамерени роми са ме заплашвали с брадва, когато съм бил в подобна обособена част от квартал (не съм казал „гето”!), за да правя репортаж защо живеят в незаконни къщи.
След като им обясних, че е важно обществото да чуе и тяхното мнение, поомекнаха и заплашиха с брадва общинските служители, които трябваше да дойдат и да елиминират (не съм казал „изринат”!) красивите им, добре обзаведени и с разкошни фасади къщи (не съм казал „смрадливи бараки в кал до коленете”!)

Уважаеми дами и господа! Страхувам се от видяното по телевизията и заради друго. Ако групата малки роми изпълни своята закана и направи българите на сапун, някак си ще трябва да консумира този вид стока. Изчислих, че понеже (все още) българите са по-голям процент от населението на България, ставайки на сапун, ще представляват количество, което многократно ще надвишава кроткото, работливо, възпитано и образовано ромско население.

Оттук следват две възможности. Първо – споменатото от мен население ще трябва усилено да използва направения от българите сапун. Тогава то ще стане извънредно чисто, ще се претрие и ето ви оттук – нарушаване на човешките му права, понеже то е известно с факта, че не уважава много почистващите процедури.
Във втория случай същото то ще трябва да търгува международно с останалото количество сапун. В международния алъш-вериш обаче то ще бъде гледано с презрение, защото контрагентите му гледат именно по този начин някой, който не е на европейското му или световно ниво.

И ето ви пак проблем – нарушаване на изконните човешки права на етноса. Тогава се притеснявам и за вас, защото ще имате много работа да съдите германски, френски, американски или други световни фирми и ще се преуморите.
Уважаеми дами и господа! Има и още нещо. Ако групата роми от репортажа, който ви моля задължително да видите, намира се на хиляди места в интернет, изпълнят втората си закана, също ще има ужасни последствия. Ако българите бъдат направени на кайма, аз не се притеснявам, че тя няма да бъде изконсумирана от въпросната група, това са гладни деца, понеже родителите им са бедни и затова ядат каквото намерят, горките и онеправдани хлапета.

Вълнувам се, че ако българите бъдат направени на кайма, в България няма да остане кой да работи и следователно няма откъде да дойдат социалните помощи, с които живеят, растат, крепнат и хубавеят въпросните производители на кайма. А това вече е тотален геноцид и пълно потъпкване на човешките и граждански права на ромския етнос у нас.
Ето защо отправям към вас своята молба да ме защитите от евентуалното овеществяване на намеренията на малките герои от опита за телевизионен репортаж на колежката.

Позволих си да го пусна отворено, както ще направя и с евентуалния отговор от вас, тъй като смятам, че всички стреснати от гледката трябва да се успокоят, че вие ще вземете мерки и ще осъдите горепосочените момчета и момичета, които заплашваха от екрана.
Уважаеми дами и господа! Умолявам ви да разсеете моето и на приятелите ми съмнение (един от тях ми каза: „Ти си ебати наивника, честна дума”, извинявам се, че казах „ебати”, той така говори, понеже пада малко простак, но сме заедно от деца и го обичам), че ще вземете под внимание писмото на един много уплашен за себе си и за своите сънародници от ромски произход човек.

Те са породени от това, което прочетох във вашето представяне, а именно, че „Българският хелзинкски комитет (БХК) е независима неправителствена организация за защита правата на човека: политически, граждански, културни, социални. Акцент в работата ни е отстояването на правата на най-уязвимите групи: малцинства, хора в неравностойно положение, лишени от свобода, деца, жени”
А аз какво? Нито съм уязвима група, нито съм малцинство, нито съм в неравностойно положение (e, когато съм пил повече ракия се случва), нито съм лишен от свобода, не съм дете, нито жена.

Дано ми простите подозренията, да се отнесете с мен подобаващо и да се самосезирате (невероятна дума, наистина, обожавам да я произнасям). А по  „езика на омразата” в посочените от мен изречения да помолите да вземе отношение eдин съвременен български политик, който под път и над път използва този термин. Надявам се, че се познавате.
Тръпнейки в очакване, оставам с поздрави към вас!


В категории: Коментари , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки