Пъстра палитра с новини от света


Пъстра палитра  с новини от света
03 Април 2015, Петък


Афера с дрога, протестиращи клепоухи животни и една черна статистика


България е номер едно за туристите от Беларус

„Номер едно за пътуващите със самолет туристи ще бъде България. За тази дестинация от Беларус има най-много заявки за полети. Цените за почивката там не са високи и стават все по-привлекателни, тъй като се предлагат в евро, чийто курс в момента практически се изравни с долара. В резултат на това стойността на отдиха в България в сравнение с аналогични предложения в Турция, е доста по-достъпна. Заради валутния курс се получава твърде интересна ситуация – пътуването в Испания, Гърция или Кипър сега струва почти толкова, колкото и в Турция“ – изтъкна в началото на седмицата пред „Комсомолская правда“  директорът на беларуската компания „Вояжтур“ Евгений Сазикин.

Експертът се надява заявените вече чартърни програми да бъдат успешни, като операторите разчитат, че много туристи ще предпочетат по-достъпните спрямо цената полети от беларуските летища Гомел, Брест, Витебск, Гродно и Могильов, отколкото от Москва и Киев.
Според Сазикин второ място в Топ 5 на най-популярните за беларуските туристи дестинации след България, която безапелационно оглавява класацията, се разделя от Турция и Гърция, а за четвърта и пета позиция се борят Египет, Черна гора и Испания.


„Коста Конкордия“ превозвал наркотици

На борда на потъналия през 2012 г. круизен лайнер „Коста Конкордия“ била превозвана огромна партида наркотици, съобщи италианският вестник „Република“. Кокаинът е бил собственост на влиятелната калабрийска мафиотска групировка „Ндрангета“, която е специализирана в търговията с упойващи вещества.

В ръцете на полицията е попаднал запис на преговори, водени от членове на групировката, който е помогнал да се установи, че на борда на потъналия морски съд е било скрито голямо количество кокаин с произход от Южна Америка. Мафиотите са се договаряли, използвайки кодирани думи, но за следователите не е било трудно да разберат, че става дума именно за „Коста Конкордия“. В един от разговорите за лайнера се говори като за „този кораб, който ни направи глупаци пред целия свят“, отбелязва „Таймс“.

Установено е, че наркотиците са били качени на борда от членове на екипажа. Съдейки по всичко, капитанът Франческо Скетино обаче не е бил съпричастен към това. Както изтъква изданието, използването на круизни кораби е стандартна практика за „Ндрангета“. Покрай съдовете на компанията Costa Crociere, на която принадлежи и „Коста Конкордия“, престъпниците използват и лайнерите на MSC и Norwegian cruise line. По тази верига наркотиците попадат от Карибския басейн в Европа и Северна Африка.

Остава неясен въпросът имало ли е дрога на борда на „Коста Конкордия“ в този ден, когато лайнерът претърпя корабокрушението – в хода на издирване телата на загиналите не бе съобщено да е намерен кокаин.
По данни на „Евронюз“, „Ндрагета“ е най-влиятелната и богата престъпна групировка в Италия. Калабрийските кланове контролират каналите за доставка на кокаин на Ботуша, а техните представители в Америка поддържат тесни контакти с южноамериканските наркокартели.


Магарета и зебри на протест в Кения

Активисти от Кения използваха животни за свой политически протест. Те изписаха своите лозунги върху... пет магарета и една зебра.
Копитните бяха привързани към металната ограда по една от главните улици на Найроби. Надписите върху кожите на животните гласят: „Корупцията ще изпие кръвта на Кения“. Припомняме, че кенийският президент Ухуру Кениата на 28 март отстрани от длъжност четири секретари на министерския съвет, които са заподозрени във финансови машинации, а петият секретар сам напусна поста си.

Както съобщава AllAfrica, активистите са се обявили и срещу „изнасилването на нашите жени“, очевидно имайки предвид обвиненията в сексуални престъпления по адрес на някои членове на кенийския парламент.
Лозунгът върху зебрата пък визира измирането на видовете.
Снимките на „протестиращите“ четирикраки са качени в социалната мрежа „Фейсбук“ от един от активистите, който твърди, че боята, която е използвана в акцията, не е вредна за животните.

Медиите отбелязват, че върху кожата на клепоухите е забелязана емблемата на група граждански организации, която през 2013 г. пусна свине в кенийската столица в знак на протест срещу високите доходи на тамошните депутати.
Настоящата акция не е дебютна за магаретата. Те бяха използвани от активистите и през ноември 2013 г. сред терористичен акт в автобус, при който загинаха 28 човека, след като стрелец откри огън срещу пътниците, които не са мюсюлмани.


Екзекуциите по света намаляват,
но смъртните присъди се увеличават


Обнародван тези дни доклад на „Амнести интернешънъл“ за смъртното наказание по света през 2014 г. посочва, че притеснително голям брой държави използват тази крайна мярка, за да се справят с реални или потенциални заплахи за националната сигурност, свързани с тероризъм, престъпност или вътрешнополитическа нестабилност.
През миналата година броят на смъртните присъди се е увеличил с близо 500 в сравнение с 2013 г., което представлява нарастване от 28%, регистрирано най-вече заради масовото им издаване в Египет и Нигерия, които са разкъсвани от вътрешни конфликти и политическа нестабилност.

В същото време „Амнести" отбелязва, че през 2014 г. екзекуциите по света са били по-малко. Изтъква се и че няколко държави са предприели положителни стъпки в посока премахване на смъртното наказание.
Изпълнените през миналата година екзекуции са 607, докато през 2013 г. те са били 778. Така се отчита тяхното намаляването с 20 %. Но от международната организация уточняват, че в този брой не са включени осъществените в Китай изпълнения на смъртни наказания. А в Поднебесната империя се екзекутират повече осъдени, отколкото във всички останали държави, взети заедно.

Колко е точният им брой е държавна тайна, но според правозащитниците там смъртни присъди всяка година получават хиляди китайци, при това те биват безмилостно осъществявани.
Другите държави, попадащи в челната петорка на най-много екзекуции през миналата година, са Иран (с най-малко 289), Саудитска Арабия (с най-малко 90), Ирак (с най-малко 61) и САЩ (с най-малко 35). Специално за Иран се знае, че има стотици изпълнения на смъртни присъди, които обаче „не са официално признати". С тях общият брой на екзекуциите в арабската страна може да достигне до 743.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки