Има ли летище в Горна Оряховица


Има ли летище в Горна Оряховица
През 1995 г. летището получава международен статут, който е валиден и днес
03 Април 2015, Петък


Поне за Транспортното министерство то не съществува

Автор: Здравка Христова Снимки: Авторът

Министерството на транспорта се направи, че най-малкото международно летище в България не съществува. Абсолютно никой от ръководството на ведомството на Ивайло Московски не благоволи да уважи 90-годишния юбилей на аеропристанището в Горна Оряховица, както се е наричало то при създаването си през 1925 г. Честванията на славната годишнина се състояха на 29 март и без министерско представителство.

Аерогарата започва да функционира само 22 години след първия авиационен полет в света, извършен от американците Орвил и Уилбърт Райт. Самолети тук кацат и до днес. 
Министър Московски, който така и не е стъпвал на горнооряховското летище, благоволи да изпрати поздравителен адрес от десетина машинописни реда, с който благодари за професионализма и ентусиазма на всички бивши и настоящи служители на аеропорта.
От Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация" пък връчиха грамота за дългогодишна безопасна експлоатация, която компенсира мълчанието на нейния шеф Минчо Цветков, който не пророни нито дума за юбилея.

Иначе за празника на аеропорта се събраха тримата му живи директори – Любомир Анастасов, ръководил летището 4 години, най-дългогодишният управител Христо Христов (оглавявал екипа цели 15 г.) и настоящият Петър Петров, поел поста през 2009 г.
За миналата година най-малкото държавно летище е запазило нивата на обслужените въздухоплавателни средства и на пътниците. Кацнали и излетели са 1492 самолета, повечето от които са за учебни полети. Обработените товари са 116 тона, докато през предходната година са били едва 2 тона. Увеличението на каргото се дължи на износ на специална продукция.

Своята 90-а годишнина летището в Горна Оряховица посреща в очакване на концесионер – само преди месец Министерството на транспорта върна аеропорта в листата на чакащите за концесия. От лятото на 2009 г. досега оглед на аерогарата са провели кандидат-инвеститори от Франция, ЮАР, САЩ и Испания. Тя има всички необходими лицензи и разрешителни за извършване на дейността.

От 1925 до 1948 г. „аеропристанището“ е използвано основно за нуждите на военната авиация. През 1948 г. се основава летищният комплекс към гражданската авиация и се пуска в експлоатация третата пътническа линия по маршрута София - Горна Оряховица – София, която се обслужва от самолет „Юнкерс". В периода от 1973 до 1976 г. се изгражда писта с дължина 2450 м и ширина 45 м.

Малко след това е построена сегашната сграда на аеропорта, която е с площ от 2209 кв. м и разполага с пътнически терминал и нов перон, позволяващ едновременно „паркиране“ на 5 самолета. По това време започва и изпълнението на каргополети до бившия Съветски съюз, Западна Европа, Африка и Близкия изток.
През 1995 г. летището получава международен статут, който е препотвърден през 2002 г. През 2011 г. бе отрита за първи път процедура за концесия, на която обаче не се яви нито един кандидат.

Последната вип особа, която е кацала в Горна Оряховица, е бразилският президент Дилма Русев. Това се случи при посещението й през 2011 г. в родината на нейните предци. През 80-те и 90-те години на миналия век аерогарата е посрещала дипломатическия корпус, гръцкия министър-председател Андреас Папандреу и царя в изгнание Симеон Сакскобургготски. След това в Горна Оряховица са кацали премиерите на Холандия и Чехия и кралят на Белгия Албер II, както и футболистите на „Астън Вила", „Кайзерслаутерн", „Макаби Хайфа", „Динамо Киев" и „БАТЕ Борисов".

През горнооряховската аерогара е осъществявана помощ при пожари и извозването на тежко ранени.
По време на тържествата за юбилея й ветераните в гражданската авиация пожелаха броят на излитанията да е равен на броя на кацанията по тукашните писти.
За празника летищната чакалня се изпъстри със специално приготвените за събитието 161 пъстри детски рисунки.


За юбилея рамо до рамо застанаха тримата последни директори на аерогарата – Любомир Анастасов, Христо Христов и Петър Петров (от ляво надясно)

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки