Шумен международен скандал заплашва България


Шумен международен скандал заплашва България
Ремонтът на Двореца на културата и спорта във Варна най-вероятно няма да приключи преди началото на Световното първенство по спортна гимнастика, на което съоръжението трябва да е домакин
03 Април 2015, Петък


Заявеният турнир за Световната купа по спортна гимнастика рискува да се проведе насред строителна площадка

Автор: Илияна Христова

Вече няколко пъти „Десант” засяга темата за непрекъснато оскъпяващата се реконструкция на Двореца на културата и спорта във Варна и нелепите обяснения, които се дават за това. Положението към момента е ужасяващо – цената е напът да стигне 20 млн. лв., т.е. 5 пъти над първоначално предвидените средства! На всичкото отгоре ремонтът се бави и залата може да пропусне домакинства на заявени състезания, като съществува опасност това да доведе и до международен скандал.

През последната седмица се разиграха два сюжета. Един явен и един скрит. Този, който остана тайна, е, че крайният срок – средата на април, най-вероятно няма да бъде спазен. Ужасен от тази перспектива, Йордан Йовчев се вдигна на пожар от София за Варна. Бившият ни блестящ спортист сега е един от шефовете на Федерацията по спортна гимнастика. Силно разтревожен, той поиска среща с кмета на града Иван Портних.

Работата е там, че за Двореца на културата и спорта е заявено домакинство на изключително престижно международно състезание – Световната купа по спортна гимнастика и акробатика. Надпреварата за нея трябва да се проведе от 7 до 9 май. Планираше се гостите на събитието от цял свят да бъдат посрещнати в празнично пременената зала, която по план трябваше да е готова през април.

Притеснен от информацията за протакането, Йовчев потърси обяснение от варненския градоначалник дали реконструкцията ще приключи навреме. За да няма измъкване на общинари, организационният комитет на турнира пусна предния ден декларация, в която обяви безпокойството си.
Можем да разберем паниката на Йовчев – заявени са хотели, организацията за Световното първенство по спортна гимнастика тече на международно ниво, няма как да бъде избрано друго съоръжение.

„Няма зала, която да замени първоначално посочената. Дори „Арена Армеец” не може да приеме състезанията, тъй като тренировъчната зала не отговаря на изискванията на Международната федерация. Към днешна дата алтернативен вариант е невъзможен. Ежеминутно излизат проблеми и се съобразяваме с всеки един детайл” – изтъкна бившият ни олимпийски шампион.
По думите му, освен глобата, при провал на мероприятието ще трябва да обезщетим и 40-те държави, заявили участие. „Това ще е голяма загуба за нас – като държава и като федерации”.

От негово изявление става ясно, че на 1 май ще тръгнат камионите с уредите, които трябва да бъдат монтирани.
Междувременно, научили предварително за спешната визита на Йовчев, от Община Варна се заеха с кризисен пиар и пуснаха съобщение, че ненадейно работниците открили лоши сглобки между старата част на съоръжението и новата търговска площ, правена през 80-те години на миналия век. Така поредното забавяне бе обяснено със „заварен факт”. Виновни се оказаха не други, а социалистическите проектанти!

При предишните оправдания бяха нарочени подпочвени води, стари конструкции и други изненадващи елементи, които ги имало преди десетилетия, ама чак сега били открити. Сякаш въпросната сграда не е съществувала половин век без никакъв проблем. Но именно  „изненадващата сложност” на ремонта бе обявена за причина той да нарасне от първоначалните 5,5 млн. на 10 млн. лв., като сега Портних споменава вероятността да достигне и 20 млн. лв. Парите се отпускат от правителството. Да живеят данъкоплатците, изборите и общината, която ги харчи! Да живее и гражданското ни общество, което допуска всичко това да се случва пред очите му!

А какво се разбраха Йовчев и Портних – нещо като нищо. Кметът обясни, че щяло да се работи денонощно, и въпреки че залата няма да е завършена до 7 май, някаква част от нея все пак щяла да бъде готова – ще се скалъпи например временно пространство, ще се поставят трибуни и международен турнир ще има. После реконструкцията ще си продължи.
Но и на най-големите лаици отсега е ясно какъв хаос ще настане, какъв срам ще е, когато техниката започне да се разполага сред скелета и щъкащи заварчици.

За да разясним още веднъж мащаба на скандала, пак ще подчертаем, че единственото съоръжение в България, което може да организира такова домакинство, е варненското. И ако федерацията ни по спортна гимнастика знаеше, че ремонтът му няма да приключи в срок, страната ни просто нямаше да кандидатства за тази чест. Сторвайки това обаче, тя вече е поела ред ангажименти и отговорности.

Освен световния турнир, за през май има насрочени и други състезания, някои от които също международни. И които също ще бъдат преместени на друг терен. Защото префасонирането на варненския Дворец на културата и спорта като нищо ще се точи и през лятото, а лентата най-вероятно ще се пререже непосредствено преди местните избори. А дотогава цената междувременно ще е станала още „по-престижно” висока.
Все пак има гаранция, че Световна купа по гимнастика и акробатика ще се състои. И тя се изчерпва, както заяви председателят на федерацията Владислав Колев, с... „честните думи на всички съпричастни – строители, община, архитекти и проектанти".


Йордан Йовчев

В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки