„МВР Пикчърс“ няма да се пребори с радикалния ислям


„МВР Пикчърс“ няма да се пребори с радикалния ислям
03 Април 2015, Петък


Проблемът е пряко свързан с националната и европейската сигурност, а ислямизацията на ромите допълнително усложнява нещата

Автор: Борислав Михайлов

Поредната акция на МВР срещу привърженици на радикален ислям, проведена сякаш по традиция в циганските махали на Пазарджик, Пловдив и Асеновград, този път се оказа лов на дребни риби. Поради което информацията за ареста на шестимата (още двама се издирват с европейска заповед за арест), провеждали агитация и пропаганда във „Фейсбук”, престоя сред водещите новини на информационните сайтове по-малко от час.

Докато стане ясно, че действията отново се вършат по каноните на онзи зрелищен, но доста ялов сценарий, произвел „суперпродукции” като сериала „Октопод” и епизода с арестите на вече оправданите Николай Цонев, Петър Сантиров и Тенчо Попов – все акции, донесли на ръководеното от Цветан Цветанов министерство прозвището „МВР Пикчърс”.

В интерес на истината, този път излишната шумотевица и патаклама не бяха толкова много, колкото през есента на миналата година, когато полицейско-жандармерийският десант в една от циганската махали на Пазарджик – „Изток“ - бе така масиран и мощен, сякаш американски „тюлени” бяха дошли да залавят Осама бин Ладен. Тогава арестуваните в Пазарджик, Пловдив, Асеновград, Смолян и Хасково бяха цели 22-ма, но повечето останаха в арестите само по 24 часа. Все пак седмина, след които и „вечният” Ахмед Муса Ахмед, се сдобиха с постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража”, потвърдена от две съдебни инстанции.

„Що се касае до Ахмед Муса Ахмед, неговата антидържавна дейност, свързана с проповядване на радикален ислям, продължава вече повече от 12 години. Той бе и единственият подсъдим по делото срещу 13-те имами, получил ефективна присъда – не за друго, а заради наличието на условна присъда с неизтекъл срок.
Ако попитате защо Ахмед Муса Ахмед доскоро бе на свобода, а не в затвора, то отговорът е много прост – присъдата му все още не е потвърдена на всички възможни инстанции – поради което той продължава да прави комай единственото, което може – да сее семето на исляма сред българските цигани.
Което е голяма беля с още по-големи потенциални възможности, но за това ще говорим по-нататък…

Кои са сеячите във „Фейсбук”?

От официалното съобщение на Върховна касационна прокуратура става ясно, че в хода на разследването по досъдебно производство, водено в Окръжна прокуратура – Пазарджик срещу последователи на „Ислямска държава“, са събрани доказателства за извършване на престъпна дейност и на други лица, след което са издадени заповеди за задържането им. Така на 31 март в Пазарджик са арестувани Орхан Бързак, Райко Кърталов и Веселин Стефанов, а съгражданинът им Мустафа Али е привлечен задочно и за него е издадена европейска заповед за арест, в която фигурира и името на Рангел Илиев от Пловдив.

Пловдичани са и задържаните Йосиф Минчев и Александър Иванов, а Ненко Щерев е ходжа от Асеновград, известен със страстта си към бойните огнестрелни оръжия.
Всички тези роми мюсюлмани са обвинени за участие в група, която проповядва антидемократична идеология (религиозно-екстремистка идеология и изграждане на халифат – престъпления по чл. 109, ал. 2, вр. чл. 108, ал. 1 от НК, а пропаганда за война – престъпление по чл. 407 НК).

Според прокуратурата те са представлявали група с лидер Ахмед Муса, която е действала от юни до ноември тази година в Пазарджик. Второто обвинение е, че от юли до ноември 2014 г. в Пазарджик, Пловдив и Асеновград са пропагандирали война словесно и чрез публикуване на снимки, видеоматериали и колажи в интернет с логото на „Ислямска държава".

В рамките на първоначалния им престой в ареста за 72 часа прокуратурата ще поиска от Окръжен съд-Пазарджик постоянното им задържане под стража.
След тази акция на МВР, ДАНС и прокуратурата обвиняемите като последователи на „Ислямска държава" стават 15, а като ръководител на групата е посочен Ахмед Муса Ахмед. Освен него, останалите, арестувани през  ноември, са Ангел Симов, Стефан Александров, Светослав Манчев, Ерджан Смаил, Стефан Димитров и Александрина Ангелова.

Според съдията от пазарджишкия Окръжен съд Ирина Джунева, която гледа мерките за неотклонение на ноемврийската седморка, налице са множество доказателства, че всички са изповядвали краен радикален ислям. Тя ги остави в ареста, не защото има данни задържаните да се укрият, а поради вероятността да извършат ново престъпление заради крайността на убежденията си.

Ако потърсите другата гледна точка – например тази на Яшар Мустафа, който е председател на джамийското настоятелство на джамията "Абу Бекир" в циганската махала на Пазарджик – той ще ви отговори, че момчетата не са направили нищо лошо и не знае защо са задържани. А в знак на съгласие с него ще поклатят глава поне една дузина чистокръвни български циганки, които под черните и кафяви бурки изглеждат досущ като чистокръвни ханъми от Близкия Изток, стига да не говореха един друг език, в който българските думи са все по-малко.

Мъжете им – тези, които са задържани, както и тези, които са на свобода и се събират в двора на джамията – също са наши сънародници по паспорт, но имат онези специфични бради, които ги правят достойни половинки на забулените им с бурки жени и дори дъщери.
Дали наистина такава е волята на Аллах…

Те си ги хващат, те ги и пускат…

Любопитна подробност от ноемврийското изпълнение на „МВР Пикчърс” в Пазарджик и останалите градове е, че акцията е била извършена две седмици по-рано от планираното заради изтичане на информация за предстоящите арести. Пропуск в софтуера на пазарджишкия Окръжен съд е причина за изтичането на информацията, свързана с разследването срещу Ахмед Муса Ахмед, а публикуването на секретния съдебен акт в интернет страницата на съда станало причина за по-ранното провеждане на операцията.
След акцията бившият районен мюфтия на София Али Хайредин коментира, че това е фарс, разигран от политици.

„Аз съм напълно спокоен, че в случая в Пазарджик не става въпрос за каквито и да е клетки и за каквато и да е опасност. От 7 години чрез шумните акции някой настоява да докара радикализъм и да предизвика вниманието на радикални групировки. Мисля, че този път го направиха”, заяви Али Хайредин. Според него след акцията на ДАНС в Пазарджик  „Ислямска държава”  вече знае, че в България има Ахмед Муса, който се е ангажирал да наема бойци за тях.

Няколко дни по късно, на закрито заседание народните представители изслушаха тогавашния председател на ДАНС Владимир Писанчев за проведената в Пазарджик, Пловдив, Смолян и Асеновград специализирана операция на ДАНС, МВР и прокуратурата срещу лица, заподозрени в проповядването на война и радикален ислям, както и във връзки с терористичната организация „Ислямска държава“.

Някои депутати коментираха, че всъщност не са убедени, че нещата ще се случат от А до Я, т. е. че ще се стигне до осъдителни присъди по повдигнатите обвинения и се аргументираха с присъдите по процеса, станал известен като „Делото срещу 13-те имами”. Там нещата също започнаха с мащабна акция на ДАНС, МВР и прокуратурата. С

лед шумен процес, продължил година и половина, при това със същите тежки обвинения, които се повдигат и сега, прокуратурата поиска – а съдът се съобрази с държавното обвинение – само една ефективна присъда – за Ахмед Муса Ахмед, както и две условни присъди и глоби за останалите подсъдими. И ако се вгледаме в датите на произнасяне на присъдата срещу Ахмед Муса Ахмед и периода на престъпна дейност по същите обвинения, за които е задържан сега, ще видим, че го осъждат на 19 март, а от юли той започва отново това, което върши вече повече от 10 години – антидържавна дейност.

„Халифат” в България

„Още през 2003 г. в Пазарджик имаше една организация, наречена „Халифат”, която развиваше дейност в циганския квартал „Изток”. Тя работеше не само в Пазарджик, но и във Велинград, в Сърница, в села от областта.
Тогава така се случи, че като общински съветник аз бях човекът, който изпрати писмо до началника на полицията в Пазарджик с въпрос има ли регистрирана такава организация в града, каква дейност развива, има ли замесени общински съветници в дейността й. Още пазя отговорът: „Да, в Пазарджик развива дейност такава организация, а дейността й нарушава законите”. Това са думи на бившия общински съветник Благо Петров, които доказват, че антидържавната дейност на Ахмед Муса Ахмед е започнала още преди 12 години.

Благо Петров продължава своя разказ: „Още по онова време „Халифат” бе забранена в Турция, забранена бе и в Германия. Но оказа се, че в България може да развива дейност. Така или иначе, с времето беше намерена доста религиозна литература, при това преведена от арабски на български; в техните така наречени училища се развяваше зеленото знамето на халифата. Полицията предприе необходимите действия. Но тогава, през 2003 г., нямаше някакви по-особени последствия за тези, които проповядваха радикален ислям. И стана така, че едва през 2012 г. Ахмед Муса Ахмед и активисти на „Халифат” седнаха на подсъдимата скамейка. Което означава, че мерките, които тогава са били взети срещу тези хора не са били адекватни и достатъчни да ги възпрат да работят срещу държавата”.

Изстрели в периферията

Редно е да се каже на висок глас, че събитията, за които говорим – някои, започнали още през 2003 г., а други, случващи се в наши дни – водят към извода за ниска ефективност и отсъстващ превантивен ефект в борбата с разпространяването на радикален ислям и съпътстващото проповядване на опасни за държавата и демокрацията идеи и практики.
Арестувани и пускани, съдени и глобявани, проповедници и емисари на чужди сили и идеи натрупват самочувствие и опит и все по-ефективно оползотворяват парите и литературата, които получават от своите задгранични кукловоди.

В същото време хора като Ахмед Муса Ахмед успяват да завербуват стотици български цигани с идеята, че ислямът може да бъде едновременно религия и препитание, а носенето на характерни бради и бурки – платено занимание. Всъщност оформянето на този специфичен поглед на циганите към религията започна с нашествието на всякакви секти и техните проповедници в циганските махали и общности. Сега обаче масовата ислямизация на ромските общности вещае съвсем друг тип проблеми, подкопава държавността и същевременно обслужва определени политически сили като ДПС например.

Независимо дали ще го кажем сега, или ще изчакаме тенденцията да се превърне в национален проблем – превръщането на циганите в талибани, образно казано, е най-опасната част от тяхното използване в последните десетилетия от различни религиозни и политически формации.
„Ислямска държава” е факт, така както е факт, че България е застрашена от прояви на нейни поддръжници както заради местоположението си, така и заради големия брой бежанци, получили убежище у нас. Сред тях със сигурност има симпатизанти на „Ислямска държава” и може да се предполага, че ДАНС го знае и работи в това направление.

А що се отнася до формалната страна на проблема – до бурките например – тях вече ги забраниха във Франция, в Германия, в канадската провинция Квебек, а в Швейцария с референдум забраниха строителството на минарета. А съдът по правата на човека в Страсбург постанови, че забраната за носене на бурки на публични места не нарушава основни човешки права.

Анализирай това
Обвинението по чл. 407 за пропагандиране на война е за тежко престъпление. Събраните доказателства дават основание да се направи изводът, че задържаните лица са работили за изграждането на група с ръководител Ахмед Муса Ахмед и членове – останалите шестима, която е проповядвала салафизъм. Ахмед Муса Ахмед е обявил своята дейност през юли 2014 г., след обявяването на „Ислямска държава”, като групата се е снабдила със символи на „Ислямска държава”, качвала е снимки във „Фейсбук” със знамена, колажи с оръжия, снимки от бойни полета и такива с обезглавявания.
От съобщение на прокуратурата


В категории: Анализи , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Елена
04.04.2015 17:11:46
0
0
Има даржави които насаждат радиклния ислям във света и в Балгария,итези дарждави казват че са ни приятели,а всъщност всичко обратно правят и то във Балгария.Една от даржавите е Америка.Ами да се допита българския народ,за щат на Америка и да приемем всичко по американски и законите включително.Само и само Балгария да се оправи истенски,а не козметично.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки