След 75 съдебни заседания: Делото „Октопод“ изтече в канализацията


След 75 съдебни заседания: Делото „Октопод“ изтече в канализацията
Цеко Йорданов, Марчело Джотолов, Антон Петров – Хамстера, Янко Попов, Кирил Топалов и Алексей Петров (до полицая вдясно) са обвиняемите по делото „Октопод
03 Април 2015, Петък


„Килърите” беше отново отложено, а бивши висши магистрати отиват на съд за злоупотреба с еврофондове

Автор: Анна Александрова

Поради което, в съответствие със закона и процедурите, делото се връща за евентуален рестарт  на прокурора в Специализираната наказателна прокуратура, а той – след повторение на процесуално-следствените действия може отново да го внесе, но този път в Специализирания наказателен съд, известен и като съдът „Антимафия”.

Ако случайно сте забравили, споменатите подсъдими, както и още доста хора, бяха арестувани на 2 февруари 2010 г. при зрелищна акция на всички видове сили за борба с престъпността, а операцията, кръстена лично от тогавашния вицепремиер и МВР шеф Цветан Цветанов, бе надлежно филмирана от ведомствените оператори.

По онова време докторът на икономическите науки Алексей Петров още бе известен като съветник на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов, а също и като „съвестен гражданин”, докладвал на премиера Борисов как предшественикът му Станишев е затрил цели 6-7 доклада на ДАНС с гриф „Строго секретно”.

"Разбитата престъпна група се е ползвала с протекции и закрила във властта", коментира тогава министър Цветанов. И обясни нещата така, че на човек да му настръхнат косите от ужас от това докъде се е разпростряла мафията в България.
"Когато говорим за октопод, знаете, че пипалата на октопода проникват във всички нива на управлението на държавата, било то в изпълнителна, законодателна, съдебна и всичко свързано с влияние и страх от силовите структури, които са към тази организирана престъпна група.

Става въпрос за изключително добре организирана престъпна група на територията на страната, която през последните 10 години е успяла да създаде този октопод, за който говорим, с влияние, с измъкване, със събиране на дългове, точене на ДДС, пране на пари, търговия с влияние и всичко свързано в този спектър на Наказателния кодекс.
Изключително добре йерархично изградено със съответните нива, изключително добре изградена схема на взаимодействие", поясни Цветан Цветанов.
Всичко това звучи хубаво и дори екшънът по арестите беше на ниво, само дето завърши с нулев резултат. Засега…

Но и други дела стават за назидание

Както е известно, една от целите на т. нар. дела, към които се проявява голям обществен интерес, освен да раздадат правосъдие, е и да послужат за назидание; да стреснат потенциалните престъпници; да утвърдят върховенството на закона и не на последно място – да докажат на наблюдателите в Брюксел, че и ние се борим с корупцията и организираната престъпност по високите етажи на властта.

На хоризонта най-после изгрява ново точно такова дело. Подсъдими по него са трима магистрати, които са заемали и висши ръководни длъжности, както и хора с „бели якички”, а обвинението е пряко свързано с пари от Оперативна програма „Административен капацитет”.  Или по-точно за злоупотреба с такива пари при изпълнението на проекта „Информационна система за прозрачност във военните съдилища“.

В сряда бе съобщено, че Военно-окръжна прокуратура – София е повдигнала обвинения на полк. Петко Петков, бивш председател на Военно-апелативен съд – София, на ген. Веселин Пенгезов, бивш председател на Апелативен съд – София и на Военно-апелативен съд – София, на полк. Владимир Димитров, бивш зам.-председател на Военно-апелативния съд, на бившия ръководител на дирекция ОПАК към Министерството на финансите Мария Дивизиева (която бе шеф на кабинета на премиера Пламен Орешарски) и на лицата Атина Мавридис, Петя Гергова, Людмил Симеонов и Крум Симеонов.

Обвинението е за деклариране на невярна информация от Петков, като представляващ ВоАС – София, пред Управителния орган на ОПАК в Министерството на финансите във връзка с изпълнението на проект „Информационна система за прозрачност във военните съдилища“. Той е по приоритетна ос I – „Добро управление“, подприоритет 1.5 - „Прозрачна и ефективна съдебна система“, и е финансиран безвъзмездно със средства на Европейския съюз.

Неверните сведения касаят начина, по който е проведена процедурата за избор на изпълнители по проекта. Петков е обвинен в качеството на извършител, а останалите – като помагачи.
След съгласуване с бившия ръководител на Дирекция ОПАК - Мария Дивизиева, по указание на ген. Пенгезов, останалите привлечени към наказателна отговорност са оформили документация със задна дата за проведени процедури по Закона за обществените поръчки във връзка с избора на изпълнители по проекта, макар такива да не са провеждани.

Престъплението е извършено в периода 8 юли 2009 г. – 19 юли 2010 г.
Полк. Петков и ген. Пенгезов са обвинени и за това, че в периода 19 -21 октомври 2009 г. в съучастие са присвоили сума в размер на 42 217 лв., получена като възнаграждение за изпълнител по същия проект на ОПАК.
Ген. Пенгезов е обвинен и в престъпление по служба за сключени в периода 28 октомври 2008 – 9 юни 2009 г. граждански договори с IT-специалисти по същия проект. Полк. Петков ще отговаря като извършител, а останалите - като помагачи.

Именно заради разследването, предшестващо това дело, ген. Пенгезов бе отстранен на 15 май 2014 г. от поста председател на Софийския апелативен съд, а полк. Петков бе освободен като председател на Военно-апелативен съд-София. Това се случи в навечерието на конкурса за заеманите от тях длъжности, като и двамата бяха дали заявки, че ще се състезават за втори мандат.
Процесът все още не е насрочен, но ще се гледа от Софийския военен съд, чиято втора инстанция са ръководили Пенгезов и Петков.

Любопитен момент от битието на ген. Пенгезов е, че по време на първото правителство на Борисов вътрешният министър Цветан Цветанов влезе в директен конфликт с магистрата, а медиите на Пеевски и майка му Ирена Кръстева започнаха да го представят като "съдията на Октопода". По думите на самия Пенгезов, тогава съпругата му била изхвърлена "като мръсно коте" от ДАНС, а за дъщеря му се появили медийни публикации, че е любовница на Огнян Донев.

Освен това, при отстраняването му от длъжност, ген. Пенгезов обвини депутата от ДПС Делян Пеевски, че е в основата на преследването срещу магистрата, защото като председател на САС е отказвал да изпълнява негови разпореждания как да се решават конкретни дела, както и че Пеевски е оказал натиск върху главния прокурор Цацаров за да поиска отстраняването на Пенгезов от длъжност и от надпреварата за нов мандат начело на САС.

Освен всичко друго Пенгезов, който има остър език и груб изказ, обяви, че няма да си наема адвокат, а ще се защитава сам като Георги Димитров в Лайпциг. И обясни, че все пак няма да си развърже езика докрай, защото се страхува за семейството си.
Заради всичко, казано от него, на 29 април 2014 г. Съюзът на съдиите в България (ССБ) разпространи свое отворено писмо до Висшия съдебен съвет (ВСС), в което настоя съдебното правителство своевременно да провери твърденията на обвиняемия председател на Софийския апелативен съд (САС) Веселин Пенгезов, че медийният магнат и депутат от ДПС Делян Пеевски му е упражнявал натиск да повлияе върху хода на конкретни дела.
Подобна проверка не бе разпоредена…

И делото „Килърите 4” нещо не върви

През седмицата Специализираният наказателен съд отложи делото срещу групата „Килърите 4” за 23 април поради неявяването на четирима редовно призовани свидетели.
За ръководител на престъпната дружинка, създадена с цел убийства, се смята Йосиф Йосифов, по известен като Йоско- Костинбродския. Освен него, други обвиняеми по делото са Марян Атанасов, Ивайло Симеонов, Вергил Славов, Александър Йорданов.
В края на януари стана ясно, че Гърция ще ни върне Йоско Йосифов, който бе арестуван в Солун. Той бе обявен за общодържавно издирване за извършени тежки престъпления през 2010 г., а от 2012 се диреше и от Интерпол във връзка с организирана транснационална престъпност.

У нас Йосифов е разследван по дело за организирана престъпна група, търгувала с дрога. През март м.г. Софийска окръжна прокуратура внесе делото в спецсъда, в което Йоско бе обвинен като тартор на група от над 10 души, разпространявала амфетамини, марихуана, кокаин и хероин в София, Констинброд и Своге.
В миналото Йоско Костинбродския бе обвинен и за убийството на хърватския килър Иван Може, за когото от шест години няма никаква информация. Съдът обаче оправда Йосифов по това дело.

Йоско изчезна от правоохранителните органи в началото на юни 2010 г., след като полицаи атакуваха къщата му в софийското село Безден. Според слуховете той е бил предупреден от вътрешни източници, че го чака арест.
Името на Йосифов се свързва и с редица отвличания, сред които на сина на футболния бос Венци Стефанов и на шефа на клуб „Добруджа“ Стефко Колев.

В сряда пред съда за разпит се явиха само двама от редовно призованите свидетели – поемните лица Радослав Чинджев и Евгени Иванечев, които обаче демонстрираха странна (но проявявана и друг път от свидетели) амнезия за места, хора и събития, въпреки че подписите им стоят под протокола за обиск.
И Евгени Иванчев, и Радослав Чинджев обявиха пред спецмагистратите, че са били заведени на оглед в някакво село, чието име не помнят, в къща с гараж и допълнителна пристройка в двора. Нито един от тях не си спомни какво са разписали като открито и иззето в протокола, но предположиха, че май ставало въпрос за мобилни телефони и карти за тях.

Чинджев разпозна единствено подсъдимия Вергил Спасов като присъствал във въпросната къща по време на огледа, докато Иванчев не видя на подсъдимата скамейка познати лица.
Всъщност амнезията им има лесно обяснение. Един от основните  свидетели по това дело делото Хрисим Хрисимов бе застрелян в столичния кв. „Банишора" на 4 декември 2014 година с над 10 куршума.


В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
ВЪЗМУТЕН ПАТРИОТ.
03.04.2015 17:29:59
0
0
В-К ДЕСАНТ ПО ЕКРАНА НА ТВ 'СКАТ' ПОКАЗВАТ'' КАТО ПРЕДАТЕЛИ-КОСТОВ И БОРИСОВ.НО НЯМА НИЩО ЗА ''ПАТРИОТИТЕ ''СТАНИШЕВ. ,ПЪРВАНОВ И ДР.ЛИДЕРИ НА БСП, И ДПС/ДОГАН,МЕСТАН И ДР./НЕ РАЗБИРАМ ЗАЩО БЪЛГАРСКИТЕ ПАРТИИ НЕ РЕАГИРАТ СРЕЩУ АКИВНАТА АГРЕСИВНА ПОЛИТИКА НА ТУРЦИЯ И ДПС СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ.В ТУРЦИЯ СЕГА СЕ ИЗЛЪЧВА ФИЛМ''В КОИТО СЕ ''ПОКАЗВАТ,,УЖ ЖЕСТОКИТЕ МЪЧЕНИЯ И ГОНЕНИЯ НА ПРАВИТЕЛСТВАТА ОЩЕ ОТ 1935 г.,ПЪНО С ЛЪЖИ .ПОЛИТИЦИ НЕ СЕ ЗИГРАВАЙТЕ И ПОДЦЕНЯВАЙТЕ ТАЗИ ИГРА С/У/НЕЗАВИСИМА БЪЛГАИЯ.СПРЕТЕ СТРОЕНЕТО НА ДЖИМИИ /ПОВЕЧЕ ОТ ЦЪРКВИ/ В РАИОНИ С МАЛКО ТУРСКО НАСЕЛЕНИЕ,ТОВА Е ПРЕДАТЕЛСТВО И ЗАСЛУЖАВАТЕ ОБЕСВАНЕПРЕД НС.ВИЕ СТЕ АНИБЪЛГАРИ ТУРСКИ АГЕНТИ.СЪДА СПИ ОТ СТРАХ.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки