Шум, сърбеж и бучене в ушите


Шум, сърбеж и бучене в ушите
02 Април 2015, Четвъртък


На какво се дължи мравучкането и сърбежът в ушните канали?
Иван Иванов, Варна


Автор: доц. д-р Гео Нешев, дн

Тинитус (лат.) е възприятието на звук от човешкото ухо, без да съществува външен източник на звука. Често е наричан просто шум в ушите или звън в ушите. Това почти винаги е субективен шум от различна честота, чува го само страдащият. Описан е още като пищене, бучене, щурци в ушите, пулсации, шум от вълни, бръмчене, звънене на телефон и дори музика. Силата на шума бива различна, като при някои тинитусът причинява сериозно страдание, което възпрепятства общуването, концентрацията и съня.

Причини за появата му
Точната физиологична причина за шум в ушите не е известна. Той е обвързан с няколко фактора, които присъстват в началото или при влошаване на симптомите, както и някои заболявания. Излагането на силен шум води до увреждането на клетките. 90% от страдащите от увреден слух имат симптоми на тинитус. Натрупване на ушна кал в ухото може да предизвика шум и сърбеж. Както и приемът на някои лекарства (някои са ототоксични – например стрептомицинът, а някои причиняват звън в ушите като временна нежелана реакция). Друга причина е възпаление на ухото или синусите, изкривяване на челюстта, заболявания на сърдечносъдовата система (склероза на съдовете), тумор на някои слухови нерви, травма на главата и врата, заболявания на щитовидната жлеза и други. Сърбеж се предизвиква и от екзема, гъбички, възпаления, диабет и т.н.

Лечение
Не съществува специфично лечение на шума в ушите. Когато тинистусът е симптом на друго заболяване, лечението на основното заболяване води до положителни резултати. Съществуват наблюдения, че при пациенти с увреждане на слуха използването на слухов апарати или имплантиране на кохлеарни импланти спомага за смекчаването на симптомите. Препоръчва се също избягване употребата на кофеин и алкохол, както и на тютюнопушенето. Сърбежът се лекува в зависимост от причината.


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки