За херниите и изкуствените платна


За херниите и изкуствените платна
02 Април 2015, Четвъртък


След левостранна операция на херния, поради неприемане на поставеното платно от организма ми, вече четвърта година не престава течът от появилите се фистули.


Автор: доц. д-р Гео Нешев, дн

Според д-р Деянов 20 % от оперираните не приемат платната, тъй като те са чуждо тяло. Тогава защо ги поставят? Оправдано ли е това?
Запрян Шопов,
с. Царимир, обл. Пловдив

 
В последните години има помощни изкуствени материали – платна, които подсилват шевовете на наложените възстановителни пластики на коремната стена. Има редица строго специфични материали, които отговарят на големината на дефектите, на вида на тъканите, които трябва да се възстановят, на органите, които остават под тях.

За съжаление и най-добре направеното пластично възстановяване на дефекти може да рецидивира. Това не зависи само от оперативната техника, а и от местоположението на дефекта, от вида на платното, от наднорменото тегло на пациента, от неспазване на препоръчания след операцията хигиенно-диетичен режим и най-вече от двигателната активност.

Платната представляват рехави тъкани, които поемат секрета от раната и чрез своята химическа и механична структура са стимулатори за заздравяване. Този процес на създаване на нова съединителна тъкан продължава 90 дни. От друга страна в тъканите на пациента съществуват различни микроорганизми, които могат да активират дейността си и да предизвикват възпаление – нагнояване на раната. Това може да доведе до образуването на т.нар. фистули, през които обикновено изтича биологичен секрет.

За появата на подобни усложнения спомагат и тежкото състояние на пациента, стресът от хирургическата намеса или допълнителни придружаващи болести (диабет, сърдечносъдови заболявания, отхвърляне от страна на организма на пациента на чуждия материал на платното),  които понижават възможностите на организма да се възстанови бързо без нови дефекти в областта на пластиката.

При това положение нашият читател би трябвало да се обърне за консултация и евентуално за нова оперативна корекция към много опитни хирурзи. За тази цел му препоръчваме хирурзите от Клиниката по коремна хирургия от болницата  ИСУЛ в София, най-вече нейния ръководител академик Дамян Дамянов.


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Иванова
30.03.2016 11:41:19
1
0
Преди седмица оперираха баща ми от вентрална херния. Все още е с конците. Поставиха му платно, двукомпонентно, с размери 20/30. Казаха, че операцията е успешна и е минала много добре. Но днес забелязах, че около превръзката има синини. Не съм ги забелязала до сега, защото вчера ни изписаха от болницата. Това нормално ли е? Може би са от самата операция, но аз се притесних. Моля за отговор
d
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки