Възпаление на зрителния нерв и двойно виждане


Възпаление на зрителния нерв и двойно виждане
02 Април 2015, Четвъртък


Какво може да причини двойно виждане?
Геновева Василева,Тутракан; Тихомир Иванов, Ямбол


Автор: доц. д-р Гео Нешев, дн

Заболяването се поражда от много причини. В 75% болестният процес се развива следствие на заболяването мултиплена склероза, но може да бъде причинен от бактериални (сифилис, туберкулоза) и вирусни инфекции (заушка, варицела, морбили).
Основният симптом на заболяването е рязкото намаление на зрението (с нарушено виждане на червен и зелен цвят). Възможни са и кръвоизливи. Наблюдава се и дефект в центъра на зрителното поле и стесняване на границите му.

Лечението е насочено към основното заболяване. Прилагат се, и то само от лекари специалисти, антибиотици, кортикостероиди, съдоразширители и витамини.
Двойното виждане (диплопия) представлява зрително нарушение, при което пациентът вижда предметите двойни. То може да бъде временно или постоянно. Може да се прояви при насочване погледа в определена посока. В зависимост от взаимното разположение на двата образа на предмета, диплопията бива хоризонтална, вертикална и диагонална. В някои случаи пациентите могат да виждат повече от две изображения.

Видове диплопия:
Монокулярна или еднопосочна диплопия. Налице е двойно виждане само с едното око. При затваряне на засегнатото око двойното виждане изчезва. Обикновено двете изображения са само леко раздалечени. Монокулярната диплопия се среща по-рядко. Най-честите причини са: изместване на централното хлътване на макулата (петното) на ретината, старческа катаракта, сублуксация на лещата, астигматизъм.

Бинокулярната (двуочна) диплопия. Когато и двете очи са отворени, а при затваряне на едното двойното виждане изчезва. Появява се при проекция на предмета върху некореспондиращи точки на ретините, при което възможността за сливателно зрение се изключва. Единият от двойните образи е действителен, а вторият не е, т. е. проектира се лъжливо място в пространството. Болният трудно разпознава действителния от лъжливия образ и координацията му може да се наруши.

Най-честите причини са: късогледство, увреждане на нервите, които инервират очедвигателните мускули, в резултат от мозъчен тумор, травма на главата, инсулт, мултиплена склероза, менингит, диабетна невропатия и други. Временна диплопия може да се наблюдава при алкохолна интоксикация, преумора, мозъчно сътресение и като страничен ефект от лечение с някои медикаменти.

Диплопията може да има временен характер, когато се появява при липса на зрителен проблем. Дори при единичен случай е желателно да се извърши консултация с опитен офталмолог, който да открие вероятната причина за това оплакване и вземе съответните мерки. По-тревожен е единичният случай, който се появява изведнъж и може да отмине. По принцип специалистите препоръчват да не се подминава единичното внезапно двойно виждане, дори и да продължи за кратко.

Лечение:
Ако се касае за монокулярна диплопия, трябва да бъде изяснен нейният произход и пациентът да бъде лекуван от офталмолог. В случай на бинокулярна диплопия трябва да се търсят парези на очедвигателните нерви и евентуални заболявания, които могат да ги причинят. Диагностиката и лечението най-често се извършват от невролози.


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Илиян Славчев
01.10.2020 17:24:09
0
0
Изложението изглежда интересно!Бих искал да попитам кой е автора.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки