Лечение на черния дроб с народни средства


02 Април 2015, Четвъртък


Една от най-съществените мерки е да се спазва диета


Черният дроб е един от най-важните човешки органи. В него протичат всички централни биохимични реакции и други отговорни за поддържането на живота процеси.

Най-важните му функции са следните:
- детоксикация на организма – обезвреждането на всички вредни вещества, които постъпват от обкръжаващата среда чрез кръвта (алкохол, отрови, медикаменти);
- рециклиране и обезвреждане на токсичните вещества, получени при обмяната на веществата (продуктите от разпада на белтъка, фенола, кетоновите съединения, ацетона);
- съществена роля в обмена на витамини и минерали, чрез складирането в него на водоразтворимите витамини В, С и РР, а също така и мастноразтворимите Д, Е и К, микроелементите на желязото, меда и кобалта;

- способства за образуването на половите, щитовидните и надбъбречните хормони и обезвреждане на техните излишъци;
- регулира въглеродния обмен;
- участва в синтеза на имуноглобулините, антителата и другите важни елементи на имунната система; има кръвотворна функция;
- синтезира соковете и ферментите, които участват в усвояването на храната;
- осъществява билирубиновия обмен;
- депонира кръв, която организмът използва при силно кръвотечение.

Ето защо състоянието на този орган в човешкото тяло трябва да бъде внимателно проследявано, особено във възрастта след 45-50 години, за да бъдат откривани още в началото им всякакви аномалии в неговата работа и физическо състояние.

Симптоми на чернодробно заболяване
Това са често гадене, киселини в стомаха, неприятен мирис на отделяната пот, жълтеникав цвят на кожата, урината е тъмножълта, появява се диария, изменя с цветът на изпражненията до тъмнокафяв или светложълт, понякога – зелен.
Също така - появата на акне в зряла възраст, чувство за глад и непрестанна жажда, усещане за студ или повишена топлина на тялото, безсъние, придружено с треска, учестено сърцебиене.

Могат да започнат да падат косите и веждите. Появяват се гърчове, започва да се развива атеросклероза на кръвоносните съдове в мозъка, стомаха, на краката и сърцето.
Клиническите прояви на заболяване на черния дроб се описват като дискомфорт и болка в областта на органа, увеличение размера на органа, обща слабост, главоболие, нарушение на умствените способности, пожълтяване  и отичане на кожата, повишено потоотделяне, поява на обриви по кожата, съпроводени със сърбеж и на незасегнатите участъци, появата на видими вени в областта на корема, немотивирана загуба на тегло, горчивина в устата.

Сред възможните причини за възникване на чернодробно заболяване са вирусите на хепатита, дългото натрупване в организма на отровни съединения, странични влияния на приеманите лекарства, системната употреба на алкохол, инфекциозните и паразитните агенти, нездравословното хранене, наследствената предразположеност и генетичните заболявания, а така също и остри възпалителни заболявания на организма, механични травми, йонизиращо излъчване в по-високи от нормалните дози.
Една от съществените мерки, препоръчвана при констатирано заболяване на черния дроб, е диетата.

Забранени храни:
- пресен хляб, козунак, кифли, бисквити, сладкиши;
- пълномаслено мляко и сметана;
- тлъста риба – шаран, херинга, скумрия, сьомга, морска пъстърва;
- пресни чесън, лук, ряпа, репички;
- остри подправки – червен, черен и бял пипер, хрян, къри, люти чушки;
- гъби от всички видове;
- бобови храни и киселец;
- домати и доматен сок;
- алкохолни и газирани напитки;
- кафе и черен чай;
- шоколадови изделия.

Какво може да се консумира:
- ръжен и пшеничен хляб;
- месо, но не пържено – пуешко, телешко, заешко, пилешко, като на последното се маха кожата;
- нетлъста риба - бяла риба, мряна, оклей, щука, платика, пролетна скумрия, сафрид, сардина, копърка, херинга, хек, нерибни морски и океански продукти - миди, скариди, калмари, раци, омари;
- растителни масла – зехтин, олио;

- яйца – но само по едно на ден;
- картофи, тиква, цветно зеле, тиквички, моркови, цвекло;
- пресни сладки плодове;
- от подправките – дафинов лист, магданоз, копър, ванилия.

Продуктите трябва да бъдат варени, задушени или печени, в никакъв случай пържени или пушени. Добре е да бъдат нормално посолени, тъй като това осигурява на организма необходимите му натрий и хлор.
Ястията също така трябва да са топли, като е препоръчително дневните хранения да не са по-малко от 5-6 на брой.

Рецепта 1: Смесват се 500 мл зехтин, 0,5 кг пчелен мед, 50-100 мл домашен ябълков оцет или сокът от два лимона. Съхранява се в хладилник в добре затворен съд. Преди прием се разбърква с дървена лъжица. Взема се по 1 с.л. 3 пъти на ден 30 мин. преди храна. За 4–5 дни болката започва да минава. Лечението може да се повтори след 3-4 седмици. През това време е добре да се изяждат по 5-6 ореха на ден. Препоръчително е също така това лечение да се провежда профилактично в края на есента и в началото на пролетта. Освен черния дроб, лекува и язва на стомаха и дванадесетопръстника.

Рецепта 2 (при жълтеница): Смесват се 500 г пчелен мед с 2 с. л. канела. Разбърква се добре до пълното смесване на двете субстанции. Приема се преди или два часа след храна по 2 с.л. 4-5 пъти на ден.

Рецепта 3 (за прочистване на черния дроб): Сутрин на гладно се изпива чаша поносимо гореща вода. После се приема 1 с. л. лимонов сок, смесен с 1 с. л. зехтин.

Рецепта 4 (при камъни в черния дроб и бъбреците): Една ч. ч. изчистено и измито конопено семе се смила добре в блендера (може да се накисне предварително за 8 – 12 часа). Залива се с 3 ч.ч. непастьоризирано прясно мляко и се поставя на огъна да ври, докато остане колкото 1 ч.ч. Прецежда се и се изпива на гладно. Това се прави в продължение на пет дни. Почива се 10 дни и курсът на лечение отново се повтаря. През това време не трябва да се яде люто и да се използват силни подправки. Следващото лечение по тази рецепта може да се прави след 1 година.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки