В отговор на вашите въпроси


02 Април 2015, Четвъртък


Интересувам се доколко е опасно сближаването на границите на кръвното налягане и има ли изпитани народни рецепти,



които да спомагат това да не се допуска.
Петко Желев,
Средец

Т. нар. „събиране” на границите на кръвното е много опасно. Обикновено то се дължи на стрес.
Знае се, че нормалните стойности са 120/80 mm Hg със съвсем минимални отклонения. Колкото разликата между горната и долната граница на артериалното налягане е по-голяма, толкова кръвотокът е по-неравномерен, по-пулсиращ и затова тя се нарича „пулсова разлика”. Накратко казано, голямата разлика е по-опасна от малката.
Сближаването на горната и долната граница на кръвното налягане се характеризира със силно главоболие, виене на свят, задух и гадене. Има обаче съществена разлика в коя посока става това.

Ако е в ниските стойности и резултатът примерно е 80/100 или 80/90, причините обикновено се крият в нарушен баланс на вегетативната нервна система, която регулира процесите на дишането, кръвообращението и храненето. Както и в лошото кръвоснабдяване на тъканите.
Това, което могат да направят хората в такъв момент е да се опитат да вдигнат горната граница с кафе, чай, сок, айран със сол, за да преодолеят това критично състояние.
Когато обаче се констатира покачване на долната стойност – примерно 110/125, тогава е налице хипертонична криза.

Това е по-опасното състояние при сближаването на границите. Болният не изпитва характерни за състоянието си болки, но сърцето и кръвоносните му съдове, мозъкът и бъбреците са подложени на голямо натоварване. В резултат артериите могат да загубят еластичността си, съдовете да станат чупливи и да се стеснят.
Принципно няма лекарство, което да влияе само на горната или само на долната граница. Затова в такива случаи е задължително незабавно да се потърси специализирана медицинска помощ.

Трябва да се знаят и някои елементарни неща, за да се вземат навреме профилактични мерки, изключващи появата на това критично състояние в двете му разновидности. Колкото един човек е по-възрастен, толкова кръвоносните му съдове са по-увредени и поради това рискът от усложнения е по-висок. Поради това контролът на артериалното налягане трябва да е стриктен, ежедневен.

Най-важно е сутрешното измерване, още преди ставането от леглото. Другото измерване трябва да се прави по време на втория денонощен пик на артериалното налягане – в 17 ч. Достигнатите стойности трябва да се записват, за да се представят на домашния лекар.
Има хора, страдащи от събиране на границите на кръвното налягане, които препоръчват при такова състояние да се изпият в разстояние на 10 до 20 мин. 600 – 1500 мл топла вода. Важното е да е топла, студената има обратния ефект.

Според кардиолози „топлата вода в такива големи количества води до вазодилатация и един вид спазмолитично действие на гладката мускулатура и по този начин да се предизвика отпускане на кръвоносните съдове и хиперемия към кожата“. Не се изключва обаче възможността при такова ежедневно коригиране тази система да не сработи и последиците от това да са тежки.
Смята се, че изпиването на ден от 3 до 4 литра вода принципно изключва подобни аномалии в стойностите на кръвното налягане.

Прилагането на рецептите не изключва
консултация с медицински специалисти


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки