В Садово отбелязват Празника на фъстъка


В Садово отбелязват Празника на фъстъка
Част от картините, създадени в рамките на празника от... фъстъци
01 Април 2015, Сряда


Пловдивското градче е известно като „столицата“ на вкусните ядки. Създаден е и сорт с бяла обвивка


По традиция всяка последна събота на месец март в пловдивското градче Садово се провежда Денят на фъстъка. Празникът задължително се съпровожда от народни хора и кукерски игри. На сцената на централния градски площад излизат ученически танцови и певчески състави, а деца от различни кръжоци по фолклор пресъздават пред публиката български ритуали, традиции и обичаи.

„Това е най-идентичният и своеобразен празник в България. Въпреки че фъстъците са пренесени от друг континент, отглеждането на тази култура се е превърнало в основен поминък за района“, споделя кметът на града.
В рамките на празничната програма се провеждат три традиционни конкурса: за производител на фъстъци през годината; за кулинарни фъстъчени фантазии и за  приложно изкуство с фъстъци.

Община Садово е прочута с отглеждането на това растение. Сортовете, на които залагат местните производители, са с висока масленост и качество. Тук е създадено и сдружение на фъстъкопроизводителите. В пловдивското градче почти няма къща, в която да не гледат ядки, заради което общината е известна и като Столицата на фъстъка. Тук се добиват най-големите количества за печене и преработка в страната, като най-известните сортове са „Садово“ и „Калина“.

Любопитното е, че най-старото име на това известно с плодородието и красотата си населено място е Кючук Стамбол, което ще рече Малък Истанбул. „Кръстник“ на сегашното му название е Иван Вазов, който, минавайки през една градина в тогавашното още село, възкликва: „Ах, какъв красив сад“!
Денят на фъстъка се чества в Садово от 2004 г. по инициатива на кмета на общината.

Родината на това растение е Южна Америка. В Европа то е пренесено от Азия, откъдето произлиза и първоначалното му наименование – „китайски орех”. Други източници смятат, че семената на фъстъците са донесени на Стария континент директно от Америка от португалските мореплаватели.
Фъстъкът е маслодайно растение от семейство бобови, като в света са познати около 15 вида. Семената му са богати на мазнини, но съдържат и белтъци, въглехидрати и витамин В1.

В България фъстъците са на второ място по значимост в групата на маслодайните растения след слънчогледа. През 1926 г. те са регистрирани за пръв път в статистиката като култура. В момента в цялата страна фъстъци се отглеждат на не повече от 15 000 декара, като основните площи са в Садово, но минимални количества на пазара дават и от Благоевград и Петрич. България е единствената страна в света, която не прилага химически средства за борба с гъбните болести през време на вегетацията, тъй като сортовете са устойчиви към тях. 

Бял фъстък с дъх на печен бадем бе създаден от учените в Института по растителни генетични ресурси „К. Малков“ в Садово. Той носи името на митичния тракийски певец „Орфей“ и вече е вписан в сортовата листа на България. Това е единственият бял фъстък, селектиран у нас. Всички останали сортове, създадени в садовския институт, са с червен цвят на обвивката.

Новият сорт минава за афродизиак, а освен това е и по-нискокалоричен. Стабилността на маслото му е по-висока спрямо другите сортове, което понижава възможността от образуване на свободни радикали в организма. Друго ценно качество на „Орфей“ е съдържанието на незаменими аминокиселини, което е завишено спрямо останалите сортове с 5-6%. Общото белтъчно съдържание е над 29%, докато маслеността му е ниска. И витамин Е в него е в по-големи количества, отколкото при другите 4 български традиционни сорта. При това той е в лесно усвоима от организма форма.


В категории: Традиции , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки