Близо 5000 са подадените заявления за директни плащания


Близо 5000 са подадените заявления за директни плащания
31 Март 2015, Вторник


Близо 5000 заявления за директни плащания са подадени до момента в областните дирекции по земеделие в цялата страната.


Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров в Перник, където участва в семинар по кампанията за директните плащания. Той подчерта, че целта на срещите е да се запознаят и да се покажат новостите в схемите по директните плащания на земеделските производители, чийто бюджет през тази година е над 1,4 млрд. лв.

„България ще подкрепи искането на Европейската комисия за удължаване на срока за подаване на заявления за директните плащания от земеделските производители, ако това бъде гласувано като решение“. Това заяви по-рано министърът на земеделието и храните Десислава Танева в Сливен.

Тя поясни, че предложението ще бъде разгледано в Комитета по директни плащания на 22 април 2015 г., след което при подкрепа от страните, ще се измени акт на комисията, с който това предложение ще стане решение най-рано в началото на май или дни преди изтичането на последния срок, в който могат да бъдат подавани заявления за директни плащания без санкции.

По време на срещата стана ясно, че фермерите ще могат да се възползват от Схемата за държавна помощ „Помощ за инвестиции в земеделските стопанства чрез преотстъпване на корпоративен данък”. От нея ще могат да се възползват регистрираните земеделски стопани, които се занимават с производство на непреработена растителна и животинска продукция, като получат данъчно облекчение в размер до 60% от данъчната им печалба, като извършат инвестиция в нови сгради или нова земеделска техника.

За стартирането на помощта страната ни е получила официално разрешение от Европейската комисия. Тя ще влезе в сила веднага след обнародване в Държавен вестник на промените, приети от Народното събрание на второ четене на Закона за корпоративното подоходно облагане.
Очаква се да той да влезе в сила до седмица. Предвижда се данъчното облекчение да се прилага до края на 2020 г, като максималният бюджет за срока на прилагане е 455 млн. лв.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки