Без пари за напоителни съоръжения по европейската мярка за инвестиции


Без пари за напоителни съоръжения по европейската мярка за инвестиции
31 Март 2015, Вторник


Средствата за тази дейност може да бъдат отпуснати евентуално с втория транш наесен


Финансиране за напоителни системи при първия прием по мярка 4.1. "Инвестиции в земеделски стопанства" от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. няма да има. Средства ще се отпускат чак при втория прием наесен, съобщи преди дни в Пловдив министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

"В този транш на допустимите за подпомагане инвестиции няма да са включени хидромелиоративни съоръжения, тъй като от миналата година с гласуване в Народното събрание е подписан договор между България и Световната банка за анализ и доклад за реформиране на сектора.

Комисията по доклада, който трябва да бъде представен в края на юни, ще одобри кои инвестиции в хидромелиоративни съоръжения ще са допустими за подпомагане", обясни министърът. Споразумението със Световната банка (СБ) бе подписано точно преди година на 22 март 2014 г. То предвижда СБ да подкрепи подготовката на национална стратегия за напояването, предлагайки варианти за по-ефективно използване на водата в земеделието, идеи за политики за адаптация към климатичните промени, както и варианти за превенция на наводненията в земеделските региони.

Преговорите с банката започнаха още през 2012 г. Министър Танева е убедена, че средства за напоителни съоръжения ще се отпускат наесен при втория прием по мярка "Инвестиции в земеделски стопанства" и че няма пречка тогава стопаните да подадат следващ проект само за подкрепа на инвестиции в напояването.
Според земеделски производители обаче това прави безсмислено кандидатстването за инвестиции в трайни насаждения и зеленчукови градини, тъй като създаването им е пряко обвързано със системите за капково напояване или дъждуване.

"Не можеш да създаваш сега зеленчукова или овощна градина, а да започнеш да ги поливаш догодина. Тогава тези градини ще са изсъхнали", каза производителят на плодове и зеленчуци Красимир Кумчев.
По думите му, "обявените намерения на Земеделското министерство производството на плодове и зеленчуци да е приоритет са разбити на пух и прах".

Кумчев препоръча, както сега мярка 4.1 се отваря със средства от държавния бюджет, да се предвидят и средства за системи за капково напояване и дъждуване, а на стопаните да се плати допълнително. Той посочи, че инвестицията за създаване на един декар овощна градина средно е 2000 лева, като 15% от средствата отиват за напоителни съоръжения.
"При зеленчуците нещата също са много сериозни - преди да решиш какви зеленчуци ще отглеждаш, трябва да помислиш за напояването им", посочи Кумчев.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки