Депутат тръгва на работа с трабант


Депутат тръгва на работа с трабант
Депутатското трабантче на доц. Милен Михов, което скоро ще краси жълтите павета пред парламента
29 Март 2015, Неделя


За шеста година Велико Търново стана столица на двутактовите немски возила

Автор: Здравка Христова Снимки: Авторът

С 28-годишно трабантче, което никога не е излизало от семейството, се гордее депутатът от Патриотичния фронт доц. Милен Михов от Велико Търново. Бежовата мукава е градската кола на историка и воеводата и вече има пропуск за парламентарния паркинг на 43-то Народно събрание. Талончето, даващо достъп на трабанта до жълтите павета, е с номер 169. „Да се запали и подкара трабантче е усещане, което не може да се сравни с нищо друго“, разказва доц. Михов. Той купува двутактовото си возило като млад учител в Стара Загора.

“В онези времена за кола се чакаше. Изборът пред мен беше трабант или москвич и аз избрах трабанта. С него съм взел от родилния дом първите ми две деца – голямата ми дъщеря и сина ми, които отдавна вече завършиха висшето си образование”, разказва депутатът, запален фен на германското картонено возило.
След няколко години, вече асистент по история във Великотърновския университет, Милен Михов „продава” трабанта на брат си.

„Минаха доста години и отново си поисках колата, защото имам сантименти към нея, а и трабантът е най-добрият автомобил за градски условия. Така си го откупих от брат ми и преди 8 години го докарах от Стара Загора във Велико Търново. Буквално след дни трабантът ми става „софиянец“. Мисля, че добре ще стои на жълтите павета и ще краси паркинга на Народното събрание”, разказва доц. Михов.

Колегите му не вярват, че ще ходи на работа с култовия немски автомобил, но той не се шегува. Търновци добре знаят, че бившият помощник ректор в университета от години си тачи пърпорещата колица и я поддържа в безупречно състояние. „На последната предизборна кампания за парламентарния вот, тръгвайки си от една среща, намерих под чистачката на трабанта салфетка с име и телефонен номер. Предлагаха ми 1000 лева за трабанта. Нямам намерение да го заменям обаче. Колата е с малък разход на гориво и поддръжката й е евтина. Маневреността и габаритите също са предимства”, обяснява разпалено депутатът.

„В университета успях да запаля двама колеги и те продължават да ходят на работа с трабантите си. Може да успея да увлека и някой от колегите в парламента, нищо не се знае”, казва с прословутото си чувство за хумор депутатът от Патриотичния фронт.
Днес антиката е любима на най-малката му дъщеря, която е първокласничка. За трабантите има много вицове. Любимият на доц. Михов е, че празникът на трабанта е 24 май (нали е от мукава, т.е, хартия).

43 накипрени трабантчета дефилираха във Велико Търново за шестото издание на „Трабант феста”, който традиционно вече се провежда в навечерието на 22 март, празника на старопрестолния град. Депутатът от ПФ доц. Милен Михов е председател на Клуба на трабанта там и съорганизатор на феста, заедно с Ивайло Антов, който вече притежава колекция от 66 „гедерейски“ возила. Втора година Антов майстори 6-метрова лимузина, която вече е готова в „груб строеж”. Атрактивното чудо е сглобено от осем трабанта. Предстои да бъде оборудвано и с допълнителни екстри, като кожен салон, електрически стъкла и люк.

Въпреки газовата атака от пърпорещите автомобили, стотици зяпачи обикаляха наоколо, разпитваха собствениците на ретромашините и се снимаха за спомен с тях. В шествието по великотърновските улици се включиха притежатели на култовите антики от цялата страна. За пореден път участва и група от Букурещ, както и германци, дошли със „сапунерките” си на собствен ход до Велико Търново.

Ретро изложението в старата столица набира все повече фенове, а за него почти 4000 км в двете посоки пропътува и германецът Томас Пар. Той дебютира на търновския фест миналата година, когато пристигна с трабант, излязъл от завода в Цвикау преди 41 година. Сега се включи в шествието с друга машина от семейството на трабанта – вартбурт от 1982 г.  “България е чудно хубава страна и се чувствам отлично сред българи”, усмихва се младият мъж, който е студент по финанси, а на трабантите посвещава цялото си свободно време.

“Първата ми кола почти се разпадаше, когато я купих. Около две години ми отне да намеря необходимите части и да я стегна. Сега пътувам с нея из цяла Европа”, обяснява Томас.
Той живее в Ерфурт в Централна Германия, известен още като градът на цветята. Ретро автомобилите там също са на почит, а той самият притежава общо пет трабанта, като два от тях са без номера, защото ги използва за части. По време на първата си обиколка из България успял да си намери и приятели, естествено запалени почитатели на двутактовите возила като него.

С трабанта си не се е разделял вече 36 години и специалистът по военна история полк. доц. д-р Марко Златев. Преподавателят от Националния военен университет е сред най-новото попълнение на търновския клуб и за първи път се включи със своя автомобил в шествието.
“Първият немски автомобил си купих през 1979 г., а това ми е третото трабантче. То е комби, модел 1988 г. Няма друга кола, която да може да побере печка “Мечта” или пералня “Перла 05” на предната си седалка”, шеговито обяснява полковикът.

Трабант с мигли на фаровете, лимузина и пикап бяха само част от дефилиращите автомобили. Десетки търновци се наредиха на опашка, за да се снимат с тунингования трабант на Филип Ганчев от Горна Оряховица. Мъжът сподели, че се е сдобил с „кашончето” си преди шест години.
„Покупката се дължи на носталгията ми, а и да имам трабант беше юношеската ми мечта.

Направих това малко бижу с много любов”, посочи той. Обикновено Филип обира и отличията за най- добър тунинг на подобни фестивали, но за най-голяма награда приема вниманието на хората.За любителите на фактите и статистическите данни трябва да посочим, че трабант е марка малолитражни източногермански автомобили, произвеждани между 1957 г. и 1991 г. в автомобилния завод в Цвикау в ГДР.

Първият прототип IFA P50 (познат от 1959 г. и като Трабант 500) е пуснат през 1957 г. в една нулева серия от 50 автомобила и разполага с двигател с мощност 18 конски сили. Най-популярният модел е “Трабант 601”, който има двигател с мощност 19 kW (26 к.с.), 594 кубически сантиметра работен обем и максимална скорост 100 километра в час.

Купето е направено от композитния материал “дуропласт” - фенолформалдехидна смола, армирана с памучни фибри. Методът на производство на трабантите остава непроменен през тридесетте години от производството им. „Трабант” заедно с „Варбург” са формирали над 50 на сто от износа на ГДР. През 1990 г. започва производството на 4-тактови трабанти с двигател VW 1100 кубика (от „Фолксваген Поло”) с 41 к.с. мощност и максимална скорост 130 км/ч.


Тази антика беше една от атракциите на феста в старопрестолния град За шеста година култовите пърпорещи немски возила „превзеха” Велико Търново за „Трабант фест” Въпреки газовата атака, стотици зяпачи обикаляха спрените коли, разпитваха собствениците и се снимаха за спомен

В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки