Ще привличаме туристи с нови стари реклами


Ще привличаме туристи с нови стари реклами
Според видеорекламата културно-историческото ни наследство се изчерпва с... наниз пендари на шията на доволна туристка
29 Март 2015, Неделя


Клиповете, които вече се въртят по “Дискавъри” и “Нешънъл джиографик”, са същите като отпреди една петилетка

Автор: Диана Славчева slavcheva@desant.net

Колкото и все още да е мразовито времето, пролетта с бавни стъпки се намърда по нашите ширини, а след нея неизменно на хоризонта ще се появи и лятото. Представителите на туристическия бранш отрано се завайкаха, че тази година се очаква драстичен спад на украинските и руските туристи, които в последно време са основният контингент, който пълни родните курорти.

Управляващите се сетиха в края на март да реагират на ситуацията и да се юрнат да рекламират страната ни като привлекателна туристическа дестинация. „Ще търсим всички възможности за привличане на повече туристи“, заяви ресорната министърка Николина Ангелкова, която тези дни даде символичен старт на телевизионна кампания на България по паневропейските телевизии „Дискавъри“, „Евронюз“, „Нешънъл джиографик“ и „Юроспорт“. Туй се явява част от мерките за компенсиране на спада от киевчани и московчани, обяснява Ангелкова, споделяйки очакванията за засилен интерес от Германия, Австрия и Франция.

И за да стане максимално бързо провокирането на този интерес, от Туристическото министерство обясняват, че за кампанията са използвани „вече съществуващи клипове“, които били допълнително адаптирани. В праймтайма на споменатите четири телевизии, предимно вечер и в сутрешните емисии, ще се въртят един имиджов спот на България и видео с фокус върху културно-историческия ни туризъм.

Туй добре, ама новите „вече съществуващи клипове“ са си досущ като старите, дето се въртяха в паневропейския ефир още през 2009 г. (тогава и по Би Би Си). Както и през 2010 г. и т. н... Колко ли европейци ще се хванат на въдицата след сервирането им на тази постна порция претоплена и вече хванала мухъл манджа.
Друг е въпросът, че кога тепърва ще се вдъхновяват западните туристи да идват у нас – всеизвестно е, че те планират почивката си месеци по-рано, да не кажем още от миналата година. Едва ли на прага на туристическия сезон, след като изгледат 30-секундните ни рекламни клипчета, тъй ще им потекат лигите, че ще се юрнат да си счупят краката да си  сменят дестинацията!

Пък и какво ли баш ще ги привлече от родните видеа, които със същия успех могат да рекламират и Патагония, да речем. Особено т. нар. имиджов спот на България, в който се редуват кадри на издухващо сапунени мехури момиченце, изгряващо слънце, гмуркащ се под водата плувец, подхвърлящи си топка на пуст плаж девойчета, прелитащ над снежни преспи сноубордист, неидентифицирани заснежени планински върхове, силуетът на амфитеатър в Пловдив – известен единствено на нас, масовка от младежи, размахващи ръце в дискотека под несветещо диско кълбо и за миг на финала се вясват крака на ходещи по жарава нестинарки! Това е всичко.

Няма грам български символ – например гайда или кавал, изглед от Розовата долина, минерален извор, златен плаж, ски писта в Пампорово... Изобщо каквото и да било, което да подсказва, че става дума за България. Да не би само у нас да изгрява слънцето или само у нас младежите ръкомахат в дискотеките?!
Апропо, гмуркащи се люде, слънчеви изгреви, подхвърляне на плажни топки и пр. се срещат в много клипове, рекламиращи различни други страни. Но са гарнирани с много знакови и специфични обекти в тях, по които със затворени очи човек може да се ориентира за коя държава става дума.

В нашия клип с фокус върху културно-историческия туризъм пък потенциалният турист ще види (ако не го е виждал вече през всичките изминали 6 години от сътворяването му и въртенето в европейския ефир) един дърворезбар, едно грънчарско колело, върху което се извайва някаква примитивна паница, съдове от Панагюрското златно съкровище, стенопис от Казанлъшката гробница и една девойка, дето се кичи с наниз пендари на фона на Царевец. Абе туристите да не са аборигени, та да ги прив-личаме с мъниста и дрънкулки, ама нейсе!

Да се чудиш защо сред кадрите ги няма пъстрите чипровски килими, Старият Несебър, нито помен от мощите на Йоан Кръстител, открити на остров Св. Иван край Созопол, или Перперикон, хитовият Цари Мали град, старата столица Плиска, тракийски долмен, та дори и  Бистришките баби, които са включени в Списъка на шедьоврите на световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО! Все неща, които много повече ни идентифицират пред света и представят една знакова част от пребогатото ни културно-историческо наследство на страната ни.

Удоволствието клиповете да се въртят по споменатите четири медии, на практика обхващащи почти цялата територия на Европа и излъчвани дори в държави от Близкия изток, Африка и Азия, вярно се финансира по европейска оперативна програма и струва общо около 2,5 милиона евро.
Колко е платено за „адаптацията“ на видеата пък никой не знае. Но няма да е чудно, ако отново някой е взел пари за „изработването им“, макар да няма добавен нито един нов кадър към прашасалите вече от многогодишна употреба ленти.

Странен парадокс се получава – няколко лета вече ползваме рекламни материали втора, трета, че и пета употреба, а непрекъснато средствата, отделяни за промотиране на туризма ни, непрекъснато нарастват. Така например за изминалата 2014 г. за туристическа реклама и целеви пазари от бюджета са заделени цели 18 милиона лева, като тогава бе отчетено, че това са три и половина повече, отколкото през 2013 г.

И въпреки че тези пари все се увеличават, или както премиерът се изразява: „Сумите набъбват като великденски козунак", това някак си не се отразява твърде положително на респективното нарастване на туристопотока към нашата страна.  По данни на работещи в  туристическия бранш тази година ранните записвания за почивки у нас са намалели с 50%.
Очевидно, само с хвърляне на пари на вятъра за изтъркани реклами увеличаването на броя на туристите, тълпящи се да посетят страната ни, няма да се получи. Нужни са и други усилия за това.

Министър Николина Ангелкова наскоро отбеляза, че още през миналата година са предприети действия за облекчаване на визовите процедури с Турция, Русия, Беларус, Украйна, Казахстан за техни туристи. Но правителствата на много други туристически държави като Гърция, Кипър, Италия, Турция, Египет и Лихтенщайн например за тазгодишния туристически сезон са разрешили напълно безвизови режими за руските туристи или най-малкото облекчено издаване на безплатни визи по електронен път.
Тъй че да не се чудим защо тръгналите на почивка чужденци не поглеждат към България, ами отиват да отдъхват в страни, наши конкуренти за този необятен пазар.


С кадри като този представяме имиджа на България пред света. По какво личи, че това момиченце не пуска сапунените мехури в Бангладеш например

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки