Пъстра палитра с новини от света


Пъстра палитра  с новини от света
Районът в Алпите, където се разби немският самолет, е труднодостъпен
27 Март 2015, Петък


Последните дни се бележат от трагични инциденти по въздух и по вода


За два дена – няколко самолетни катастрофи

След огледа от хеликоптер мястото на катастрофата на пътническия самолет А320 на германската авиокомпания „Джърмънуингс", който се разби във вторник във френските Алпи, германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви, цитиран от „Франс прес“: „Това, което видяхме, са сцени, които не могат да предизвикат нищо друго, освен ужас. Това е страшна трагедия". На пресконференция във френското градче Сен лез Алп той заяви, че причините за катастрофата все още не са ясни.

По-късно говорителка на „Луфтханза" разкри, че в деня преди фаталния си полет еърбъсът е имал технически проблем с вратата на гнездото за предния си колесник. Това наложило той да остане през целия ден на летището в Дюселдорф, но в крайна сметка бил поправен.
Злополучният полет номер 4U 9525 е летял от Барселона за Дюселдорф. Най-много от пътниците в него са били германци и испанци, но на борда му се намирали и граждани на Великобритания, Белгия, Дания, Австралия, Израел, Колумбия, а вероятно и на Япония и Аржентина.

На следващия ден – в сряда, стана ясно, че самолет на индийските ВМС е паднал в морето близо до бреговете на щата Карнатака. На мястото на инцидента били изпратени незабавно най-близките кораби на индийския флот, които открили останки от машината, а местни рибари съобщили, че са спасили единия пилот. Съдбата на другите двама членове на екипажа остава неизвестна.

Също в сряда агенция „Интерфакс" съобщи, че пътнически самолет „Боинг 737“ на руската авиокомпания UTair е кацнал аварийно на летището „Пулково" в Санкт Петербург. Той  изпълнявал полет от Москва. Според източник от службите за спешна помощ на борда имало над 80 души. Причината за аварийното кацане е отказ на един от двигателите.


Затварят басейн в Турция заради министерша

Турският министър на околната среда и градското планиране Идрис Гюлюдже забрани на спортисти да ползват басейн с олимпийски размери в Анкара, за да може жена му да се учи да плува, съобщи във вторник в. „Джумхюриет".
Басейнът, използван от съпругата на министъра Фатма Гюлюдже, е в един от 12-те турски центрове за подготовка за олимпиадата, където провеждат тренировките си най-добрите атлети на страната.

Съоръжението, което се намира в предградието „Еряманлар" в турската столица, е било затворено, за да може да го ползва само министершата. След като госпожата влязла в спортния комплекс, на мъжкия персонал било забранено да се вясва, а уроците по плуване на министерската съпруга се водили от жена инструктор.
Министърът използвал за уреждане на въпроса името на колегата си Акиф Чагтай Килич, който отговаря за спорта, като заявил пред персонала на басейна, че уж той бил  позволил затварянето на съоръжението.


Акула напада туристи в Египет

В края на миналата седмица в Египет отново бяха регистрирани случаи на нападения на акули на хора. Този път загина немски турист. Трагичният инцидент стана в курорта Ел Кусейр на брега на Червено море, недалеч от Хургада.

Акулата отхапала крака на мъжа, който починал от получената травма на път за болницата.
Това е първият случай, при който човек бива нападнат от акула в Египет от 2010 г. насам. Тогава в курортния град Шарм еш Шейх, също на Червено море, пострадаха трима туристи от Русия и загина жена от Германия.

По-рано подобни инциденти в Египет се случвали крайно рядко, като плажовете по тези места се смятаха за абсолютно безопасни. Много чужденци, уплашени от акулите, се отказаха да ходят на почивка в страната на пирамидите.
Министерството на туризма на Египет с огромни усилия успя да потуши създалата се паника. Като една от главните причини за неочакваната агресия на морските обитатели се смята човешкият фактор – те биват привличани от хората.

Местният еколог и изпълнителен директор на дружеството за защита на околната среда на Червено море Амр Али коментира, че са били предприети всички мерки по охраната на бреговата линия и по плажовете постоянно се патрулира, за да се следи за появата на опасност. „В същото време хората, както и преди, продължават да се занимават с дайвинг и в това няма никакви проблеми. Но туристите биват предупредени да бъдат бдителни по време на къпането си в дълбоките води на открито море“ - отбелязва специалистът.

Той заявява, че Египет не е Австралия и Южна Африка и тук акулите нападат хора средно веднъж за половин век, макар че само за последните 5 години агресията им се прояви цели пет пъти в  Шарм еш Шейх, един от които се оказа с летален изход за туристка от Германия. Сега това се случи и с нейния сънародник.


„Интернет експлорър“ остава в миналото

Браузерът „Интернет експлорър“ в скоро време окончателно ще остане в историята. Компанията „Майкрософт“ обяви тези дни, че е решила да се откаже от дискредитиралата се вече компютърна програма за разглеждане на страници в световната мрежа и започва да разработва нова.

След използване в продължение на 20 години „Експлорърът“ ще бъде заменен от много по-мощен и бърз браузер, който засега носи кодовото име „Спартанец“. Той ще работи не само на компютри, но и на телефони и таблети. Новият продукт следва да влезе в комплектовката на Windows 10, предава US Today.

От „Майкрософт“ отбелязват, че в последно време броят на потребителите на „Интернет експлорър“ на пазара рязко е намалял – от 80 % до 30 %. Аналитиците на софтуерния гигант свързват това с развитието на мобилния интернет, за който оставащата в миналото програма не е приспособена.
От компанията уточняват, че Windows 10 ще се появи още през лятото на тази година.


Финландците махат предметите в училище

Хелзинки премахва предметите от учебната програма и въвежда в училищата т.нар. тематично обучение, обяви шефката на отдела за образование във финландската столица Лиза Похолайнен, цитирана от електронното издание „Хъфингтън пост". Това предвижда радикална промяна на образователната система в скандинавската държава, която се въвежда първо в столицата. В някои училища новата система вече се практикува пилотно и дава добри резултати. Проектът за новата образователна реформа ще бъде официално публикуван следващата седмица, а новата система трябва да бъде въведена до 2020 г.

Следва да отбележим, че, както „Десант“ вече писа, вече години наред Финландия е номер 1 в класациите с най-добра образователна система в света, но въпреки това предприема революционна реформа в учебните си програми. Самото тематично обучение предполага изучаваните в момента предмети като география и история например да бъдат изместени от теми, комбиниращи различни учебни дисциплини. „Необходимо е различно образование, за да са подготвени учениците за реалния живот", обяснява мениджърът по развитието в градската управа на Хелзинки Паси Силандер.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки