В Европа вече има цифрово гробище


В Европа вече има цифрово гробище
Джиесем и QR код
27 Март 2015, Петък


С помощта на QR код може да бъде увековечена във виртуалното пространство паметта на починалите


Ведно гробище на Прага е монтирано паметно табло с QR код. Първи с честта да бъде увековечен по този начин е чешкият писател и журналист Карел Гавличек Боровски. На неговия надгробен паметник е поставена плоча с QR код. Какво точно представлява той?
С помощта на такъв „чип“ хората могат директно от гроба на починалия да прочетат по телефона си профила му – с информация за покойника, заслугите му, както и да разгледат негови снимки.

„Цифров“ паметник може да се поръча не само за някоя знаменита личност, но и за съвсем обикновен човек.
„Този проект се появи, за да не забравяме хората, които вече не са сред нас“ – разказва за идеята си нейният автор Томаш Студеник, който, виждайки веднъж подобни надгробия в САЩ, където те се появяват още преди 10 години, решава да направи подобно гробище и на Стария континент.

Цифровата „памет“ за покойниците засега се използва широко и в Австралия и Европа.
Системата работи много просто – нужно е да се създаде в интернет сайт или акаунт в социалната мрежа в памет на починалия, а след това да се поръча пластина с QR код. Тя се монтира на гроба, през нея с помощта на смартфон се набира кода и веднага в телефона се прехвърля профилът на покойника.

А както е известно, интернет страниците може да се попълват безкрайно. Това може да бъдат спомени на роднините и приятелите, фотографии и видео, пожизнените работи на отишлия си от този свят (в случая с Боровски това например са публикуваните в медиите негови статии и излезлите му от печат книги) и т. н.

Колко струва това?
Както се оказва, не е толкова скъпо. В Прага за създаването на профил и табличка с QR код се заплащат около четири хиляди крони (което прави близо 286 лв.).
Впрочем, в Чехия това не е първият експеримент, който засяга една толкова щекотлива тема. Неотдавна в тамошната интернет мрежа се появи сайт, който предлага човек отрано да напише сценарий на смъртта си. И това не е просто шега. За проекта „Моята смърт“ дори се разказва в училищата.

Авторите му казват, че темата за смъртта се смята от обществото за табу, а на практика хората още приживе може да изберат последния си гардероб – грубо казано, това, с което да ги положат в гроба, както и мястото за погребението или кремацията си, залата за прощалния обяд и дори да съставят менюто за него. А защо не да съчинят сами и епитафията си.

Страдащите от тежки заболявания пък може да напишат дали искат да прекарат последните си дни в болница или в своя дом.
Идеята разчита предимно на младите хора, които по-малко се замислят за смъртта. Но те могат да помогнат на своите баби и дядовци, които не са много „в час“ с компютрите.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки