В Русе ще правят голям войнишки мемориал


27 Март 2015, Петък


Мемориал на загиналите във войните за национално обединение да бъде изграден в Русе, предлагат от Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва

Автор: Иван Ванев

и Областния съвет на Съюза на ветераните от войните в дунавския град. Предвижда се паметникът да е в озеленен участък на главната улица „Александровска". За целта през 2013 г. е учреден Инициативен комитет. Проведена е процедура по конкурсен подбор на проектни предложения, обществено обсъждане и оценка на подадените проекти, вследствие на което е одобрена обемно-пространствената концепция на авторския колектив с ръководител арх. Силвия Алексиева.

Съгласно предварителния разчет, разходите за строителните дейности по мемориала ще бъдат на стойност около 56 026 лева. Община Русе е осигурила наградния фонд за проведения конкурс за архитектурен пленер за проектни предложения в размер на 2 500 лева и ще участва в изграждането му с 20 000 лева, които са заложени в Бюджет 2015 г.

Министерството на отбраната ще осигури необходимите строителни материали. Останалите средства ще бъдат набрани чрез дарителска кампания, организирана от Инициативния комитет.
Това е и вторият знаков мемориал, който трябва да бъде издигнат през 2015 г в Русе. Очаква се до декември дунавският град да се сдобие най-сетне и с паметник на Васил Левски.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки