Парите за боклука на Велико Търново минаха от единия в другия джоб на Праховеца


27 Март 2015, Петък


Данъчната игра с боклука на Велико Търново, за която „Десант" предупреди, че ще се случи, вече е факт. Новата фирма, която от 19 март пое сметосъбирането и

Автор: Зорница Хараламбова

сметоизвозването в старопрестолния град, е „Нелсeн - чистота" ООД. Тя е със седалище в Стара Загора и е дъщерна на „Титан - АС", с която беше прекратена концесията. Управител на новия чистач на старопрестолната смет е Иво Иванов - Праховеца, собственик на досегашния концесионер.
Преждевременният отказ на „Титан-АС" ЕООД от концесията с боклука беше заради дългове към НАП от 15,2 млн. лв. Всички плащания отиваха в запорираната сметка за покриване на дълговете към държавния фиск и за фирмата на Димитър Борисов (Митко Гърнето) и Иво Иванов не оставаше нищо.

Заради форсмажорните обстоятелства и решението на Общинския съвет във Велико Търново за прекратяването на концесията, считано от 18 март, кметът Даниел Панов (ГЕРБ) направи обществена поръчка с покана за пряко договаряне към три фирми - „Нелсен - чистота" ООД и „Клинър" ООД - близки до „Титан - АС", както и към „ЗМБГ" АД, която е дъщерна на „Заубермахер". Оферта е подала само „Нелсен - чистота" и процедурата се превърна в надбягване с един кон, което предизвести крайния резултат.

Новият стар чистач пое сметосъбирането и сметоизвозването за Велико Търново, Шереметя, Малки чифлик и Арбанаси. Месечно Иво Праховеца ще продължи да получава от тази дейност 94 791,67 лева без ДДС.
В същото време работниците от „Титан - АС“, клон Видин отказват от няколко дни да излязат на работа с техниката за извършване на дейностите по сметоизвозване и сметопочистване на дунавския град.

Управителят на видинската фирма Валери Йорданов е заявил пред работниците, че обещаните две заплати ще бъдат изплатени на 5 април. От Холдинга щели да преведат 50 хиляди лева за дължимите възнаграждения.След едномесечни искания от страна на структурите на КНСБ - ОСО и РС, кметът на община Видин, с участието на областния управител, е свикал Кризисен щаб, на който е взето решение, че ако градът не се почисти изцяло до петък - 27 март 2015 г., договорът с фирма „Титан - АС" ще бъде прекратен едностранно, което ще стане на сесия на Общинския съвет.

А управителят на фирмата е заплашил работниците, че ако не започнат работа, ще бъдат уволнени. Те обаче са категорични, че няма да си мръднат пръста, докато не им изплатят обещаните две заплати от работодателя, срокът за което изтече на 19 март. Вече на два пъти поетите към тях  ангажименти за изплащане на дължимите възнаграждения не се изпълняват, но иначе след  предприемане на стачни действия щедро им се обещава светло бъдеще.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки