Свлачищата в Кърджали ще ни струват над 11 милиона


Свлачищата в Кърджали ще ни струват над 11 милиона
Община Кърджали внесе 7 проекта за укрепването на свлачищата в региона
27 Март 2015, Петък


Областни управители от засегнатите райони искат Национална програма за превенция на природни бедствия и овладяване на последиците от тях

Автор: Гергана Костова

Община Кърджали внесе 7 проекта в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане при МС, които са на обща стойност 11 330 000 лв. Тези средства са предвидени за укрепването на свлачищата в региона. Това в село Сипей, което погълна няколко къщи и отнесе пътя, се разраства с всеки изминал ден, а докато в началото пропуканите къщи бяха 18, сега са засегнати и най-отдалечените.

Свлачищните процеси продължават да бъдат активни и вече обхващат близо 30 декара от землището на селото. За да се спрат са необходими 9 218 000 лева, заявяват от общинската администрация. Проблемът възникна още преди обилните снеговалежи. Тогава бе възложено и изготвянето на проект за укрепване на свлачището. За срутището до с. Пъдарци, което неотдавна отнесе 20-метров участък от магистралния водопровод, пък са нужни 1 670 000 лева. Пукнатина се е отворила и минава през територията и на цялото село Енчец, дворът на къща в Невестино се е откъснал и пропада вертикално с 2 метра...

Освен за проблемите със свлачищата, Община Кърджали внесе и докладна за разходите по снегопочистването, които са в размер на 335 000 лева, както и искане за изплащане на 251 000 лева за загиналите по време на снежното бедствие 451 животни.
Преди дни областните управители от Южен централен район заседаваха в родопския град, като основната тема на срещата им бяха свлачищата.

Губернаторите излязоха с предложение за създаване на Национална програма за превенция на природни бедствия и овладяване на последиците от тях, която да минимизира щетите и непосилните за  отстраняването им разходи. Тогава зам.-министърът на регионалното развитие Иван Аспарухов посочи, че вече са поискани над 870 млн. лева. Той допълни, че в страната има около 400 проучени свлачища, по които не е работено от 10 години насам, а служба „Геозащита”, която е на подчинение на МРРБ, разполага със структури само на три места в страната – във Варна, Плевен и Перник.

Вносителите на предложението настояват програмата да обхваща не само свлачищата, но и наводненията, горските пожари и т.н. Тя би сложила ред също така и в проучването, проектирането и оформянето на финансовия ресурс. Според Аспарухов, интервенцията върху свлачищата може да има обратен ефект, ако не е извършено предварително проучване и добро проектиране от специалисти, които да предложат генерално решение. Участниците във форума бяха единодушни, че създаването на структура към МРРБ, която да има ангажимент към превенцията на свлачищата, е много удачна стъпка.

Огромни щети върху електропреносната мрежа в региона заради снежния ад понесе и ЕВН. Те възлизат на 9 млн. лева и ще бъдат възмездени от застрахователна компания, поясни Константин Величков, член на УС на австрийската компания. От тежкия сняг са се счупили 702 стълба за средно и ниско напрежение, 508 са били наклонени или усукани, а над 240 километра е общата дължина на скъсаните кабели. Величков призна, че мрежата е доста нестабилна, но декларира, че до август ще бъде възстановена. Той все пак успокои, че дружеството няма да иска увеличение на цената на тока заради необходимостта от компенсация за големите загуби по време на снежното бедствие.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки