Съветниците от ГЕРБ отказаха да спасят стадион „Черноморец“


Съветниците от ГЕРБ отказаха да спасят стадион „Черноморец“
Вина за сегашното състояние по казуса със стадион „Черноморец“ има и настоящият председател на ОбС – Бургас Костантин Луков (на преден план), който е бил член на Надзорния съвет на едноименния тим
27 Март 2015, Петък


Мнозинството в Бургаския общински съвет отхвърли единствената възможност за оцеляване на спортното съоръжение, предложена от опозицията в лицето на Националния фронт

Автор: Георги Ваташки

Снаближаването на местните избори, кметът на Бургас Димитър Николов и мнозинството на ГЕРБ в местния парламент полагат все по-активни усилия да замажат досегашните си съмнителни действия или бездействия. На сесията на Общинския съвет, състояла се на 24 март, гербаджиите отказаха да подкрепят предложението на групата съветници на НФСБ за спасяването на едноименния стадион на ПФСК „Черноморец“
.
Припомняме, че през 2008 г. той бе апортиран от градоначалника в капитала на едноименния спортен клуб като общинска вноска за получаването на 50-процентов акционерен дял. Другият акционер – „Петрол холдинг“ на олигарха Митко Събев, обяви още преди шест години грандиозен проект, наречен „Черноморец Арина“, който трябваше да превърне спортния комплекс в най-голямото бижу на Европа. Това обещание обаче остана неизпълнено и в момента съоръжението е в изключително тежко състояние, а част от него вече е обявена за продан.

Дълговете на дружеството към днешна дата надхвърлят 60 милиона, при собствен капитал от 50 милиона лв. Още 30 млн. лв. „Черноморец“ дължи на различни банки, като основен е залогът в полза на фалиралата КТБ. Неплатени са и различни суми към НОИ, за комунални разходи и заплати на служители на клуба.

Като спешна мярка за спасяване на спортния комплекс патриотите предложиха в докладна записка стадионите „Черноморец“ и „Лазур“ да бъдат отчуждени и деактувани като публична общинска собственост. В „Лазур“ Община Бургас пък притежава 14 декара от неговата площ, която вече е запорирана заради големите задължения на „Петрол холдинг“. Въпреки че компанията на Митко Събев ползва това съоръжение от осем години, не е плащан никакъв наем на местната власт през годините на приватизация и продажба.

И макар предложението на патриотите да дава единственото законно решение, което може да спаси „Черноморец“ и кампуса „ Гнездо на акули“, председателят на ОбС – Бургас Костантин Луков и мнозинството на ГЕРБ го отхвърлиха с нелепи юридически доводи. Първо, те отказааха дори да входират като извънредна докладната записка на родолюбците, а след като това все пак стана, обявиха в един глас, че „нямало законови основания за отчуждаването на спортния комплекс“.

Това обаче не е точно така, призна неволно и главният архитект на бургаската община Веселина Илиева. Тя заяви, че отчуждаването на спортните комплекси в полза на местната власт, предложено от родолюбивата формация, е не само възможно, но и е единственият начин за запазването им за бургаските граждани.
„За да стане възможно да бъдат деактувани като публична общинска собственост имоти от мащаба на стадион „Черноморец“, те трябва да бъдат обявени за обекти от първостепенна важност за Бургас. Това става с нарочна заповед на кмета или решение на Общинския съвет, в което изрично се посочва значението на обектите за града и местното население.

След това пред отчуждаването им няма никакви законови пречки“, коментира Илиева от трибуната на местния парламент.
Нейните доводи обаче не впечатлиха хората на Бойко Борисов в ОбС – Бургас и председателя му Костантин Луков.
„Община Бургас е ограбена, при това не от външни лица, а с активното съучастие на кмета Димитър Николов и приближените му. Чрез задкулисни игри се иска пълното събаряне на спортните съоръжения, като на тяхно място се планира да бъдат направени молове, жилищни сгради и офиси.

От много време НФСБ бие камбаната за порочните и корупционните практики в ПФСК „Черноморец“. Алармирали сме многократно Общинския съвет, че дружеството умишлено е тласкано към фалит, за да може някои хора после да приберат апетитните имоти“, изтъкна водачът на групата на НФСБ в местния парламент Ангел Божидаров.
„Скандално е спортни съоръжения като стадион „Черноморец“ да не са общинска собственост, а бургаските отбори да са принудени да плащат наем, за да ги ползват. Не трябва да се забравя фактът, че председателят на Общински съвет Костантин Луков е бил член на Надзорния съвет на тима и не е взел мерки да спре неговото източване.

Това е конфликт на интереси и според закона той не би трябвало да води заседанията на Общинския съвет“, категоричен бе съветникът от Националния фронт Георги Дражев.
Градоначалникът Димитър Николов пък побърза да се самоизтъкне, че той лично се бил нагърбил да запази общинските имоти. „Последната ни информация е, че Денис Ершов е собственик на „Петрол холдинг“, като с него водихме разговори преди няколко дни. Той ме увери, че няма намерение да строи билдинги на мястото на стадион „Черноморец“, както и не искал да обявява дружеството в несъстоятелност. Реална възможност е основният актив на дружеството – спортната база „Черноморец“, да се отдели в дружество, изцяло общинско, а сегашното, в което е футболният клуб, да бъде обявено във фалит“ – поясни той.

Планът според Николов бил Ершов да прехвърли безвъзмездно дяловете си в ПСФК „Черноморец“ на Общината, а след това администрацията да води разговор с кредиторите за опрощаване или разсрочване на задълженията. Това обещание обаче вероятно ще последва съдбата на грандоманските проекти на Митко Събев за „Черноморец Арина“.
В крайна сметка, с гласовете на мнозинството на ГЕРБ в Бургас бе решено предложението на НФСБ да бъде разгледано на следващото заседание на местния парламент.

Единствената стъпка в правилната посока бе създаването на временна комисия, която тепърва да води преговори с „Петрол холдинг“ АД за изкупуването на акциите на ПСФК „Черноморец“. Нейните членове ще трябва да предложат на заседанието на Общинския съвет в края на април мерки за спасението на стадионите „Черноморец“ и „Лазур“.
Но тогава вече може да е много късно, като се има предвид, че търгът за продажбата на тренировъчната база на спортния клуб, известна като „Гнездо на акули“, която се намира на територията на спортния комплекс „Черноморец“, инициирана от частен съдебен изпълнител, е насрочен за 6 април. А това несъмнено е първата стъпка към затриването на знаковия за града стадион.


В категории: Бургас , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
01.04.2015 08:13:35
0
0
ПРАВИЛНО РЕШЕНИЕ .ПАРИ ДА СЕ ДАВАТ ЗА БЛАГОУСТРОИСТВОТО И БЕДНИТЕ,АМНЕ ЗА СТАДИОНА./ТОЙ НЕ Е ПРИЧИНА ЗА СЛБИЯ ИМ ОТБОРА/.МНОГОИПАРИ СЕ КРАДАТ В СПОРТА НЕ САМО В УРГАС.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки