Ако има гражданско общество, сега е моментът да се покаже!


Ако има гражданско общество, сега е моментът да се покаже!
Протестът пред мола миналата неделя събра рехава подкрепа Снимка: Дарик
27 Март 2015, Петък


Един болен от шизофрения човечец  е убит в мол. Бит е до смърт, часове. На почивки.
Първоначалната реакция на ръководството на мола е да обяви, че мъртвият е клошар.


Автор: Илияна Христова

Вероятно наистина така е мислело в началните часове. След това признава за убийство, информира медиите, но стартира операция “дръж ми шапката” – понеже убийците са гардове на мола, твърди, че охранителната фирма ще бъде проверена.
Казва, моля ви се, че тя нямала досега подобни произшествия. Но охранителната фирма е побратим на мола – притежание е на собствениците на търговския център.

Операция “дръж ми шапката” не издържа дълго – медиите разбират, че гардовете на практика са си служители на мола. Ръководството вече стига до извода да махне фирмата и да назначи друга.
Тримата арестувани охранители и друг път са биели клиенти – твърди го не търговски конкурент или завистник, а прокуратурата. Каза го по време на съдебния процес, на който гардовете бяха оставени за постоянно в ареста.

Част от тях не са “пестели” в социалните мрежи – груб език, цинизми, снимки с ножове, т.е. проповядващи насилие. Една елементарна началническа проверка би разбрала що за хора са и би ги отстранила от работа. Но това не се е случило до фаталното убийство.
Една хипотеза – продължителен групов зверски побой над беззащитен човечец в търговска сграда, опасана от десетки камери, от охранители, които знаят за камерите, изглежда нелогичен. Направо невероятен. С едно изключение – ако те не са насърчавани да гонят нежелани клиенти.

Клетият Нягол често е обикалял Гранд мол. Купувал си само кафенце, продавачите го познавали. Читателите са достатъчно умни и могат да се досетят кой точно е насърчавал охраната да “профилактира” такива клиенти – някой “нагоре” по веригата.
Но дори хипотезата да е невярна, фактите по-горе са красноречиви. Убийство. От гардове. На мол, посещаван всекидневно от десетки хиляди хора. Където деца играят, младежи разпускат. Думите са излишни.

В неделя в злощастния мол се организира флашмоб с призиви “Не на насилието!” и за бойкот на търговския център. Флашмоб е тъпа дума, с която най-често се обозначава гражданска реакция, мирна и цветна. Участваха двадесетина души. Журналистите бяха горе-долу колкото протестиращите.

От много време в България се говори за гражданско общество – има ли го, няма ли, коя партия го представлява, кое правителство свалило, кое не. Малоумна дискусия.
Убийството на Нягол преряза като с нож всеки нормален човек – това убийство е важно, а всички други политикански спорове и интриги са дребни. Ужасно маловажни.
Затова, ако наистина има гражданско общество у нас, никой няма да стъпи повече в този мол.
Моята прогноза обаче е, че ще стъпи.


В категории: Коментари , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
pensioner
28.03.2015 05:12:43
0
0
Червените другари ни направиха клошари.Бащите им убиваха богатите,сега синовете и внуците убиват бедните.УБИЙЦИ!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки