Отпускат допълнително пари за отбелязване на важен юбилей


Отпускат  допълнително  пари за отбелязване на важен юбилей
Един от паметниците, които ще бъдат ремонтирани по случай 70-годишнината от Втората световна война, е мемориалът в тутраканското село Варненци
27 Март 2015, Петък


На редовното си заседание в сряда правителството одобри допълнителни трансфери по бюджетите на общини и разходи по бюджетите на министерства в общ размер 216 072 лв.,


с които ще бъде финансирано организирането и провеждането на мероприятия от Националния план за отбелязване на 70 години от края на Втората световна война през 2014-2015 г.
Самият план беше одобрен с решение на кабинета през декември м. г. Основни акценти в него са възстановяването на военни паметници у нас и зад граница, ритуали за почитане паметта на загиналите, провеждането на военноисторически конференции, кръгли маси, издаване на сборници, изложби и др.

Той включва също така издаване на юбилейни броеве на списанията „Един завет” и „Военен глас”, провеждането на международна научна конференция „Великите сили, Балканите и България през ВСВ”, създаване от ДА „Архиви” на сайт „България и ВСВ 1939-1945 г.” и др.
На местно ниво също действат инициативни комитети, които подготвят редица мероприятия във връзка с юбилея.

Освен планираните концерти, младежки дебати, изложби и реставрация на паметни плочи, сред основните мероприятия за отбелязването на годишнината в Сливен е предвидено и посещение от ветерани, потомци и съмишленици на основните места на бойните действия на Българската армия по време на Втората световна война. А на ветерани от войните на България и руски ветерани, живеещи у нас, ще бъдат връчени юбилейни медали.

В Шумен във връзка с годишнината ще се проведе изследване на жилищнобитовите условия, в които живеят ветераните от Втората световна война, акция „Признание. Щафета на добрите дела”, градска изложба по техническо моделиране на военна техника от Втората световна война, цикъл от радиопредавания и др. През периода 2015-2016 година е заложено изграждане на мемориал във Върбица и на паметник портал на загиналите от 7-ми Преславски полк в Шумен, сражавал се в боевете при Равна Дъбрава, Подуево, Ястребец, Ниш, Косово поле и др.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки