Имах съсед в лагерите на смъртта


27 Март 2015, Петък


Прочетох в „Десант" материала „Българите в лагерите на смъртта“. В Сливен (кв. Клуцохор) имах съсед на име Марко, набор на майка ми.


Баба Марковица беше приятелка на баба. Та този Марко бе неин син – жандармерийски офицер, който по Девети септември 1944 г. е бил на курс в Германия.
Чувал съм от майка ми, че отказва да се присъедини към корпуса на Александър Цанков. Арестуван е и е изпратен в концлагер.
След края на войната се завръща в България.Осъден е на смърт, а впоследствие тази присъда е заменена с доживотен затвор. По повод 20-годишнината на Девети септември беше помилван.

И до днес си го спомням – преждевременно остарял, около 40-годишен мъж. Ожени се за тъкачка от тогавашния вълненотекстилен комбинат.
Когато станах студент и напуснах Сливен, му загубих следите...
Имате ли данни за такъв офицер сред арестуваните след 9 септември 1944 г. българи в Германия, изпратени в концлагер?
Николай Колев


Бележка на редакцията: В списъците, с които разполагаме, освен споменатия в публикацията Марко Божинов Събков от Гевгели, се среща още един българин с това име – Марко Томов, но за него се знае, че е от София и е арестуван на 13 септември 1944 г. в Братислава, откъдето е изпратен в концлагер или в Дахау, или в Бухенвалд.


В категории: Горещи новини , Трибуна

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки