Отказ от право на обезщетяване за невъзстановени имоти


Отказ от право на обезщетяване за невъзстановени имоти
26 Март 2015, Четвъртък


През 2011 г. депозирах молба-заявление до Министерството на земеделието и горите, с която поставих проблеми за решаване, свързани с провеждането


Автор: Христиан Митев юрисконсулт

на цялостната процедура по обезщетяване на собственици на невъзстановени земеделски имоти на територията на община Созопол, какъвто собственик се явявам и аз.
Това не е първото ми заявление, правила съм устни и писмени питания и до общинска служба „Земеделие” и областната дирекция на земеделието в Бургас. Нито един общински или държавен служител не си направи труда да ми отговори.

По образувана през ОСЗ моя преписка по обезщетението ми в качеството на наследник на моя баща също няма каквото и да е произнасяне вече повече от 10 години. Опитите да се обясни това отлагане с наличието на някакви неприключени съдебни дела звучи най-малкото несъстоятелно, нелогично и не кореспондира на никакви законови норми и правила на работа на администрацията. Общо 9 души сме ощетените от отказа на институциите да приложат закона.
Вече не знаем към кого да се обърнем. Какво да правим?
Т. П. от името на група
наследници на земеделски имоти, Созопол

По отношение на отправените от вас молби, заявления и питания до Министерство на земеделието и храните и Общинска служба по земеделие – Созопол следва да имате предвид, че съгласно разпоредбата на чл. 120 от Административнопроцесуалния кодекс решението по сигнала се взема най-късно в двумесечен срок от постъпването му. Когато особено важни причини налагат, срокът може да бъде продължен от по-горестоящия орган, но с не повече от един месец, за което се уведомява подателят.

Що се отнася до преписката за обезщетение, която се води в Общинска служба по земеделие – Созопол, следва да имате предвид, че съгласно чл. 58 от Административнопроцесуалния кодекс непроизнасянето в срок се смята за мълчалив отказ да се издаде актът. Мълчаливият отказ може да се оспори в едномесечен срок от изтичането на срока, в който административният орган е бил длъжен да се произнесе съгласно чл. 149, ал. 2 от същия кодекс. Ако оспорваният акт или мълчалив отказ е нищожен, същият може да бъде обжалван без ограничение във времето – чл. 149, ал. 5 от  Административнопроцесуалния кодекс.

Препоръчваме ви да ползвате адвокатска защита и съдействие.
Настоящият отговор не изключва, а предполага консултацията с адвокат.


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки