Лечение на хроничен бронхит с народни средства


26 Март 2015, Четвъртък


Най-ефективен е чаят с добавени към него малини, но само сухи или замразени


Бронхитът е възпаление на лигавицата на бронхите в белия дроб на човека, чрез които поетият въздух достига до алвеолите в белия дроб.
Вирусите, проникващи по респираторен път, са най-честите причинители на острия бронхит, а тютюнопушеното пък е основната причина за развиването на хроничен бронхит.

Неблагоприятни фактори за развитието на това заболяване в неговите две форми – остра и хронична, са също така високите нива на замърсен въздух по местопребиваване, професионалното излагане на токсични газове и различни прахови субстанции в поемания за дишане въздух, продължително вдишване на отработени газове, както и алергени.
Симптомите на острия бронхит са кашлица и обилно отделяне на храчки (което може да не почне веднага, тоест първоначално кашлицата да е суха). Обикновено тази форма на заболяването не продължава повече от три седмици.

Хроничният бронхит има същите симптоми, но тяхната проява е по-продължителна и характеризира състоянието на човека поне през три месеца от годината. Когато тази форма на заболяването не се лекува и не се отстранят провокиращите я фактори, броят на клетките на лигавицата на главните, дяловите, сегментните и вътределчестите бронхи нараства значително.

Това от своя страна води до намаляване пропускателната им способност, съответно до намаляване обема на вдишвания въздух. По-нататъшното развитие на болестта води до появата на емфизем - необратимо хронично заболяване на белите дробове, характеризиращо се с намаляване нормалния брой на алвеолите в белия дроб на човека и тяхното разрастване, вследствие на което обемът на поемания въздух при дишане още повече се намалява.

Лечение на заболяването с природни средства включва употребата на билки, предизвикващи изпотяване, понижаване на високата температура, която съпровожда острата форма на заболяването, и основно приемането на отхрачващи комбинации от лечебни растения.
Преди всичко болният трябва да се изпоти няколко пъти, като за целта му се даде да изпие 3 – 4 чаши отвара от градински чай (конски босилек, салвия, какула), от мента, липов цвят, бъз или чай от джинджифил с мед. Най-ефективен обаче е чаят с добавени към него малини, но сухи или замразени, а не от компот.

Топлото прясно мляко с мед също улеснява отхрачването. Същият ефект има приемането на сок от лук.

Ето някои рецепти за лечение на бронхит:

Рецепта 1 (при остър бронхит): В чаша сок от моркови се добавят няколко лъжички мед. Разбърква се добре до получаване на еднородно субстанция. Приема се по 1 с.л. 4-5 пъти дневно. Държи се на хладно.

Рецепта 2 (при остър бронхит): Една с.л. наситнен полски хвощ се заливат с 400 г вряла вода. Оставя се да стои 2-3 часа, след което се прецежда. Приема се по 1 с.л. 5-6 пъти в денонощието.

Рецепта 3 (при остър бронхит): Ако въпреки предприетите мерки, описани по-горе, възпалението се развива надълбоко, тогава на гърдите, близо до гърлото, и на стъпалата трябва да се сложи лапа от синапено семе (хардал) и да се държи там, докато може да се търпи.

Рецепта 4 (при остър бронхит): Сто грама стрито ленено семе се смесва с 20 г стрит анасон и 20 г стрит джинджифил. Размесва се добре и се добавя към 0,5 кг чесново-медена смес (450 г мед и 1 глава чесън). Приема се по 1 ч.л. 3 пъти на ден 30 мин. преди храна.

Рецепта 5: Изчистват се на скилидки три средно големи глави чесън. Вземат се 5 лимона, от които се махат само семките. Чесънът и лимоните се смилат в машинка за месо или се протриват през ситно ренде. Получената смес се залива с 1 л преварена вода, оставена да се охлади до стайна температура. Държи се в затворен съд 5 денонощия, след което се прецежда, а остатъкът се изстисква. Приема се 3 пъти на ден по 1 с.л. 20 мин. преди храна.

Рецепта 6: В 50 г вино се разтваря 1/2 ч.л. мед. Изчиства се и се прави на каша 1 глава чесън. Приготвят се и 40 – 50 мл газ за горене. Преди сън по стъпалата на краката се разстила чесновата кашица и се обуват вълнени чорапи. Гърдите се разтриват с газта и се облича топло бельо. Чашата вино с меда се изпива. Процедурата се прави до пълно излекуване.

Рецепта 7 (при хроничен бронхит): Един кг зрели домати и 50 г чесън се смилат в месомелачка и се смесват с 300 г настърган корен от хрян. Посолява се на вкус. Слага се в стъклени буркани, които се  съхраняват плътно затворени в хладилник. Приема се за деца по 1 ч.л. преди храна 3 пъти на ден, а за възрастни – по 1 с.л. Преди употреба да се затопля до стайна температура.

Рецепта 8 (при хроничен бронхит): Вземат се 1,3 кг липов мед, 1 ч.ч. ситно нарязани листа от алое, 200 мл зехтин, 150 г брезови пъпки и 50 г цвят от липа. Преди използването им откъснатите и измити с вряла вода листа алое трябва да стоят 10 дни на хладно и тъмно място. Ако медът е захаросан, се разтопява на водна баня, и в него се слагат наситнените листа алое. Сместа трябва добре да се загрее, за да се разтвори алоето в меда. В отделен съд с 400 мл вода се слагат брезовите пъпки и липовият цвят и се оставят да врат 1-2 минути. Прецежда се добре, като се изстисква получената каша, а сокът се долива в меда. Съхранява се в 2 стъклени бутилки, в които се добавя по равно зехтинът. Съхранява се на прохладно място. Взема се по 1 с.л. 3 пъти на ден. Преди употреба се разклаща добре.

Как да лекуваме кашлицата

Кашлицата е форсирано изхвърляне на въздуха от белите дробове, причинено от мускулните контракции на дихателните пътища в резултат на раздразнени рецептори. Тя е проява на защитния рефлекс на организма, с който той реагира на дразненето на дихателните пътища от образували се в белите дробове секрети, наличие там на дразнещи вещества, чужди частици и микроби.

Въпреки своя принципно безобиден характер, кашлицата индикира за наличието на настинка, на попадане на материални частици в дихателните пътища, на бактериална или вирусна инфекция на дихателните пътища или за претоварване на белите дробове от тютюнопушене. В някои случаи кашлицата може да е симптом за гастроезофагеален рефлукс, за наличието на астма или други тежки заболявания. Понякога, но много рядко, тя се явява вследствие на психично заболяване или увреждане на гласните струни.

Рецепта 1: Смесват се 50 мл зехтин, 50 г мед и 1 ч.л. стрито синапено семе. Всичко се обърква добре и се приема по 1 ч. л. преди храна. Пристъпите на кашлица отминават след 1-2 дни.

Рецепта 2: Вземат се 1 сурово яйце, 1 с.л. ракия (водка или разреден до 40 градуса чист медицински спирт -  етилов алкохол), 1 с.л. мед, 1 с.л. разтопено масло, 1 с.л. прясно мляко и 1 ч.л. (равна) сода. Всичко се смесва и се изпива на празен стомах. Ако кашлицата не мине от първия път, процедурата се повтаря за следващия ден.

Рецепта 3 (за налагане): Сваряват се 2-3 картофа, обелват се и се намачкват с вилица. Добавят се около 1/4 чаша брашно, по 1 ч.л. мед и стрито синапено семе и 1 с.л. олио. Търпимо горещата смес се поставя на гърба и стои 10-15 мин. може да се редува – един ден сместа на гърба, другия – на гърдите.

Рецепта 4 (за инхалация): Заливат се с вряла вода наситнени листа от евкалипт. От плътна хартия се прави фуния, чийто широк край се поставя върху чашата, а от тесния се диша. Издиша се извън фунията. Процедурата продължава 10-15 мин. Ако се усети виене на свят, спира се. Вместо листа може да се използва авкалиптово масло от аптеката.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки