Репеят – лекарството, което винаги е край нас


26 Март 2015, Четвъртък


Препарати от растението дават положителни резултати при рак


Репеят е непретенциозно растение, което се среща в Европа и Азия. Расте до огради и пътища и поради това лесно може да се открие и да се разпознае. Листата на репея са едри, до 50 см в дължина, отгоре зелени , а отдолу - наситено сиви.
Лечебните му качества не са широко известни и поради това приложението му в народната медицина е рядко. А репеят е истински склад от полезни за организма вещества. Освен това той е и ядливо растение.

Неговите мощни корени се състоят от 50% инулин, поради което е подходящ за диабетиците. Инулинът е полимер на D-фруктозата и поддържа благоприятната за организма микрофлора, обитаваща дебелото черво на човека. А тя е от изключително значение за състоянието на имунната система.
Репеят съдържа още етеричното барданово масло, протеини, витамините А, В, С, Е, Р, минерални соли, дъбилни вещества и ценни аминокиселини.
Притежава пикочогонно и слабително действие, има изявен противовъзпалителен ефект. Получени са много положителни резултати от приложението на репея за профилактика и лечение на някои видове рак. Препоръчва се да се пие по 1 ч.л. сок от свеж репей 3 пъти на ден в продължение на месец.

Известно е и противоалергичното действие на репея. Употребата му усилва отделянето на сокове от жлъчката, увеличава секрецията на ферменти от панкреаса, подобрява работата на чревния тракт, регулира обмяната на веществата. Според последните изследвания репейното масло взаимодейства с опасни за организма токсини и осигурява тяхното изхвърляне. Притежава и болкоуспокояващо действие.

Използва се при лечение на водянка, при подагра, ревматизъм,туберкулоза, при гастрит, язва на стомаха, камъни в бъбреците, хроничен запек, диатеза, рахит, а външно като бързозаздравяващо средство при рани, болкоуспокояващо при хемороиди, болки в ставите и лишеи.

Рецепта 1 (при нарушена функция на черния дроб и проблеми с жлъчката): Прави се чай от корените на репей. Две ч.л. с връх ситно нарязан корен се заливат с 500 мл студена вода. Престояват 5 часа и след това течността се кипва. Ври 1 минута, след което се прецежда. Приема се по 1 к.ч. 3 пъти на ден.

Рецепта 2 (за лечение на изгаряния): Препоръчва се налагането на засегнатите части с листа и корени от репей, варени във вода, докато омекнат, и намазани с краве масло.

Рецепта 3 (при ревматизъм, хроничен гастрит, диабет): Една част корени на репей се поставят в 10-20 части вода, стоят така 2-3 часа. От получената настойка се пие по 1/2 ч.ч. 3 пъти на ден. Тази настойка е полезна и при възпалителни процеси в устата и гърлото.

Рецепта 4 (при нарушения в обмяната на веществата, при подагра и бъбречно-каменна болест): Препоръчва се да се пие свеж сок от едногодишни корени на репей по 1/2 ч.л. 3 пъти на ден.

Рецепта 5 (при болки в ставите): Свеж (пролетен, майски) лист от репей се намазва с краве масло откъм сиво-черната му страна и се залепва плътно върху болната става.- Отгоре се слага найлон, след това памучна тъкан и компресът се бинтова. Така се остава цялата нощ.

Рецепта 6 (за бързо заздравяване на рани): Свежи или сухи, но сложени във вода да омекнат, листа от репей се поставят върху раните.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки