В отговор на вашите въпроси


26 Март 2015, Четвъртък


Има ли изпитани рецепти от народната медицина, които помагат при заболяването ихтиоза?
Дона Златева



Ихтиозата е наследствено заболяване, характеризиращо се с дифузно нарушение на кератинизацията (вроговяването) на повърхностния слой на кожата. Тя става суха и започва да се лющи на люспи. Заболяването се развива в резултат на генна мутация, която се предава от поколение на поколение.
Обикновено се установява от втората седмица след раждането до навършването на 3-годишна възраст; при ихтиозис вулгарис – най-разпространената форма на болестта – към петата година на детето.

Първоначално кожата става суха и груба, а след това се покрива с малки белезникави или сивочерни, прилепнали една към друга люспи. По дланите се наблюдава слузесто олющване на кожата и засилено вроговяване.
В резултата на заболяването на физико-химични и структурни (качествени) промени на протоплазмата на клетките, придружени от нарушаване на функцията им, са подложени зъбите, косата и ноктите. Косата на хората с това заболяване е суха и чуплива, ноктите също са чупливи и се белят, а по зъбите се развиват множество кариеси.

В не малко случаи клиничното състояние се съпътства с очни заболявания - най-често хроничен конюнктивит, ритинит и характерното късогледство, което започва да се проявява още от ранна детска възраст. Проявлението на болестта се изостря през студеното време на годината.
Тъй като имунната система е отслабена, налични са чести алергични реакции и гнойни възпаления. Като следствие от всичко това най-често се явяват и сърдечно-съдови проблем и заболявания на черния дроб.

Лечението е трудно, хора, страдащи от това заболяване, дори твърдят, че е невъзможно. Предвид това, че се дължи на генна мутация, това тяхно мнение е близо до истината.
В същото време народната медицина предлага множество рецепти за туширане симптомите на ихтиозата, които при системно прилагане водят поне външно до постигането на значителен позитивен ефект. Ето две от тях:

Рецепта 1 (за изготвяне на мазило): Взема се 500 г масло от жълт кантарион, 100 г пчелен восък, 50 г прополис, 100 г борова смола, 30 г от билката змийско мляко (жълтениче), 250 г краве масло (най-добре – домашно), 30 г стрит тебешир. В подходящ съд се поставят маслото и стритият восък и се затоплят до кипване, като непрекъснато се бъркат. След това се добавя смолата и всичко се оставя да ври 10 мин. После се прибавя змийското мляко, добре наситнено, и се оставя да ври още 5 мин. Долива се маслото от жълт кантарион и се поставя и тебеширът. Субстанцията трябва да къкри на слаб огън около 2,5 часа, след което се добавя и прополисът. След половин час се снема от огъня. Получената смес се оставя да изстине. 10-12 часа по-късно отново се кипва. Веднага след това вече се прецежда през многослойна марля. Полученото мазило вече е готово за употреба и с него се мажат болните места.

Рецепта 2 (вътрешно): Вземат се 2 части цветове от билката вратига (Tanacetum vulgare), 1 част дяволска уста, 2 части широколист живовлек, 4 части от билката пирей (Agropyron Repen) и една част полски хвощ. Всички съставки трябва да се наситнят максимално и се заливат с 500 мл вряла вода. Остава се да престои 1 час, след което се прецежда. Приема се по 1/3 ч.ч. сутрин, обед и вечер. Курсът на лечение е 1 месец, след което се прави почивка 1 седмица, след това може да се повтори.

Прилагането на рецептите не изключва
консултация с медицински специалисти


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки