Ликвидирането на бандата на златарите


Ликвидирането на бандата на златарите
Бандата на златарите вгорчава живота на търговците и банкерите в Пловдив в началото на ХХ в.
25 Март 2015, Сряда


Преди 80 години
В началото на 30-те години на миналия век Христо Георгиев Стоилов събира


Автор: доц. Йордан Василев, д-р по история

група безделници, анархисти, бивши затворници и всякаква друга паплач. Те стават първите рекетьори в България. Посещават собствениците на малки магазини и кръчми в Пловдив и им предлагат срещу скромно заплащане да ги охраняват.
Почти никой не се съгласява. Уговарят се само с двама гърци за по 50 лв на месец. Това обаче е крайно недостатъчно за групата, която брои двадесетина души. Затова предизвикват няколко палежа на магазини и кръчми. Но вместо да се увеличи клиентелата им, дребните собственици се обръщат за помощ към полицията.

Появяват се засилени полицейски патрули, двама от групата са заловени при опит да подпалят един магазин и ги осъждат на по година и половина затвор. Това разколебава останалите и те се отказват от рекетьорството.
В началото на 1934 г. в Пловдив идват арменците Хаик Бабинян и Агоп Перинян. Те са излежали в затвор в Турция по няколко години за кражби. Свързват се с групата на Христо Стоилов и предлагат да се премине към по-крути действия. Босът, за какъвто се  смята Христо, се колебае, но неговите помощници Венко Камберов, Апостол Кузманов и Филип Пъжев го увещават да се съгласи.

Първо обират един златарски магазин (по ирония на съдбата неговият собственик е арменец с фамилия Бабинян, като тази на Хаик). Агоп Перинян и Велко Камберов преминават нелегално границата с Турция, където продават откраднатото злато и бижута, а с парите купуват 10 пистолета и патрони за тях. Връщат се пак нелегално в България и групата вече е въоръжена.
Започват повсеместни обири на други златарски магазини и затова са наречени бандата на златарите. По вече познатата схема продават откраднатото в Турция и носят оттам пистолети и патрони. Когато вече всички са въоръжени, започват да продават златото и бижутата за пари, които разпределят помежду си.

Всички си наемат прилични квартири, облечени са хубаво, винаги са обръснати и подстригани. През почивките между обирите като най-почтени граждани посещават кафенета и ресторанти и си плащат сметките. Понеже повечето от златарските магазини в Пловдив вече са ограбени от тях, а пред другите има засилена полицейска охрана, групата сменя своето поприще.
И започва нападения на банки. Те се правят обикновено в края на работното време, когато трезорите вече са затворени за клиенти. Тогава нахлуват 7-8 въоръжени с пистолети и с маски на лицата. Прибират наличностите и изчезват.

Цялата полиция в Пловдив е вдигната на крак. Цивилни агенти душат навсякъде. И при тази обстановка обаче бандата не престава своите дръзки действия. Тогава в Града под тепетата изпращат експерта по борба с особено тежки криминални престъпления капитан Евгени Златанов, наскоро завърнал се след обучение в Италия.
Той се запознава  с обстановката и решава, че бандата може да бъде неутрализирана само ако в нея проникне сътрудник на полицията. Ясно му е, че това трябва да е лице, в което гангстерите няма да се усъмнят. Иска и получава разрешение да завербува някой затворник, осъден за криминални престъпления. След внимателно проучване се спира на Маляка.

Истинското му име е Миладин Йовчев. Осъден е на 16 г. затвор, от които е излежал 3. Среща се с него, разяснява му за какво иска да го използва и казва, че ако се справи със задачата, ще го помилват. Маляка се съгласява – и в затвора са достигнали слухове за бандата на златарите, а той вече има на ум с кого да се свърже, понеже познава криминалния свят. Сеща се за един стар свой познайник - Венко Камберов, за когото е почти сигурен, че е в бандата, но не знае, че той е помощник на боса.

Когато го освобождават, успява да се срещне с него, казва му, че е избягал от затвора и търси укритие. По препоръка на Камберов е приет в бандата. По онова време тя планира нападение на пощата. В акцията е включен и Маляка. Той има уговорен начин за свръзка с капитан Златанов и му съобщава за този замисъл на бандитите, който трябва да се реализира на 16 май 1935 г.

На този ден всички пощенски служители са освободени и на тяхно място са поставени полицаи, сред които е и капитан Златанов. Както и очаква, бандитите нахлуват в пощата малко след приключване на работното време с клиентите. С извадени пистолети те заповядват всички да се прилепят с лице към стените с вдигнати ръце. Вместо това обаче, както са инструктирани от капитан Златанов, мнимите пощенски служители откриват огън по нападателите, като се целят в краката им.

Много от тях падат покосени, а другите се разбягват. Ранените обаче правят пълни признания и скоро всички са заловени. Предадени са на съда, който осъжда Христо Стоилов, Хаик Бабинян и Агоп Перинян на смърт чрез обесване, Апостол Кузманов, Филип Пъжев, Петко Бураджийски – на доживотен затвор, 8 души получават от 3 до 9 години, 7 – условни присъди. Велко Камберов успява да избяга в чужбина, но има основание да се  смята, че по-скоро му е позволено, защото е допринесъл за разкриването на бандата.
Жителите на Пловдив въздъхват с облекчение и се връщат към нормалния си живот.


Патриотичен календар

21 март 1871 г. — В имението си край румънския град Крайова е убит видният възрожденец доктор Петър Берон

23 март 1907 г. — Умира войводата Филип Тотю

24 март 1201 г. —  Цар Калоян обсажда Варна и превзема крепостта, с което градът преминава от Византийската империя в България

25 март 1890 г. — Роден е Чудомир

25 март 1934 г. — Роден е поетът Христо Фотев 

26 март 1913 г. — Втора българска армия превзема Одрин

26 март 1934 г. — Националният отбор на България по футбол участва за първи път в квалификация за световно първенство, но губи на собствен терен от Унгария с 1:4



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки