Благовец, Благовещение или Куковден


Благовец, Благовещение или Куковден
25 Март 2018, Неделя


Няколко стари български поверия и суеверия са залегнали дълбоко в този пролетен празник

Автор: Христина Митева

Според народното поверие, на Благовещение (тази година се пада на 25 март) птиците започват да се връщат от юг по местните гнезда, поправят ги или доизграждат, за да могат отново да се приютят в тях.

Ако на този ден видиш птичка, кацнала на млада клонка близо до теб, а ти си мома за женене, протегни ръка, та откъсни клонката и я сложи в пазвата си. До месец – два непременно ще се омъжиш. А ако си пък болнава, ще оздравееш, казват старите хора.

Също така, ако дочуеш кукувица да кука, непременно трябва да имаш в пояса си или в джоба си залък хляб и пари, макар и дребни монети, за да е сита и богата годината ти. Колкото пъти откука кукувицата, толкова години ти остават живот да живееш. Смята се, че кукувицата се завръща също в този ден, затова го наричат Куковден.

Ако в този ден чуеш за пръв път гръмотевица да гърми, трябва да стигнеш веднага желязо в ръката си, че да си здрав и як като желязо.

Ако си болен, намери щъркелово гнездо и вземи няколко от падналите от гнездото съчки. Свари ги във вода и се измий после с нея. Така ще измиеш и болестта си.

В този ден не се ходи рано на извора или на чешмата за вода, за да не те срещнат и устрелят самодиви. Да не стъпиш в стъпките им или да настъпиш оплювано (повръщано) от тях, веднага ще ожаднееш и ще се разболееш до смърт.

Смята се, че в този ден самодивите се раздвижват заедно със затоплянето на времето. Стане ли така да се извие внезапно вихрушка, старите хора вярвали, че тя била причинена от танца на разлудували се самодиви.

В такива случаи, ако малко момиче попадне сред бурния вятър, трябва да плюе срещу него и да изрече на глас: - „Яла съм чесън. Нося чесън!“ До три пъти. А понесената от вихрушката дреха не трябва да се взема обратно.

Самодивите са и зли, и добри същества, те могат да те разболеят и усмъртят, като те отведат с тях, а може да те избавят от нещастие, ако ги почиташ и уважаваш. Те докарват и лудостта на хората.

В този ден се измита дворът, като сметта се пали и изгаря. Огньовете се прескачат за здраве и сполука, за да не срещаш и виждаш змии цяла година.

Смята се също така, че на този ден змиите излизат из леговищата си, затова не трябва да се споменават по никакъв начин. Не трябва да се пипат конци, игли, не трябва да се боде, плете, шие, тъче или пресуква прежда, не трябва да се преде.

Не се върши женска домашна работа.

В този ден мечките се къпят в реката, идва топлото, наближава лятото!
По някои села в този ден се удрят метални предмети из двора: тенекии, варели, бакъри, за да се вдигне тупурдия и олелия, като се вика: „Бягайте змии и гущери, далеч от дома бягайте, че сега ще ви стигна и изтрепя!“


В категории: Новини , Традиции

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки