Да избегнем рисковете при отбиването на животните


Да избегнем рисковете при отбиването на животните
24 Март 2015, Вторник


Трябва отрано да се предвидят всички опасности и да се вземат навременни мерки срещу тях

Автор: д-р Валентин Иванов, квмн

Животновъдството, освен че е една от най-трудните човешки дейности, е една и от най-рисковите. Отглеждането на жива стока непрекъснато е подложено на десетки опасности, които трябва да се предвиждат мъдро и овреме, за да не се объркат сериозно финансовите очаквания.
Ключови моменти в отглеждането на животните са раждането и отбиването. Раждането е винаги индивидуално. То крие заплахи както за майката, така и за плода и колкото и да познаваме този процес, си казваме – дано има късмет и да мине леко! Отбиването на малките животни обаче е изцяло в ръцете на стопанина.

Това е моментът, в който подрастващото животно напуска майка си и поема по своя жизнен път в съвсем нова среда, различно хранене, между други различни същества от същия вид. Обикновено след отбиването се сменя и гледачът на животното. Много често родилните отделения или боксове са на закрито, а след отбиването младият организъм бива принуден да живее в открити помещения на преки атмосферни и климатични въздействия. Всяко звено от тази дълга и трудна верига представлява отговорен момент в отглеждането и е натоварено с огромен стрес върху младия организъм.

Като се има предвид, че имунната система е изключително крехка, става ясно защо именно в периода около отбиването настъпват най-сериозните проблеми. Стресирани и депресирани, младите и неукрепнали животни се атакуват от наглед безобидни патогени, с каквито е пълно навсякъде около нас – коли, салмонели, коки и др. бактерии, както и от цял букет вируси – циркумвируси, аденовируси, ротавируси, коронавируси, херпесвируси и др. И се завърта един порочен кръг – най-често разстройства и респираторни инфекции, водещи до отслабване, обезводняване и отпадане на голяма част от новородените.

Кога се отбиват животните? При различните видове възрастта е различна, но като правило това се извършва обикновено около 35-40-ия ден след раждането. Ранното отбиване не се препоръчва, тъй като организмът не е укрепнал. По-късното отбиване също е нежелателно, защото се отразява зле на майката. Когато младоците започнат да се хранят свободно и самостоятелно, те се чувстват по-уверени и сигурни. В тази крехка възраст са палави, изпълнени с енергия и ентусиазъм и ако са добре захранени могат да бъдат отбити.

При прасенцата. Особен риск в този период представлява едемната болест, която се предизвиква от ешерихия коли. Тази чревна бактерия е един от основните виновници за неблагополучията в свиневъдните ферми. За да спасите невръстната грухтяща стока от невидимия враг, добре е малките да се ваксинират със серум против едемна болест при отбиването. Ако нямате серум, можете да го замените с антибиотик („Родотиум“, „Тиловет“, „Колистин“ и др.), който задължително се дава по схема. Започва се 3-4 дни преди отбиването, дава се в деня на отбиването и 3-4 дни след него – във водата за пиене.

Така се осигурява сигурен щит по време на отбиването срещу коварните бактерии. Особено подходящи са препарати на основа неомицин и колистин, тъй като действат само локално в стомаха и червата и почти не се резорбират.
Антибиотикът може да бъде сменен с по-безвредните препарати на танинова основа, съдържащи екстракт от сладък кестен, ацидифаери, съдържащи органични и неорганични киселини, биомин и биотроник, които се поставят в смеските. Условно патогенните бактерии се подтискат много успешно с „Брахинор“, който се добавя 1 кг/1 тон фураж.

Той представлява смес от танин, чесън, риган, мащерка и др. лечебни растения и субстанции, напълно безвреден и може да се прилага веднага след отбиването.
Подобен ефект притежава и „Дизентик“ в доза 2 кг/тон, който профилактира особено опасното заболяване дизентерия. Комбинацията на органични и неорганични киселини с танин представлява препаратът „Бетандрай“ – 1кг/тон фураж, който много добре предпазва младите животни от диарии. Когато антибиотиците се прилагат във водата, задължително трябва да се слагат витаминно-минерални добавки, които предпазват нормалната микрофлора на стомашно-чревния тракт от действието на препарата.

Съществува ваксина – „Порцилис“, която се прилага при бременните свине в края на бременността и създава имунитет у майките, който се предава с кърмата на новородените прасенца.
При зайчетата. Около отбиването (към 40-я ден) се прави първата ваксинация срещу чума. Ако отбиването стане около 30-я ден, се прилага гореописаната схема при прасенцата с антибиотик в рамките на 7-8 дни, като лечебната вода се дава преди и след отбиването.

Зайците са фини и нежни същества, особено малките, затова може вместо антибиотик в питейната вода да се добавя прополисова тинктура или спиртен извлек от чесън. С тези природни продукти може да се постигне същият ефект. Широко прилаганите калиев перманганат, син камък и др. е погрешна тактика. Тези химикали в по-високи дози са доста агресивни, но и в ниски дози убиват нормалната микрофлора в червата.

При агнетата. Когато пролетта настъпи малко по-рано, отбиването съвпада с изкарването на паша или малко преди това. Прилага се същата схема с антибиотик във водата за 7-8 дни. Преди изкарването на паша агнетата задължително трябва да се изчистят от паразити (мониезия), т.нар. Ширити, панделки и др. Най-достъпните и широкоразпространени препарати са албендазоловите – „Вермитан“, „Албендазол“ и др. Може да се използват и болуси „албендазол“ – по1/2 болус или суспензия в устата сутрин на гладно.

При телетата. Около отбиването се слага за 7-8 дни по същата схема антибиотик в млекозаместителя. Напоследък се използват с голям успех препарати на растителна основа – изготвени от билки и лечебни растения. Такива са „Биомин“, „Биотроник“, екстракти от ехинацея и левзея, добавки, съдържащи риган, мащерка, лайка и др. Ако телетата, въпреки всичко, имат разстройство, което често се случва, може да им се зават добавки, ограничаващи дехидратацията: гел лайт и др.

За предпазване на телетата от респираторни инфекции може да се използват поливалентните ваксини “Бовипаст” срещу пастьорела, параинфлуенца и респираторен интерстициален вирус. Ваксината се прилага още на 2-седмична възраст с последваща реваксинация през 4-седмичен интервал. Друга също толкова ефективна ваксина е „Рисповал-3“, която предпазва новородените от параинфлуенца, респираторен интерстициален вирус и мукозна болест. Ваксинацията се прави на 12-седмична възраст с последваща реваксинация – 3-4 седмици след първото приложение.

Съществува и моновалентна ваксина срещу ринотрахеит, която е целесъобразно да се прилага в рисковите ферми. Най-пълна защита дава ваксината „Хипрабовис -4“, която предстои да се появи на нашия пазар. Чрез този продукт организмът получава антигени за четири заболявания: параинфлуенца, респираторен интерстициален вирус, мукозна болест и ринотрахеит.
При птиците. Отбиването е по-скоро символичен акт, защото за разлика от бозайниците, още от момента на излюпване те започват почти самостоятелен живот.

От това правило правят изключение гълъбите, папагалите и доста други диви и декоративни пернати. Тъй като птиците от една среда шеметно попадат в коренно различна обстановка, при тях неблагополучията са в много големи мащаби. Когато започнат да измират, то е масово.
Никой днес не може да си представи съвременното птицевъдство без стриктно прилагане на определените ваксинационни схеми. В домашни условия обаче стопаните трябва да са особено внимателни с малките пухени двукраки „топки”. Още с излюпването им във водата се добавят витамин С в големи дози, за да може аскорбиновата киселина да подтисне развитието на вредните гнилостни бактерии.

Ако се отглеждат малък брой пилета, пуйчета и др. веднага след излюпване е добре да се сложи захар във водата (4-5 супени лъжици на литър) и по едно зърно черен пипер в човката на всяко пиле. За правилното развитие на малките пернати и предпазването им основно от бактерии (най-често салмонели и коки) в този период, може да се използват антибиотици или още по-удачно – натурални хранителни добавки, като „Биомин“, „Биотроник“ и др. Те увеличават апетита и предпазват от стомашно-чревни инфекции.
От момента на отбиването младите животни попадат в съвършено нова среда – момент, който не бива да се подценява.

„Детската градина” трябва да бъде предварително подготвена за новите обитатели. Съветваме стопаните да прегледат добре помещението и ако е необходимо, да направят ремонт, така че да се осигурят най-добрите и безопасни условия за животните. За младия организъм е необходима по-висока температура, чисти, проветриви, светли и сухи помещения. Ако преди това помещенията са били използвани с друго предназначение или са отглеждани други животни и групи, непременно трябва да се почистят старателно и да им се направи основна дезинфекция. Високият микробизъм в средата е причина за много заболявания на новите обитатели още в първите дни след преместването.

Когато се правят сборни групи, трябва да се предвиди времеви ресурс за често наблюдаване на животните. Не са редки случаите на сбиване, ритане и хапане, докато се изработи редът в групата и всяко животно заеме своето място в йерархията. За намаляване на агресията, която е типична за този период, се препоръчва поставяне на предмети (играчки), които да отвличат вниманието на пълните със сила и енергия младоци. При свинете например това могат да бъдат обикновени висящи синджири с по-едри халки, които те по цял ден ще дрънкат и ще се развличат с огромно удоволствие.

При липса на подходящо „занимание” птиците също скучаят и започват да се кълват. Така се отключва един сериозен проблем – канибализмът. За пернатите интерес представляват всички лъскави метални предмети. Каквото и да сложите с такъв вид, ще отвлича вниманието им.


В категории: Горещи новини , Съвети за животновъдството

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки