Спомнят си за битката на Иван Асен II край Клокотница


Спомнят си за битката на Иван Асен II край Клокотница
Параклисът „Свети Четиридесет мъченици“ е вдигнат на мястото, откъдето Иван Асен II наблюдавал сражението
22 Март 2015, Неделя


Заради прогнозата, че ще вали, домакини и гости най-вероятно тази година няма да могат да посетят местността Хасара,

Автор: Янко Георгиев

където традиционно се организира празникът на хасковското село Сталево.
Мястото е известно с тракийска крепост Милеона. Оттам през 1230 г. цар Иван Асен II е наблюдавал и ръководил битката при Клокотница.

Според легендите славният ни владетел разположил стана си в местността Хасара заради добрата гледка към бойното поле, която се разкрива от нея. Друго предание мълви, че след края на сражението той поръчал на мястото да бъде съграден параклис „Свети Четиридесет мъченици“. Той съществува и до днес, а местните хора от незапомнени времена кичат с конци за здраве едно дърво до него, след което ритуално хвърлят три пъти камък през рамо, изричайки „Анатема дявола кир Тодора“.

По принцип всяка година на 9 март се чества годишнината от легендарната битка. На този ден всяка година край монумента се прави възстановка на историческите събития, в която се включват както професионални актьори, така и деца ентусиасти от селото. Проблясват мечове, снажни конници препускат към победата, накрая византийският император пада на колене пред българския цар.

И за събота желаещите да се включат в честванията не са малко. И ако времето позволи, мнозина са твърдо решени да се изкачат на върха в съботния ден.
Междувременно стана ясно, че в Димитровград се подготвя второ издание на Българския тракийски народен събор „Угар”.

Първото му издание се състоя миналата година в димитровградския парк „Вапцаров", като в събитието се включиха странджански нестинари и Националния фолклорен ансамбъл „Тракия“. Провеждането на тазгодишната проява е насрочено за 18 юли, в навечерието на деня, в който православните християни почитат свети пророк Илия.

Организатор на събора е димитровградчанинът Георги Георгиев. Той се е спрял на думата „угар“, означаваща „разорано поле“, с алегоричната идея „да се поддържа земята изорана и чиста от плевели“, като прави аналогия с напластяваните в годините на т. нар. преход чужди влияния и обезличаването на автентичните български бит, душевност и традиции.


В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Генади Савов
23.03.2015 09:37:39
0
0
Битката при Клокотница на 9 март 1230 год.е била славно сражение на българо-куманско,рицарската войска на цар Иван Асен Втори срещу ромейския император Теодор Комнин,който с армия от гърци и германци-рицари решил да завземе обл.Тракия-Пловдивската земя с гр.Пловдив.В този голям град управлявали френски рицар с граф за управител-Пловдивското херцогство било васал на българският цар Ив.Асен Втори.Бълг.цар с военни хитрости от българск.военно изкуство и стратегия организ.засада на визант.войска,която била сломена от бълг.войнство.Теодор Комнин със семейсвото си поподнал в бълг.плен.Обикнов.ромейски войници бълг.цар пуснал по домовете им.България опряла на три морета.[bluescreen]
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки