Има и такова чудо – селски мол


Има и такова чудо – селски мол
Посетителите в селския мол на открито не са по-малко от тези в големите хипермаркети
22 Март 2015, Неделя


Инициатива на няколко габровски читалища “Забравени традиции, живи вкусове” възкресява старите пазарища

Автор: Яна Славянска

В своя краеведски труд „Традиционен бит, обичаи и вярвания в Габровско" Стефан Моллов отбелязва: „Животът на селяните в капиталистическа България бил много тежък. Единственият източник за припечелване на оскъдни парични средства от примитивното земеделие бил пазарът в Габрово, който ставал в сряда и събота.
Измъченият селски труженик отделял от залъка си, за да има какво да продаде на пазара: мляко – прясно и квасено, краве или биволско масло, нашарено и оформено на „сирчета“, извара, яйца, най-различни плодове и зеленчуци.

Сутрин в пазарни дни преди да пукне зората, селянинът (пазарянин) тръгвал пеш и бос от село, изминавал по 5, 10, 15 километра до града, като вървял по най-преките пътеки или черни пътища, за да предложи колкото се може по-рано на пазара стоката си. Тежко натоварен, особено когато носел плодове в дисаги, цедилка, бохча, кошница или торба, той се спирал в края на града, за да си измие краката в дерето и да си обуе сандалите (емениите), които се пазели само за официални случаи“.
Днес ходенето на пазар едва ли може да мине за официален случай – независимо дали човек е „пазарянин“, или е обикновен купувач. А и тържищата вече не са това, което са били в миналото. Сега е модерно да се пазари в хипермаркетите на големите търговски вериги и моловете.

И като споменахме моловете, всеки ще възрази – ама тях ги има само в големите градове! Е, вече не е така. Защото в Габрово от известно време си има... селски мол. Вярно – не в някоя лъскава сграда с модерна архитектура и не с постоянно работно време. Но пък е истински празник за населението, когато бива организиран. Това досега е ставало четири пъти – най-напред „премиерата“ през септември миналата година, после за Петковден, за Коледа, за Заговезни, а наскоро престои и реализирането на петия селски мол, който е планиран за дните около Великден.

Инициативата е дело на габровските читалища „Св. св. Дамаскин и Онуфрий Габровски-2011" в кв. Падало и НЧ „Христо Смирненски -1949" в кв. Русевци на града на Рачо Ковача. Техни партньори в начинанието са и колегите им от НЧ „Христо Ботев - 2008" в с. Гарван и НЧ „Извор - 1907" в с. Съботковци.
На 12 март 2015 г. базарът „Забравени традиции, живи вкусове“ бе отличен с наградата „Агора“ за 2014 г. Престижното отличие се присъжда за най-успешна инициатива за общностно развитие, реализирана от читалище на територията на страната.

Селският мол – твърдят организаторите му – не е само едно обикновено изложение на храни и продукти. То възкресява редица културни ценности и старите занаяти, практикувани в този край. А покрай всичко това е и място за споделяне на нови идеи и творчество.
В реализацията му взимат участие множество доброволци, които искат да покажат плодовете на своя край и да предложат на хората вместо да купуват вносните зарзавати, които предлагат щандовете на големите търговски вериги, да си вземат от екологично чистата реколта, отгледана в малката ферма или в обикновения селски двор.

Амбицията на габровските читалищни деятели е също така да припомнят какви характерни плодове и зеленчуци е имало на българската трапеза в миналото – не толкова като видове, колкото като качество и полезност. Според тях селският мол не само е в състояние да върне забравените вкусове на трапезата ни, но и да формира отговорно отношение към природата, към здравословния начин на живот, както и да съдейства за пълноценното общуване между хората.

„Нашето желание е тази инициатива да бъде общо дело и да се превърне в традиция, която да допринесе за създаването на ефективно партньорство между читалищата и местните общности, да предложим на града нова форма на културен продукт, който се създава на село; да подкрепи и популяризира нови, алтернативни методи и читалищни дейности, освен широко популярната художествена самодейност и библиотечна дейност“ – обобщават идеята си самодейците от Габрово.

А покрай изложбата-базар „Забравени традиции, живи вкусове“ посетителите й имат възможност да слушат изпълнения на местни фолклорни формации, да гледат театрални постановки на селски читалища от региона или пък да се включат в „Игрите на баба и дядо“ например.

С две думи – важно е край сергиите да цари не само пазарен дух, но и сърцата на купувачите да се пълнят с благодарност към природата, нейните дарове и неподправената българска традиция от доброто старо време. Пък дори и ако е нужно – да си измият краката в дерето и да си обуят чепиците, дето си пазят само за официални случаи.


И тук има много млади и засмени продавачки А стоката, предлагана на базара, е еко, отгледана под българското сънце и с неповторим вкус

В категории: Традиции , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки