Пъстра палитра с новини от света


Пъстра палитра  с новини от света
20 Март 2015, Петък


Седмицата обедини вълненията на хипари, будисти, археолози и израелци


Откриха гроба на Сервантес

Испански археолози обявиха, че са открили гроба на писателя Мигел де Сервантес  и съпругата му Каталина де Паласиос. Това става почти 400 години след смъртта му, съобщава Би Би Си.
На находката специалистите попаднали в мадридския Манастир на босоногите тринитарианци. Желанието на „бащата“ на Дон Кихот  било да бъде погребан именно там, но заради реконструкция на зданието на светата обител в края на ХVІІ в. тленните му останки били преместени и гробът бил изгубен. Останките му са преместени в новата сграда в края на 17 век и са изгубени.

През януари екип специалисти, използвали при проучване на сградата инфрачервени камери, 3D скенери, попадат в първата от 33-те ниши зад стената на криптата на капак на ковчег с инициалите на именития испански писател – МС. Сигурни данни за това, че намерените кости принадлежат на него все още няма, но в полза на тази версия говорят някои особености на трупа – в частност скелетът няма лява ръка, също както и Сервантес, който я изгубил по време на военната си служба. Предстои да се направят ДНК изследвания, които да потвърдят идентичността на останките.

Ако се докаже, че те са на създателя на Рицаря на печалния образ, ще бъдат препогребани „с пълни почести“ в нова гробница  в същия манастир. Религиозният орден, който го стопанисва, някога помогнал на писателя, заплащайки откуп за него, когато е бил заловен от пирати и държан от тях пет години в плен в Алжир.
Криптата ще бъде отворена за посещения догодина за пръв път от векове насам по повод 400-годишнината от смъртта на Сервантес.


Последният свободен град в Америка

Слаб сити - известен още и като „последният свободен град на Америка", скоро може да изчезне, алармира „Ню Йорк таймс". Съдбата на селището е под въпрос, след като в публичното пространство се появиха информации, че Калифорнийската щатска поземлена комисия се готви да продаде земята, върху която е разположено легендарното селище. 

Слаб сити се намира в пустинята Колорадо в щата Калифорния и възниква като лагер, на който се събират собственици на каравани от цяла Северна Америка. През Втората световна война там били разположени казарми и след закриването им група военни остават да живеят там. Сега това място се обитава от няколко хиляди пенсионери, и то предимно през зимните месеци, защото през лятото тукашните горещини са непоносими.

Повечето „местни жители“ са потърсили в градчето убежище от кредитори или пък са бивши хипита, бунтовници, които предпочитат да живеят в стари ремаркета и кемпери. Постоянното население наброява 150 човека. Иначе в лагера няма ток, нито течаща вода. Заселниците използват генератори или слънчеви батерии за снабдяването си с електричество. Но Слаб сити привлича лагерниците, защото никой от тях не плаща за паркинг и в него не се прилагат почти никакви официални регулации. Затова и населяващите лагери го наричат „последния свободен град на Америка". 


В затвора за обида на Буда

Съдът в Мианмар осъди новозеландец - управител на бар, заедно с двама местни жители на по две и половина години затвор заради това, че са използвали образа на Буда със слушалки на ушите в реклама на своето заведение по интернет, предаде ДПА. Присъдата се състои от две части – 2 г. затвор за обида на будизма и още половин година за нарушаване на правилата за часовете, когато трябва да се затваря заведението.

Въпреки че рекламният клип бе свален от интернет и бе поднесено извинение, главният мениджър на бара – 32-годишният Филип Блекуд, собственикът Тун Турейн (40) и мениджърът Хтут Ко Ко Луин (26) бяха арестувани и обвинени в нарушаване на закона за религията, а локалът бе затворен. Решението на съда бе остро критикувано от азиатския отдел на международната правозащитна организация „Хюман райтс уоч". Оттам заявиха, че присъдата доказва огромната заплаха за свободата на изразяване в Мианмар и настояха законът за религията да бъде поправен и приведен в съответствие с международните норми за човешките права.

Азиатската страна доскоро бе управлявана от военните, но от 2010 г. в нея започнаха да се въвеждат демократични промени, като за първи път от 20 години се проведоха парламентарни избори. Правителството взе решение да премахне ограниченията върху свободата на словото и събранията. Но в наскоро обнародвания индекс за свободата на медиите за 2015 г. на международната организация „Репортери без граници“ Мианмар се оказа на 144 място от общо 180 държави.

Но тези реформи се съпровождат със засилване на будисткия национализъм, който основно е насочен срещу мюсюлманите, съставляващи около пет процента от 50-милионното население на страната.


Нетаняху победи с „изпепелената земя"

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви, че неговата партия „Ликуд“ печели оспорваните избори, състояли се в сряда, и заяви, че е поканил други десни политици да създадат коалиционно правителство, предаде „Ройтерс”. „Нетаняху убедително победи основния си съперник. Сцената е подготвена за четвърти мандат на израелския лидер", е заглавието, с което в. „Ню Йорк таймс" излезе в четвъртък.

Това бе изумителен обрат спрямо последните предизборни допитвания от петък, които даваха преднина на Ционисткия съюз, воден от Ицхак (Исак) Херцог, пред партията на Нетаняху. За да навакса с изоставането, в последния момент Нетаняху приложи кампания под наслов  „Изпепелена земя", обещавайки че докато е на власт, няма да има палестинска държава и обиждайки арабските граждани на Израел.

„Остава да се види как тази негова разделяща – според някои расистка – предизборна тактика ще се отрази на способността му да управлява един разделен Израел“, отбелязва „Ню Йорк таймс". „Ликуд“ може да получи 29 места в израелския парламент, с 5 повече от Ционисткия съюз, предаде ТАСС. След анализ на предварителните резултати израелският в. „Аарец“ съобщи, че коалицията на Ицхак (Исак) Херцог в крайна сметка може да се сдобие само с 24 места. По-рано се съобщаваше, че и двете партии ще имат по 27 места в 120-местния израелски парламент.

Третата по сила парламентарна група ще бъде обединеният блок на израелските арабски партии, които си разпределят 14 места.
По време на предизборната кампания, използвайки прякора си, Нетаняху обвини неназовани от него „чужди сили", че наливат пари и ресурси в кампания от типа „всеки, но не и Биби" (т. е. Нетаняху), отбелязва „Вашингтон пост".

Той заявяваше, че има заговор на левицата и на чуждестранни правителства за свалянето му от власт, а в изборния ден постна видеоклип във „Фейсбук“, в който обвини поддръжници на Херцог, че возят израелски араби с автобуси до избирателните секции. Въпреки еуфорията сред привържениците на десницата, изборният резултат изглежда ще постави един управляван от Нетаняху Израел в позиция на ярко противопоставяне както с палестинците, така и с международната общност, отбелязва „Гардиън".


Българин оглави дипломатически център на ООН

Генералният секретар на Организацията на обединените нации (ООН) Бан Ки Мун назначи Петко Драганов за негов специален представител и ръководител на Регионалния център на ООН за превантивна дипломация за Централна Азия (UNRCCA), разположен в Ашхабад, Туркменистан. Драганов ще наследи Мирослав Йенка от Словакия, който наскоро беше назначен за помощник генерален секретар по политическите въпроси.
UNRCCA е създаден през 2007 г., за да оказва помощ и подкрепа на правителствата на Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан за намиране на решения на възникващите проблеми и премахване на потенциалните заплахи.

От 2009 г. Драганов заема поста заместник-генерален секретар на Конференцията на ООН за търговия и развитие (UNCTAD). Преди това е бил заместник министър на външните работи на България и е заемал редица дипломатически позиции в Африка. От 1985 г. до 1998 г. работи в посолствата на България в Гана и Зимбабве. Бил е наш посланик в Южна Африка, Намибия и Ботсвана.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки