Козът на „имигрантската карта“ – новото политическо оръжие


Козът на „имигрантската  карта“ – новото политическо оръжие
Имигранти влязоха в стълкновение с полицаи, след като френските власти започнаха да разчистват импровизирани лагери край пристанището в Кале, в близост до Ла Манша
20 Март 2015, Петък


Заплахата от „нашествие на бежанци“ вече се е превърнала в идеално „страшилище“. Използват я и в Европа, и самите терористи


Международните анализатори са категорични, че в света се е появило ново политическо оръжие – заплахата от нашествие на нелегални имигранти.
„Десант“ вече писа как министърът на отбраната на Гърция Панос Каменос размаха пръст на ЕС, че ще разреши на милиони икономически бежанци свободно да пресекат границата на южната ни съседка и да „наводнят“ Европа, ако Брюксел не помогне на Атина да остане в Еврозоната. И за да придаде колкото може повече тежест на заявлението си, приличащо повече на шантаж, гръцкият политик добави, че е възможно сред тях да има и бойци от „Ислямска държава“.

По мнението на члена на партията „Английски демократи“ Стив Анклза подобни действия на Гърция могат в най-лошия случай да предоставят на терористите „свободен достъп до Евросъюза“ и възможност „с лекота да планират и осъществяват атентати“.
Но и самите терористи  използват новото политическо оръжие. Миналия месец „Ислямска държава“ (ИД) заплаши да изпрати на Стария континент половин милион имигранти от Либия, ако Западът реши да предприеме военни действия в региона.

От прихванати в Италия телефонни разговори стана известно, че екстремистката групировка заплашва и с провеждането на психологическа атака – че ще пусне с лодки стотици хиляди хора по море. А това може да доведе до претоварване на спасителните служби и провокиране на безпорядъци на Стария континент.

„По мое мнение, тази атака не е реална, а по-скоро психологическа. Никой не знае колко човека ще попаднат в Европа от Либия. Но на първо място това ще са бежанци, хора, които се опитват да се спасят от масовите убийства. Мисля, че джихадистите залагат на разпространилия се сред европейците страх от имигрантите“ – отбелязва писателят и журналист Санни Хандал. 

Във Великобритания изказващата се против имиграцията Партия на независимостта на Обединеното кралство (UKIP) се надява да получи значителна подкрепа от избирателите на изборите. На фона на това, че държавните служби, в здравеопазването например, изпитват сериозни трудности, въпросите на имиграцията безпокоят твърде много избиратели. На свой ред правителството се страхува да пусне на Острова бежанците, които са се струпали от другата страна на Ла Манша.

Недалеч от пристанището във френския град Кале в края на май 2014 г. бе разбит нелегален лагер с петстотин бежанци, които искат да се доберат до Великобритания. На местните власти дотолкова им бе дошло до гуша от тази ситуация и нежеланието на Обединеното кралство да приеме бежанците, че предложиха да платят на всички имигранти билетите за ферибота до Острова. От своя страна, британското правителство е заделило средства за изграждане на висока ограда с бодлива тел около фериботния терминал, за да не могат нелегалните чужденци да се укриват в камионите, отправящи се към вътрешността на страната.

Така за всички политически сили, желаещи да разиграят „имигрантската карта“, заплахата от „нашествие на бежанци“ вече се е превърнала в своего рода идеално „страшилище“.
Междувременно във вторник от „Ислямска държава" обявиха, че планират да взривят Белия дом, Биг Бен и Айфеловата кула. В тридесетминутно обръщение към Запада, озаглавено „Така те убиват и биват убивани" - препратка към стих от Корана, говорителят на ислямистите Абу Мохамед ал Адани разказа за плановете на ИД да превземе Португалия, Испания, Париж и Рим.

„Спечелихме тогава, когато Европа и САЩ се надяваха да си възвърнат Тал Хамис, Мосул, Синджар, Каим, Дема, Тел Абиад и други градове" – заяви още говорителят на джихадистите.   – С помощта на Аллах ние искаме Париж преди Рим и Ислямска Иберия. Ал-Адани заплаши, че „мюсюлманите ще се върнат на власт, за да водят по всички места" и даде на евреите и християните ултиматум, според който те могат „или да приемат исляма, или да платят най-тежката цена“, когато армиите им биват изгонени „от Йерусалим и от всички земи на мюсюлманите".

По-нататък в обръщението си той посочи, че християните и евреите скоро няма да са в състояние да спрат възхода на халифата на джихадистите. „Кръстоносците и евреите са уплашени и слаби", бяха думите му.
Институтът за проучване на медиите на Близкия изток коментира, че новото съобщение е опит да увеличи увереността на войниците на „Ислямска държава" след въздушните нападения на водената от САЩ коалиция и настъплението на армията на Ирак към Тикрит. Говорителят на джихадистите неколкократно изтъква, че екстремистите в крайна сметка ще изпълнят плановете си, независимо от загубите в последно време.

През миналата седмица в Испания арестуваха джихадисти, които пък заплашваха кралското семейство. На 13 март по подозрения във връзки с „Ислямска държава“ и планиране на терористични актове на територията на страната, там бяха задържани 8 души. При обиск на лидера на групата бе открит лист хартия, на който бе написано: „Филипе ще разбере какво е това дъщеря му да се намира под разрушенията“, предадоха испанските медии. Давайки показания пред съда, обвиняемият призна, че документът е негов, но заяви, че „просто го е намерил в Гугъл и го е превел“.

И докато в света все още не съществува единен фронт срещу „Ислямска държава“ (сега срещу групировката се борят правителствени войски на Сирия и Ирак; международна коалиция, начело със САЩ, ограничаваща се засега с нанасянето на въздушни удари; а също ирански и сирийски кюрди), известни успехи срещу джихадистите постигат бойците на... народното тюркменско опълчение!

Така в сряда РИА „Новости“ съобщи, цитирайки изявление на неговия представител Ялмаз Шахбаз, разпространено от иракския телевизионен канал „Ал Самарийя“, че войска на опълчението, след сражение с бойци на ИД, е успяла да освободи село Тавила, намиращо се южно от Куркука. Това е първото населено с тюркменско малцинство място в Ирак, контролът над което минава в ръцете на опълченците.

Неотдавна Тюркменската народна партия на Ирак обяви сформирането на специален тюркменски полк за защита на азиатската държава от бойците на „Ислямска държава“ и в частност – на тюркменското население в провинция Киркук, като заявиха намеренията си да освободят тюркменските райони, превзети от джихадистите.  Широката експанзия на ИД стана един от главните международни проблеми на 2014 г. Групировката, която по данни на ЦРУ наброява около 30 хиляди войници, провъзгласи завладените от нея територии за халифат, като не престава да се стреми да разшири обхвата на своите „придобивки“.


Териториите около Киркук са много богати на нефт. В тях са съсредоточени 40% от иракското черно злато

В категории: Международна политика , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Виолета
20.03.2015 18:30:39
0
0
По 1000 всеки ден влизат имигранти във Европа.След имгрантите фамилите им ще доидат,и за 10 години Европа ще стане кофа за боклук.Веднага трябва да се забрани да влизат всякакви имиганти във общности,иначе миляри ще доидат и живота на Европеиците ще се превърне във АД.Независими организаци трябва да вземат във раце проблема и веднага да се реши депортацията и да влезе някои нелегално.Управниците на европа от Америка се кмандват и за това не се взема драконови мерки.Всчки пансиони центрови във Европа са препълнени със имигранти от света и наи вече Африка.Които прави воините тои да си пребира населението от саборените градове,защо Европа ще страда и ще е все губещата страна спрямо Америка,уш комбина но до амина.Европа е длъжна да скъса със Америка и неутралитет да вземе,исъс всички да се обича и да таргува.Иначе Европа винаги ще е преибаната и потъващата икономически.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки