Нови разкрития в Акве калиде


Нови разкрития в Акве калиде
В източната част на съществуващия в момента паркинг археолозите са разкрили останки от средновековно помещение
20 Март 2015, Петък


Многобройни монети, използвани в търговията, фрагмент от древен надпис на мраморна плоча, антична мраморна статуетка, останки от крепостна стена,

Автор: Десант

това са малка част от изключително богатите и разнообразни находки, открити само в рамките на седмица работа на археологическия екип на територията на новоизграждащия се комплекс Акве калиде край Бургаските минерални бани.

В момента там се извършват засилени спасителни археологически разкопки във връзка с проекта за подмяна на канализацията на бургаските квартали Банево и Ветрен. Вече са намерени около 80 находки от различни периоди, като 45 от тях са монети. Част от тях са корубести (скифати) и са от края на ХІІ в. – началото на ХІІІ в. на фамилиите Комнини и Ангели.
На дълбочина от 2 метра пък археолозите са попаднали на византийски монети,  датирани от VII век, още преди създаването на българската държава.

Може би най-ценната находка, поне в историческо отношение, е фрагмент от надпис върху мраморна плоча от ранноимператорската епоха – І-ІІ век след Христа. Подобни мраморни надписи са намерени преди време в същия район, на Манастир тепе.
На територията на Акве калиде е намерена и мраморна статуетка от II-III век сл. Хр., а точно пред действащата в момента чешма са открити останки от укрепленията на късноантичния и средновековен град Терме (Термополис).

Вече са почистени много от събраните при разкопките части от керамични съдове от ХІІ-ХІІІ век, стъклени гривнички, турски лули и две сребърни турски монети.
Както информират от Община Бургас, новият туристически комплекс Акве калиде предстои да посрещне първите си посетители още това лято. Замисълът е той да разкрие своите хилядолетни тайни, разказвайки своята история, започваща от времето на Древна Гърция и продължаваща до наши дни.

Това място е привличало през хилядолетията с лечебната сила на минералната си вода и римляни, и византийци, и рицари, и императори. Целебните свойства на горещия извор били известни още в неолита, като траките са го превърнали в средата на I хилядолетие преди Христа в най-почитаното „светилище на Трите нимфи“, привличало векове наред много поклонници.

Сред най-известните „клиенти“ на своеобразния древен спа център се нареждат император Юстиниан І, Филип ІІ Македонски и българският кан Тервел.
На мястото, където е била някога, е възстановена в първоначалния си вид и банята, където Сюлейман Великолепни излекувал подаграта си. Намерението на общината е тя да бъде превърната в музей, в който ще бъдат изложени всички находки, открити при разкопките в Акве калиде.


Откритият фрагмент от надпис върху мраморна плоча от І-ІІ век

В категории: Бургас , Горещи новини

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
БалКал.33
08.06.2015 16:17:14
0
0
Вече забравихме хубавите Бургаски бани. Старите хора от векове разказват легенди за тях. Не мога да разбера какво е "Аква Калиде". Чие наименование е? Ако Сюлейман се е къпал и ликувал там. Турско име ли следва да носят Бургаските бани? 2-3 хилядолетия пред него тук са се къпали и ликували тракийски ,римски и византийски и български царе и императори. По горе са изброени част от тях. Редно е името да бъде "Термо" или "Термополис"
2
баи Желязко
23.03.2015 19:52:24
0
0
Трябва да покажем каде е гроба на ханАспарух,и наистина всичко за Аспарух да се потварди.
1
1инчо1
22.03.2015 20:56:02
0
0
Господин Николов, тази баня е съществувала поне 5 или 6 века.Уважавам Ви за това, че работите много , но по отношение на банята допуснахте голяма грешка.Ние си искаме банята а не ни трябва този музей. Цял живот сме се къпали в тази баня и сега изведнъш нямаме право.Ако ще правите нова къща кога ще съборите старата .Същото е и сега.Преди да съборите банята трябваше да построите нова баня за хората.3
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки