Патриотичният фронт: Президентът не знае кои са реалните проблеми на България


20 Март 2015, Петък


По повод приключилия месец на политическите консултации, в четвъртък президентът Росен Плевнелиев произнесе реч пред Народното събрание,


в която обобщи резултатите от разговорите си с парламентарно представените политически сили.
В обръщението си към депутатите държавният глава очерта четири приоритетни цели, които трябва да бъдат постигнати до поемането от България на председателството на Европейския съюз през 2018 г., а именно – членство в Шенгенското пространство (окачествено от Плевнелиев като „висша форма на политическо доверие“), влизане в Преходния валутен механизъм, влизане в Единия надзорен механизъм на Единия банков съюз и задействане на Европейския енергиен съюз.

Последното, от своя страна, следва да стане чрез постигане на няколко заложени критерии – минимум три независими източника на газ, либерализация на пазара и създаване на енергийна борса за Югоизточна Европа.
Президентът наблегна и на това, че е нужна актуализация на бюджета на Министерството на отбраната, за да бъдат изпълнени ангажиментите, поети от България на срещата на НАТО в Уелс през миналия септември.

Той не забрави и любимата си тема за санирането на жилищните сгради: „Сигурен съм, че осъществяването на енергийната ефективност и санирането на хилядите българските жилища ще осигури много повече видими ползи, отколкото който и да е от проектите на Големия шлем.“

Народните представители от „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ обаче откриха много пропуски в президентското изказване от парламентарната трибуна. От родолюбивата коалиция са на мнение че държавният глава се е спрял на второстепенни въпроси, а не на реални проблеми, засягащи нацията и държавата.
„Обръщението на президента Росен Плевнелиев към народните представители трябваше да накрая да завърши с „Честита Нова година! Това е една измислена реч", заяви пред журналисти председателят на Парламентарната група на ПФ Валери Симеонов.

Заместник-председателят на Народното събрание и съпредседател на ПФ Красимир Каракачанов пък отбеляза: „На първо място, трябва да има развита икономика, работеща администрация, а не мудни партизирани чиновници, които са и корумпирани. Президентът явно не е запознат кои са реалните проблеми на България. Само със санирането на панелките няма да се решат проблемите на енергетиката. Ревизията в този сектор трябва много ясно да покаже как е ставало източването на НЕК“, категоричен бе лидерът на ВМРО.

Той добави, че усилията на управляващите трябва да бъдат фокусирани към разрешаване и на демографската криза, безработицата и битовата престъпност.
Депутатът от родолюбивата коалицията Борис Ячев обърна внимание, че държавният глава не е засегнал темата за забавената реформа в съдебната система.

„Патриотичният фронт трудно може да съгласи с речта на президента, защото основните реформи са само на хартия. ПФ подкрепи заложената реформа в съдебната система, която ни бе предложена, но към момента всичко е само на бял лист, а няма никакво съдържание. Ние настояваме и за ревизия в сектор енергетика, а това не се случва. Относно реформите в изборното законодателство, нашата позиция е, че те трябва да станат преди местните избори”, заяви Ячев.

В своето обръщение пред Народното събрание обаче Росен Плевнелиев отново настоя промените в Изборния кодекс да бъдат стартирани с референдум по изборните права на българските граждани, който да се проведе едновременно с вота.
Междувременно в сряда на жълтите павета се проведе митинг на износители на дървесина и представители на дърводобивни дружества, които протестираха срещу решение на депутатите за забраната за износ на необработен дървен материал за срок от три месеца, което влезе в сила на 10 март т. г.

„Докарани са циганите от няколко дървоунищожителни фирми, така да ги нарека, като  повечето от тях са от кръговете на ДПС. Ясно е, че дървената мафия е приоритет и е патент именно на ДПС. Не мога да се съглася, че някой ще протестира за това, че не му се дава да краде и да унищожава най-ценната българска гора. Тази гора са я садили нашите бащи и дядовци и ние сме длъжни да я предадем на нашите деца. Защото България е известна с горите си. Защото те са зеленото злато на страната ни...

Искам да питам този господин Димитър Николов (шеф на фирма – износител на дървесина от Бургаска област и организатор на протеста, б. р.) – след като претендира, че има право да сече и да изнася – колко дървета е засадил?“ – коментира часове след протеста действията на дърводобивниците председателят на Парламентарната група на Патриотичния фронт Валери Симеонов в предаването „Дискусионно студио“ на телевизия СКАТ.

Припомняме, че мораториумът върху износа на дървесина бе приет по предложение на Патриотичния фронт. Опазването на горите от унищожение и тотална сеч пък е сред основните приоритети на патриотичната коалиция.


В категории: Политика , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Елизабета
20.03.2015 18:51:02
0
0
Реалните проблеми нека да ги кажем,Тябва веднага да се направи независими организаци за корупция.Цацаров не давал,нека да се маха,Балгария е на народа а не на мафията.Докато няма тактика куропцини организации от народа то всичко е безмислено.Атака,Н.Ф ако мислят за народа и промени то трябва да искат Референдом и промяна на изберателната систева на две парти да преминем по чисти мажуретарни избури.Както във Франция.По този начин населението се обедиява,и решава от раз всичко във Балгария.А сега със 50 парти само на разделят и ни крадат и трепят.Няма упозициона партия няма прогрес.Президента нека тези наи важни вапроси да се решават,а не посредствени измишлюини.Това е по Румъския метод,корупциони комиси,и които е крал във затвора и конфискация.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки