Варна – европейска столица на безхаберието


Варна – европейска столица на безхаберието
Ремонтът във Варна тече около останките на крепостната стена на античния Одесос
20 Март 2015, Петък


На никой не му хрумна да оформи кът, където да бъдат изложени находките при ремонта в центъра

Автор: Илияна Христова

Варна не стана европейска столица на културата, но с пълно право може да бъде обявена като такава на безхаберието. Многомилионният ремонт, който тече в центъра на морския град от месеци, разкрива непрекъснато ценни реликви от миналото. При това, предварително се знаеше, че работниците ще се натъкнат на артефакти. Но проектът така и не включва оформянето на пространство, където те да бъдат изложени в естествената си среда.

Това е огромен скандал, скрит зад липса на професионализъм. Защото и децата са наясно, че Варна лежи върху останките на древния Одесос. Дълги години преди 10 ноември близо до стария магазин „Валентина” бе отворена една подземна площадка, за да се запознават гражданите и гостите с историята на града. На нея се виждаше част от зид, руини. С годините тя бе занемарена и се превърна в свърталище на наркомани. Точно там сега тече реконструкцията на варненския център и беше ясно, че при изкопните работи ще се попадне на нови артефакти.

Но имаше и още един по-безспорен знак, че ремонтът директно ще влезе в досег с историята – това, че реконструкцията включва подмяна на инфраструктура по централния булевард „Княз Борис”, който никога не е бил застрояван. А е известно на всеки специалист, че ако се копае върху незастроявана улица, то няма как да не излязат ценни находки. Това е нещо като „а, б“ в археологията. Въпреки това проектът не включи оформянето на естетическо пространство, където находките да бъдат изложени.

А подобни кътове, разположени върху пешеходни зони, в подлези, площади, има на много места в света, а вече и в България. Чрез тях реликвите стават част от съвременното градско пространство и са в пряк досег с хората, което повишава културното и естетическо значение на населеното място. Такива пространства например имат София и Пловдив. Обикновено старините се излагат зад стъклен похлупак, витрина или пък са изцяло открити, в зависимост от мащаба и характера си. Те стават част от града, негова емблема, елемент от неговата визия, от културната и туристическата му стойност.

Варна обаче пропусна своя шанс.
А старините буквално „заваляха” – първо, както и „Десант“ съобщи, бе открита късноантична делва, тези дни и скелет, пак от същата епоха, разкрит бе и стар известен преди това гроб. Сега на терен археолозите изследват останки от зид и се надяват да намерят част от стената на Одесос. След време вероятно ще бъдат открити и още неща.
Но всички тези културни ценности така и няма да бъдат изложени на открито и няма да направят града по-модерен и приятен. А изграждането на такъв кът можеше да се превърне и в предизвикателство за архитектите, ако бе изискан предварително. Това ли в крайна сметка е визията за културната и туристическа Варна?!

Непрекъснати проблеми

В момента общината твърди, че ремонтът е спрян по нареждане на Министерството на културата заради реликвите. Първо трябва да се разкопае всичко, артефактите да се пренесат и след това да продължи с изпълнението на проекта.
Това е поредният проблем, който спъва реконструкцията. Няколко пъти преди това новата настилка се оказваше некачествена или пък паветата не бяха наредени правилно.

Срокът за рязане на лентата е месец май. Някъде тогава се очаква кметът Иван Портних да обяви кандидатурата си за втори мандат.
А находките? Е, те ще отидат в музея.
Но може да се обяви поръчка за изграждане на музейно пространство на открито –  нова поръчка, нов ремонт, нови пари...


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки